Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftpatienter og pårørende får ny kræftrådgivning i Roskilde

15-08-2014
I dag indvies Roskildes nye kræftrådgivning. Et inviterende hus, der giver rum til det personlige møde og mange aktiviteter. Her kan kræftpatienter og deres familier finde ro og få hjælp og støtte. Huset er det sjette af syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania. Visionen er at skabe rummelige huse, der kan skabe nærvær og tryghed i hjemlige omgivelser.

På Gormsvej 15 i Roskilde ligger Kræftens Bekæmpelses nye rådgivning. Det varme cedertræ på facaden inviterer indenfor i det nybyggede hus, der falder fint ind i omgivelserne på villavejen.  Indenfor mødes man af varme dels fra pejsen og dels fra de brede egetræsplanker på gulvet. Rummet er stort - men overskueligt. I midten er et åbent køkken, og rundt om findes en lounge, små intime siddenicher og kroge. I huset er også en stor træningssal, der kan rumme alt fra hård fysisk træning til pilates og mindfulness.

- Med det nye hus får vi helt nye muligheder for at rumme fællesskaber og aktiviteter på samme tid, uden at det forstyrrer hinanden. Atmosfæren i huset er tryg og intim og kalder på, at man både kan søge ro eller søge fællesskab. Når man er syg, er det vigtigt også at kunne få luft fra hospitalets kliniske rammer og gå et sted hen, hvor man bare kan være sig selv i trygge og hjemlige omgivelser, siger Jette Winge, leder af Kræftrådgivningen i Roskilde.

Samarbejde med Realdania

Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Her bygges syv huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker end før. Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for byggerierne, der bygger på filosofien om den helende arkitektur, hvor alene rummet kan bidrage til, at man får det bedre.

 - Realdanias ambition med de nye rådgivninger er at kunne hjælpe så mange med kræft som muligt. Men ambitionen er også, at det sker i nogle rammer, som bygger på den nyeste viden om arkitekturens – og naturens - betydning for vores livskvalitet. Denne kræftrådgivning er blevet et rigtig godt eksempel på, at netop arkitekturen kan være med til at støtte både patienterne og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Vil sikre bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb

Kræftrådgivningen ligger lige ved siden af Roskilde Kommunes sundhedscenter, som der er etableret et tæt samarbejde med, så til efteråret vil kommunen tilbyde fysisk træning til kræftpatienter i kræftrådgivningen. Jette Winge håber at kunne etablere lignende samarbejder med andre aktører, både private udbydere og Roskilde Sygehus. For et tæt samarbejde kan være med til at sikre kræftpatienter endnu bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb.

 - Vi glæder os til at udforske vores nye hus og byde alle berørt af kræft velkommen indenfor. Vi har tilbudt rådgivning i Roskilde i mange år, men de nye rammer er langt mere tilgængelige og rummelige, så vi nu for alvor breder palletten af tilbud ud. Takket være Realdania, flere fonde og lokale erhvervsdrivende, har vi fået et meget luksuriøst – men også praktisk anvendeligt hus, som vi nu skal til at tage i brug, siger Jette Winge.

Man er altid velkommen til at lægge vejen forbi huset til en samtale med en rådgiver eller til en kop kaffe. Derudover kan huset byde på alt fra kurser med fokus på mad, motion, søvn og tanker og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener. Huset er handicapvenligt, så man kan komme rundt, selv hvis man er dårligt gående.

Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm