Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny guide skal hjælpe unge kræftpatienter i en svær tid

14-09-2017
Helene fik kræft, da hun var 28 år. I stedet for at leve sit ungdomsliv skulle hun pludselig finde overskud til en alvorlig kræftdiagnose. Det var svært, og sådan har mange andre unge kræftramte det også. Derfor lancerer Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse og Ung kræft i dag en omfattende guide til unge kræftpatienter, der skal hjælpe dem i en svær tid. Projektet er støttet af Børnecancerfonden.

- Der er ikke så mange unge, der får kræft, og man kan derfor føle sig rigtig ensom og alene, når man for det meste kun kan spejle sig i ældre kræftpatienter, siger Helene Welden. Privatfoto

Helene Welden fik konstateret lymfekræft i starten af 2017, da hun kun var 28 år. Det er nu to måneder siden hun afsluttede sin behandling med stråler og kemoterapi, men hun husker stadig den kæmpe omvæltning, det var for hende at være ung og få en kræftdiagnose: 

Som ung føler man sig udødelig

- Som ung føler man sig jo udødelig. Når man så får at vide, at man har kræft, er det en voldsom påmindelse om, at livet måske kan være kort. Jeg var ved at afslutte min uddannelse og skulle snart ud på arbejdsmarkedet. Pludselig skulle jeg i stedet bøvle med en alvorlig kræftdiagnose og en masse praktiske ting for at få det hele til at hænge sammen, forklarer Helene Welden.

Hvert år bliver 1.400 unge i alderen 15-39 år diagnosticeret med en kræftsygdom og gennemlever en svær tid. Derfor lancerer Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse og Ung kræft i dag guiden ’Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’

'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’ består af gode råd, fortællinger, historier og billeder fra unge kræftpatienter og faglig viden fra bl.a. sundhedsprofessionelle, socialrådgivere, sexologer og psykologer. Guiden viser samtidig vej til, hvor man som ung kræftpatient kan finde mere viden, rådgivning og fællesskab med andre unge med kræft.

- Der er ikke så mange unge, der får kræft, og man kan derfor føle sig rigtig ensom og alene, når man for det meste kun kan spejle sig i ældre kræftpatienter. Hvorfor har jeg fået kræft? Hvorfor lige mig? I sådan en situation skal man samtidig overskue og tilegne sig utrolig meget information om sin sygdom, behandling og sine muligheder. Det er meget, meget overvældende, og jeg er sikker på, at ungeguiden ville have gjort en kæmpe forskel for mig i den situation, jeg stod i, konstaterer hun.

Unge skal have al den hjælp, de har brug for

At få en kræftdiagnose i ungdomsårene er nemlig særligt udfordrende, og derfor har både Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse et stærkt fokus på unge kræftpatienter. Det er Kræftværket på Rigshospitalet, et samlingssted for unge med kræft, et eksempel på samt Rigshospitalets ungestuer. Hos Kræftens Bekæmpelse er netværket for unge kræftramte mellem 15 og 39 år - Ung kræft – vokset eksplosivt og har nu 11 lokalgrupper med aktiviteter i hele landet.

Men guiden er alligevel den første af sin slags i Danmark, og den har været savnet – også af de sundhedsprofessionelle:

 - Det er meget sparsomt, hvad der findes af materiale specifikt rettet unge med kræft, både for os sundhedsprofessionelle og for de unge selv. Det er vigtigt, at de unge får al den hjælp, de har brug for, når de bliver ramt af så alvorlig en sygdom midt i deres ungdomsliv, understreger Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet.

Guiden ligger i forlængelse af den styrkede indsats for unge kræftpatienter og udkommer som fysisk og digitalt opslagsværk. Et helt særligt kendetegn ved ungeguiden er, at der er mange fortællinger fra unge, der selv har haft kræft, og at sproget og designet er målrettet unge.

'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’ kan downloades på ungkraeft.dk og bestilles gratis i Kræftens Bekæmpelses webshop.

Man tænker bare ’Fuck!’

- Det er en kæmpe fordel, at guiden er skrevet i et sprog, hvor jeg føler mig mødt. Overskriften rammer præcist hvordan man føler det, når man får en kræftdiagnose. Man tænker bare ’fuck’! Man ved simpelthen ikke, hvor man skal starte. At guiden ikke har berøringsangst er rigtig godt, fordi man kan opleve, at det kan være svært for ens pårørende at tale så direkte om sygdommen. Den gennemgår også alle de vigtigste emner og har fortællinger fra andre unge kræftramte, så man føler sig ikke alene med sin kræftsygdom. 

- Unge, der får kræft, er en særlig målgruppe. Mange er først netop gået i gang med at finde ud af, hvem de er, og hvad de drømmer om, når kræftdiagnosen slår ned. Hvor deres venner og søskende måske kører derudaf, bliver vores unge bremset. Det er derfor vigtigt, at de ved, at der er andre unge, der står i samme situation, og at de får den viden, hjælp og sparring, de har brug for til at navigere i systemet og blive hørt af venner, familie og fagpersoner, siger Signe Thydal, projektleder i Ung kræft hos Kræftens Bekæmpelse.

Ønsket med ungeguiden er, at så mange unge med kræft som muligt, får glæde af bogen, og at de unge får den med hjem, når de får diagnosen på hospitalet Ung kræft er i gang med at etablere kontakt til de forskellige afdelinger på sygehusene, der møder og behandler de unge. Guiden vil også kunne downloades på ungkraeft.dk og bestilles gratis i Kræftens Bekæmpelses webshop.

Guiden ’Fuck, Jeg har kræft. Hvad nu?’ lanceres 14. september 2017.

Læs mere om Ung kræft