Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Genåbningen af samfundet skaber også bekymring blandt kræftpatienter

17-04-2020
I disse dage begynder Danmark så småt at åbne igen. Hvad der glæder nogle, kan vække bekymring hos andre. Det mærker rådgiverne hos Kræftens Bekæmpelse, der får mange opkald fra kræftpatienter og deres pårørende.
Mand går på gaden med sin søn i hånden

Det er helt naturligt, at familier, der er presset af både kræft og corona er bekymrede, nu hvor Danmark åbner igen. Bekymringen kan ikke fjernes, men rådgiverne fra Kræftens Bekæmpelse er klar til at tale med patienter og pårørende Foto:Tomas Bertelsen

Jeg er kræftpatient, kan jeg trygt sende mit barn i skole? Min mand er pædagog og skal tilbage på arbejde, men er det en god idé, når jeg har kræft? 

portræt af Marie Lawætz

- Vi har mange opkald fra patienter og pårørende, der er bekymrede for genåbningen af samfundet, siger Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen

Den slags spørgsmål fylder meget på Kræftlinjen og i Kræftrådgivningerne i øjeblikket. Daginstitutioner og skoler er ved at åbne efter at have været lukket i fire uger, og fra mandag den 20. april kan en række liberale erhverv også holde åbent. Og det kan vække usikkerhed og bekymring hos kræftpatienter og deres pårørende, fortæller Marie Lawætz, der er chef for Kræftlinjen og digitale fællesskaber i Kræftens Bekæmpelse. Svarene er desværre ikke enkle, og Marie Lawætz forstår godt bekymringerne: 

- Vi har brugt de seneste uger på at vænne os til en hverdag, hvor vi skal passe på os selv og hinanden ved at isolere os og holde børnene hjemme. Nu skal vi til at forholde os til en ny virkelighed. Vi skal have genstartet samfundet, børnene skal afsted hjemmefra og flere voksne på arbejde – og virussen er jo ikke væk – så hvordan beskytter vi os nu?, siger Marie Lawætz. 

Vi befinder os i en situation, som vi ikke kan kontrollere, og det kan gøre os magtesløse. Uroen kan ingen fjerne eller trøste væk. Den skal vi hver især lære at leve med,

Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen

- Det er helt naturligt, at familier, der er presset af både kræft og corona har tanker, der kredser om: ’Hvad nu hvis mit barn eller min pårørende bringer smitte med hjem?’ Som rådgivere kan vi ikke fjerne den uro eller bekymring, men vi kan tage os god tid til at lytte og tale med den enkelte om deres konkrete situation. 

Marie Lawætz fremhæver, at kræftpatienter på godt og ondt er vant til at leve i en eksistentiel livssituation med en del uvished. Lige nu er den uvished forstærket af en trussel om coronavirus: 

- Vi befinder os i en situation, som vi ikke kan kontrollere, og det kan gøre os magtesløse. Ingen kan sige, hvor længe virussen vil påvirke vores samfund, eller hvad det betyder, at vi nu sender børnene i skole. Selvom myndighederne understreger, at risikoen for, at børnene tager smitte med hjem, er meget lille, så er det jo ikke en 100 pct. garanti. Det kan ske, og den uro kan ingen fjerne eller trøste væk. Den skal vi hver især lære at leve med, forklarer Marie Lawætz.

Spørgsmål og svar om corona

- Hvis der var fem gode råd, så gav vi dem gerne. Men her taler vi on reele bekymringer, som ikke bare kan fjernes, siger Jette Winge, leder af Kræftrådgivningerne i Rosklide og Holbæk

Anerkend bekymringen – også børnenes

Kræftens Bekæmpelse har mere end 30 Kræftrådgivninger fordelt over hele Danmark, og også her fylder disse samtaler. Jette Winge er psykolog og leder af Kræftrådgivningerne i Roskilde og Holbæk, og hun fortæller, at der desværre ikke findes generelle råd, eller noget man kan gøre for at fjerne bekymringerne: 

- Hvis der var fem gode råd, så gav vi dem gerne – men her taler vi om reelle bekymringer, som ikke bare fjernes ved at gå en tur i skoven eller meditere. I stedet skal man finde en måde at tale sammen i familien om bekymringerne – også med børnene. For deres eventuelle bekymringer for at bringe smitte med hjem er også reel, siger Jette Winge. 

I snakken med børnene er det en god ide at være nysgerrig på, hvad det er, børnene er optagede af. Men – understreger Jette Winge – man bør undgå at spørge direkte til bekymringer om corona, da børn tit er optaget af noget andet, end det, vi voksne tror, de er optaget af. 

- Vi ser tit, at det her er en voksenbekymring. Børn er optaget af andre ting. Derfor skal man undlade at stille ledende spørgsmål, men forsøge med neutrale, åbne og nysgerrige spørgsmål. Og så må de voksne finde et tid og rum - hvor børnene ikke er til stede - til at tale voksensnak.

Opskriften på hvordan man lever med usikkerhed er individuel, og vil aldrig kunne fjerne ens bekymringer fuldstændigt. Men hvis du oplever den slags bekymringer, så kontakt endelig Kræftlinjen eller en af de lokale Kræftrådgivninger

Jette Winge, rådgivningsleder

Jette Winge tilføjer, at mange mennesker, der befinder sig i en krise, ofte har behov for at føle, at de gør noget selv. Og det, man selv kan gøre lige nu, er, at følge myndighedernes råd med at vaske hænder, holde afstand og nyse eller hoste i ærmet. Også det er en god snak at have med børnene. 

Tal med lægen

Rådgiverne opfordrer altid til, at man taler med sin behandlede læge for at finde ud af, om man er særligt sårbar overfor at bliver smittet. For det vil være forskelligt fra familie til familie, hvor udsat man er. Nogle kan trygt sende børnene i skole og de pårørende på arbejde, mens andre skal passe mere på. Men den vished, fjerner ikke nødvendigvis uroen: 

- Selvom den behandlende læge kan give konkret vejledning i forhold til, hvor udsat man er, hvis far eller mor f.eks. er i kemobehandling eller er uhelbredelig syg af kræft, så kan man ikke få præcise svar på, hvad man skal gøre. Man vil stadig skulle leve med en usikkerhed. Og opskriften på hvordan man gør det – ja den er individuel, og vil aldrig kunne fjerne ens bekymringer fuldstændigt, siger Jette Winge og fortsætter: 

- Så hvis du oplever den slags bekymringer i familien, så kontakt endelig Kræftlinjen eller en af de lokale Kræftrådgivninger. Her kan du få en samtale med en professionel rådgiver om, hvordan I kan forholde jer til disse bekymringer hjemme hos jer.

Ring til Kræftlinjen - eller kontakt vores rådgivninger

Selvom Kræftens Bekæmpelse lukker ned for al personligt fremmøde som følge af udbruddet af Coronavirus, kan du stadig få professionel rådgivning på Kræftlinjen. 

Du kan ringe på hverdage mellem kl. 9 og 21 og i weekenden mellem kl. 12 og 17 på 80 30 10 30. Vi sidder klar til at tage imod dit opkald. Lukket på alle helligdage. 

Hvis du oplever ventetid, når du ringer til Kræftlinjen, er du meget velkommen til at ringe til din lokale kræftrådgivning, der i disse dage yder telefonisk rådgivning. 

Find kontaktinformationer til din lokale kræftrådgivning: 

Kræftrådgivninger

Anbefaling fra Sundhedsstyrelsen

Børn, der bor sammen med en person, der er i særlig risiko, kan som udgangspunkt godt komme i dagtilbud eller skole. Der kan dog være tilfælde, hvor det efter en konkret, individuel vurdering af sygdommen hos den pårørende, kan vurderes, at barnet ikke skal i dagtilbud eller skole. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn er i en særlig risiko, eller du har brug for særlig rådgivning, anbefaler vi, at du taler med din læge.

Se mere på Sundhedstyrelsens hjemmeside