Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kvinder skal have den bedste genopbygning af brystet efter kræft

30-09-2015
Der findes i dag flere forskellige metoder til at genopbygge brystet hos kvinder, der har fået fjernet et eller begge bryster på grund af brystkræft - eller fordi de er arveligt disponeret for sygdommen. Nu skal et nyt forskningsprojekt finde de bedste operationsmetoder til gavn for kvindernes livskvalitet.

- Brystrekonstruktion er kommet for at blive. Det forlanger kvinder. Derfor skal vi finde de bedste operationsmetoder til gavn for kvindernes livskvalitet, siger overlæge Tine Engberg Damsgaard.

Kirurgerne foretager flere og flere brystrekonstruktioner, og antallet af yngre kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft og derfor vælger at lade sig operere forebyggende, stiger. Derfor er brystrekonstruktion blevet en meget vigtig del af brystkræftbehandlingen.

Ifølge forskningsansvarlig overlæge Tine Engberg Damsgaard fra Plastikkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital nytter det ikke kun at tænke i operationsmetoder. 

- Kirurgen skal også forholde sig til kvindens selvbillede, og hvordan hun opfatter sig selv før og efter, at hun får fjernet brystet. Vi må jo huske på, at det er et meget stort antal kvinder, der i mange år skal leve med følgerne af, at de har fået fjernet brystet og fået en rekonstruktion, siger Tine Engberg Damsgaard. 

Tine Engberg Damsgaard har modtaget 560.000 kr. fra Kræftens Bekæmpelse til et ph.d.-projekt, der skal være med til at pege på de mest optimale operationsmetoder til at foretage brystrekonstruktioner. 

Langtidsfølger skal undersøges

Forskningsprojektet består af flere delstudier. Det, som blandt andet skal undersøges, er langtidsfølgerne efter brystrekonstruktion, hvor man bruger væv fra maven til rekonstruktion af brystet. For når man fjerner væv fra maven, skal man nogle gange forstærke bugvæggen med et net. Og det er her, man skal undersøge, om et kunststofnet er bedre frem for et biologisk net, som er udvundet af grisehud. 

Derfor skal 40 kvinder indgå et lodtrækningsforsøg, hvor halvdelen af kvinderne får indopereret et syntetisk net, den anden halvdel får indopereret grisehud. 

- Det lyder måske lidt bizart at anvende grisehud, men det er behandlet, så menneskets krop ikke afstøder det, siger Tine Engberg Damsgaard. 

Biologisk net bliver i øvrigt allerede brugt til brystrekonstruktion, og kirurgerne har indtil videre opereret 135 kvinder med grisehud, og metoden er nu et tilbud på det fleste brystkræftcentre herhjemme.

Alle metoder skal undersøges

Projektet skal også undersøge operationsmetoder til brystrekonstruktion med implantater. 

- Vi kigger kort sagt alle ’kendte’ metoder efter i sømmene for at finde den mest optimale metode til den enkelte patient. Kvinderne bliver også hørt, for de vil blive spurgt om eventuelle gener og om deres livskvalitet. Det hele skal munde ud i, at vi også i Danmark får mulighed for at tilbyde individuelle operationsmetoder, siger Tine Engberg Damsgaard. 

Brystrekonstruktion er kommet for at blive

Tine Engberg Damsgaard er ikke i tvivl: Brystrekonstruktion er kommet for at blive. Det forlanger kvinderne, og Tine Engberg Damsgaard mener, at man bør samle operationerne i centre med det højeste tværfaglige niveau, så man der kan tilbyde alle former for rekonstruktioner samtidig med, at man sikrer, at kvinderne fremover bliver fulgt. 

- Vores mål er, at de i fremtiden får alle muligheder, så de efter god information og rådgivning af kirurger selv vælger rekonstruktionsmetode, fastslår Tine Engberg Damsgaard. 

Projektet er i gang og forventes afsluttet i august 2018.

Læs om brystrekonstruktion

Støt Brysterne

Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Støt Brysterne – lad os kæmpe sammen' er i gang. Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder – en sygdom, der hvert år rammer ca. 4.600 kvinder. Derfor er der fortsat et stort behov for opmærksomhed om sygdommen, fordi det er vigtigt, at der hele tiden forskes i bedre behandlingsformer, der giver færre bivirkninger, og at de kvinder, der rammes af sygdommen, hjælpes bedre.

Læs mere om Støt Brysterne