Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Jeg gør noget godt for mig selv

13-06-2017
Da Lis Hawlik fik kræft for tredje gang, havde hun brug for at gøre andet end bare at sige ja tak til kemobehandlingen. Hun supplerer derfor med sund kost, akupunktur og højdosis c-vitaminbehandlinger for at gøre sit til at komme godt igennem sygdommen.

Lis Hawlik har kræft for tredje gang. Hun bruger flere forskellige former for alternativ behandling, som hun føler hjælper og styrker hende til bedre at kunne klare kræftbehandlingen. Fotos: Tomas Bertelsen

To gange om ugen tager 62-årige Lis Hawlik fra Nivå til Lyngby og besøger ”citronlægerne”, som hun kalder dem. De giver hende høje doser C-vitamin direkte ind i blodet.  Lis Hawlik har brystkræft. For tredje gang. Da hun i januar 2017 fik den voldsomme besked endnu engang, havde kræften spredt sig til flere lymfeknuder.

- Det var meget hårdt. Der var sket mange ting i perioden fra anden kræftbehandling, jeg havde blandt andet mistet mit job, fordi jeg ikke kunne holde til at arbejde på fuld tid. Og så fik jeg konstateret kræft igen. Det var hårdt, og man bliver meget følsom, fortæller Lis Hawlik. 

Kræften kom tilbage

Da Lis Hawlik i 2005 fik kræft for første gang, havde hun ikke meget overskud til at tænke på sig selv. Hendes dengang 19-årige datter havde netop fået konstateret lymfekræft, og det tog alt fokus. Så Lis Hawliks egen sygdom var bare noget, der skulle overstås – jo hurtigere, jo bedre.

Både Lis og datteren kom godt igennem kræftbehandlingen, og livet gik videre. Men i 2014 mærker Lis Hawlik en ny knude i brystet. Kræft igen. Hun får kemoterapi og stråler, og denne gang bliver brystet fjernet. Da hun i januar 2017 skal have lavet rekonstruktion af brystet, har hun smerter i arvævet. Kræften er vendt tilbage og har nu spredt sig til lymfeknuder flere steder.

- De to første gange jeg fik diagnosen, ville jeg bare i gang med behandlingen på hospitalet. Jeg talte slet ikke med lægen om, hvad jeg kunne gøre selv, det sagde de ikke noget om. Men da jeg fik kræft for tredje gang, tænkte jeg, at der må være andet, jeg selv kan supplere med, så jeg kommer bedre igennem sygdommen.

Jeg gør, hvad jeg kan, for at få det godt. Det er ikke nok for mig bare at få samme kemobehandling som sidst. For jeg fik jo kræft igen. Derfor har jeg brug for at gøre noget mere denne gang.

Lis Hawlik, patient

Savner dialog med lægen

Lis Hawlik gør mange ting for at få det bedre i kræftforløbet. Ud over C-vitaminbehandlingerne får hun akupunktur. Det hjælper mod kvalmen og gør i det hele taget, at hun har haft det bedre under kemobehandlingen. Og derudover har hun været hos en diætist for at få gode råd til at spise sundt, og sørger for at motionere og holde sig i form.

 - Jeg gør, hvad jeg kan, for at få det godt. Det er ikke nok for mig bare at få samme kemobehandling som sidst. For jeg fik jo kræft igen. Derfor har jeg brug for at gøre noget mere denne gang, fortæller Lis Hawlik.

Hun ved godt, at der ikke er dokumentation for at c-vitaminbehandlingerne virker, og at lægerne derfor ikke anbefaler det. Men hun ville ønske at lægerne på hospitalet var mere åbne over for at tale om alternativ behandling og om, hvad man selv kan gøre for at støtte op om behandlingen.

- Det er kostbart at supplere med alternativ behandling. Men jeg føler, at det hjælper mig og styrker mit immunforsvar, siger Lis Hawlik.

- Vi har ikke på noget tidspunkt talt om, hvad man selv kan gøre. Når jeg spørger til det med maden, siger de ”bare spis som du plejer”. Men det er ikke nok for mig. Der må være noget, jeg selv kan gøre. Jeg ville også ønske, at lægen viste en interesse, når jeg fortæller om C-vitaminbehandlingerne. Min læge har kun sagt, at hun ikke kan sige, om det virker. Hun spørger ikke ind til, om jeg oplever en virkning. Og det forstår jeg ikke, siger Lis Hawlik. 

Dyrt men godt

Både højdosis C-vitaminbehandlinger og konsultationerne hos en diætist betaler Lis Hawlik selv for. Akupunktøren får hun lidt tilskud til, men betaler selv størstedelen. Når C-vitaminbehandlingerne alene koster over 1200 kr. pr. gang, løber det hurtigt op. I alt bruger Lis Hawlik 10-12.000 kr. om måneden på alternativ behandling.

- Det er kostbart at supplere med alternativ behandling. Men jeg føler, at det hjælper mig og styrker mit immunforsvar, så jeg bedre kan klare kemobehandlingerne. Så det er et valg, jeg har taget, siger Lis Hawlik.

Læs også: Kræftpatienter finder livskvalitet i alternativ behandling

Læs medlemsbladet tæt på kræft