Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nu kommer der mindre sodavandsflasker

18-08-2017
Sodavandsflaskerne er blevet mindre hos REMA 1000. Kræftens Bekæmpelse støtter dette første skridt i retning af at få danskerne til at drikke mindre sodavand og dermed forebygge overvægt og kræft.

Overvægt er en risikofaktor for at udvikle kræft. Det er en den tredjevæsentligste faktor i livsstil efter tobak og kost, og hvert år får 2.000 danskere kræft som følge af overvægt.

- Vi ved, at overvægt øger risikoen for at få kræft, hvilket de færreste er opmærksomme på. I dag er næsten halvdelen af voksne danskere overvægtige, og vores prognoser viser desværre, at tallet vil stige til 70 pct. i 2045. Det vil betyde endnu flere kræfttilfælde. Forskning viser, at overvægt kommer snigende med et-to-tre kilo om året. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi gør noget for at forebygge overvægt, siger projektchef Gitte Laub Hansen.

Kræftens Bekæmpelse har igennem en årrække samarbejdet med REMA 1000 om forskningsprojektet Let Indkøbet. Målet er at ændre i udbud og portionsstørrelser for at gøre det lettere for forbrugerne at holde vægten. Og det er muligt. Alene i 2015 sparede REMA 1000 sine kunder for fem pct. kalorier. Detailhandlen har stor betydning for forbrugernes valg og dermed også hvor mange kalorier, de lægger i indkøbsvognen.

Pakkestørrelserne er blevet større

Undersøgelser har vist, at forbrugerne ubevidst hælder mere op fra en stor pakke eller flaske end fra en lille og derfor nemt kommer til at spise og drikke mere, end de forbrænder. REMA 1000 tager nu et vigtig skridt ved at følge en af Kræftens Bekæmpelses anbefalinger, nemlig at gøre sodavandsflaskerne mindre og erstatte to liter sodavand med halvandens liter flasker.

- Vi vil gerne rose REMA 1000 for beslutningen. Det er et tiltag i den rigtige retning, som vi ved, vil betyde, at der bliver drukket mindre sodavand. Vi håber, at andre detailkæder vil følge efter. Forbruget af sodavand er steget meget de seneste år, og børn og unge drikker i dag dobbelt så meget sodavand, som Fødevarestyrelsen maksimalt råder til. Vi anbefaler stadig at drikke så lidt sodavand som muligt for at forebygge overvægt og dermed kræft og andre livsstilssygdomme, siger Gitte Laub Hansen.

125 ton sukker mindre om året

Hvis REMA 1000s kunder ikke kompenserer ved at købe flere flasker, betyder det, at kunderne ’sparer’ 125 tons sukker. Og hvis det lykkedes at få alle sodavand i Danmark reduceret med 25 pct., ville besparelsen være 6.700 ton sukker om året. I det lange løb ville det gøre en forskel på danskernes livvidde. Man kunne også sige, at en person, som går fra at drikke to liter sodavand om ugen til at drikke halvanden liter, ville spare 10.600 kalorier om året. Det er mellem et og halvandet kilo på vægten hvert år.

Ifølge Gitte Laub Hansen bliver vi nødt til at fokusere på, hvor meget man spiser og drikker for at forebygge overvægt. Her spiller både detailhandlen, fødevareproducenter, kantiner og hele branchen for udespisning en stor rolle for at ”rightsize” udbuddet og vende tilbage til mere normale portionsstørrelser. Kræftens Bekæmpelse vil gerne samarbejde med virksomheder for at sætte gang i en bevægelse med mindre portioner.

Fakta

 • Overvægt er den 3. største risikofaktor for kræft - og en væsentlig risikofaktor for type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og muskelskeletlidelser.
 • Ca. 2.000 danskere om året får kræft som følge af overvægt. Det drejer sig om kræft i brystet (postmenopausal), tyktarm, mave, æggestokkene, livmoder, mave, lever, fremskreden prostata, nyrer, galdeblære, spiserør og bugspytkirtel. 
 • 47 pct. af voksne danskere er overvægtige. Hvis udviklingen forsætter, vil 70 pct. af den voksne danske befolkning være overvægtig i 2045. Det betyder endnu flere kræfttilfælde som følge af overvægt.
 • Otte ud af 10 overvægtige ønsker at tabe sig.
 • Salget af sodavand i Danmark er steget med 20 pct. siden 2012 – fra 335 mio. liter i 2012 til 405 mio. liter i 2016.
 • Sodavandsflaskerne er blevet meget større:
  • 1995: ½ l plastikflaske m/skruelåg
  • 1971: 1 l glasflaske
  • 1991: 1½ plastikflaske m/skruelåg
  • 2004: 2 l plastikflaske m/skruelåg
 • Kræftens Bekæmpelse anbefaler at begrænse indtaget af sodavand og andre sødede drikke – også dem med 0 kalorier, fordi det understøtter præferencen for den søde smag. Mange søde føde- og drikkevarer har et højt indhold af sukker og dermed kalorieindhold. Det øger risikoen for overvægt.

Om Let Indkøbet

Let Indkøbet er et femårigt forskningsprojekt, hvor REMA 1000 alene i 2015 har opnået en kaloriebesparelse på 5 % bl.a. ved at ændre placering af varerne i butikken, at have et sundere udvalg i tilbudsaviserne og at reducere kalorieindholdet i udvalgte varer, uden det går ud over smag, kvalitet eller pris. Let Indkøbet bygger på Kalorieregnskabet, som er et effektivt værktøj for virksomheder til at analysere, prioritere og monitorere forebyggelsesindsatser mod overvægt. Let Indkøbet er gennemført i samarbejde med Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet og støttet af TrygFonden. 

Her kan du læse mere om Let Indkøbet