Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

H.K.H. Kronprinsessens tale til Kræftens Bekæmpelses Hæderssprisuddeling 4. februar 2018

04-02-2018

"God eftermiddag,

Jeg ser altid frem til uddelingen af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris, fordi prisen anerkender dem, der gør en enestående indsats for, at kræft en dag ikke vil fylde så meget i samfundet og i menneskers liv.

Jeg vil gerne starte ud med at læse et citat for jer. Det er et citat fra en kræftpatient tilbage i 2006, som fortalte om sin svære situation til Kræftens Bekæmpelse. Og det er et citat, som gør indtryk.

”En ting er, at jeg ikke fik nogen vejledning.

Men det værste er, at ventetiden blev så lang,

at det ikke længere er muligt at gøre mig rask”.

Citatet beskriver en barsk virkelighed for én og giver samtidig udtryk for, hvordan det kunne være ‑ at være kræftpatient for 10 år siden. Meget har ændret sig siden. For i 2007 blev kræftpakkerne indført.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er Kræftpakkerne ganske enkelt det største og det bedste, der er sket for kræftpatienter i nyere tid.

Kræftens Bekæmpelse har i år valgt to prismodtagere - for der er to - som Kræftens Bekæmpelse vil anerkende for at have haft en helt afgørende betydning for, at kræftpatienterne fik bedre vilkår. Der er tale om to personer, som viste ambitioner, stædighed og samarbejde. To personer som havde en brændende og dybfølt vision om, at det her skulle lykkes.

Det er mig en stor glæde at kunne afsløre navnene på prismodtagerne. Modtagerne af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018 er:

Statsminister og tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen

og

Formand for Danske Regioner Bent Hansen

Kræftens Bekæmpelse fremhæver netop daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Danske Regioner Bent Hansen for at have skabt en fælles politisk alliance og ændret på dét, de fleste følte sig magtesløse overfor. De havde modet, og de insisterede.

Der er tale om to personer, som viste ambitioner, stædighed og samarbejde. To personer som havde en brændende og dybfølt vision om, at det her skulle lykkes.

H.K.H. Kronprinsessen

Jeg har fået fortalt, at Bent Hansen og Lars Løkke Rasmussen var urokkelige, og at de kiggede hinanden i øjnene og sagde: ”Vi vil”, og ”Vi skal”. På tværs af partifarver prioriterede de samarbejdet om patienternes bedste.

Nogle har sagt: ”jamen, det var jo deres job”. Og Kræftens Bekæmpelse har svaret, at ja det var det. Men forholdene krævede ifølge Kræftens Bekæmpelse noget ekstraordinært, og de to prismodtagere havde hjertet og viljen til at gøre det ekstraordinære for at skabe skelsættende forbedringer for kræftpatienter.

Men ligesom alle godt ved, at det ikke var Christian den 4., der alene byggede Børsen. Så ved vi også, at Bent Hansen og Lars Løkke Rasmussen ikke fik realiseret kræftpakkerne alene.

Der var pårørende, medier, ansatte og andre politikere, der også skubbede på. Og der var et sundhedspersonale landet over, der knoklede for at få alt det nye omsat til praksis. Hver dag gjorde læger, sygeplejersker og mange andre en imponerende indsats for patienterne. Og det gør de stadig. Hver eneste dag!

Det er altid forskelligt, hvordan behandling bliver oplevet. Men når Kræftens Bekæmpelse i dag spørger patienterne, hvordan de har oplevet deres behandling, er der rigtig mange positive svar. Jeg vil gerne læse nogle citater fra kræftpatienter, som Kræftens Bekæmpelse har talt med og som har været i behandling for nylig.

En siger: "Kræftpakken har virket 100 % for mig. Alt gik næsten for stærkt”.

En anden siger: ”Alt var skemalagt og planlagt på forhånd. Ligesom planerne og skemaerne blev fulgt. Jeg og min kone følte os i særdeles kompetente hænder”.

Og en tredje siger: ”Mit forløb har været ret fantastisk. Det er gået hurtigt. Sygehuset har altid været klart til næste step. Det giver en tryghed”.

Og som Kræftens Bekæmpelse siger: citaterne taler for sig selv.

Jeg vil gerne bede Statsminister, Lars Løkke Rasmussen og Bent Hansen om at komme op på scenen og modtage Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018.

Stort tillykke."

Det talte ord gælder