Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nye kræftrådgivninger tiltrækker langt flere patienter og pårørende end tidligere

18-08-2014
I løbet af det seneste år har Kræftens Bekæmpelse bygget seks ny kræftrådgivninger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Allerede nu er det tydeligt, at placeringen betyder, at der kommer langt flere patienter og pårørende, og de kommer på et meget tidligere tidspunkt i deres forløb, hvilket var et vigtigt mål med projekt Livsrum.

Siden Kræftrådgivningen i Odense flyttede ind i det nye hus, er antallet af besøgende steget med 50 pct.

48-årige Anne Birgitte Madsen er ikke i tvivl. Det gjorde en stor forskel for hende, at Kræftrådgivningen i Odense lå direkte på sygehusets grund. Hun kunne gå direkte fra samtalen med lægen og hen til Kræftens Bekæmpelse, mens hun stadig var i chok, og med det samme få vendt de kaotiske og bange tanker, som diagnosen brystkræft havde bragt med sig: 

- Sygeplejersken sagde til mig, at hun syntes, jeg skulle gå derover med det samme. 'Hvorfor vente?,' sagde hun. Jeg var meget bange for at dø, for ikke at se mine tre børn vokse op og for selve operationen, hvor jeg skulle have fjernet mit bryst. På kræftrådgivningen fik jeg en samtale med det samme, og jeg blev mødt med en stor omsorg og forståelse. Jeg fik løst op for min angst og fik en forståelse for, at jeg og mine tanker var helt normale, fortæller Anne Birgitte Madsen.

Dobbelt så mange brugere, og de har det sværere

I fredags den 15. august blev den nye kræftrådgivning i Roskilde indviet. Med den satte Kræftens Bekæmpelse et foreløbigt punktum for projekt Livsrum. Realdania har bevilget 50 mio. kr. til projektet, og der står nu seks nye kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Vejle, Odense, Herning og Roskilde tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Herlev er projektets syvende og sidste, den mangler endnu at blive bygget, men er på tegnebrættet.

Et vigtigt mål for projektet er at gøre hjælpen til kræftpatienter og deres pårørende mere synlig og tilgængelig, så flere får glæde af hjælpen og meget gerne tidligere i sygdomsforløbet. Og det mål er i høj grad blevet indfriet. Alle har oplevet en stor fremgang i antal besøgende. Næstved og Odense siger, at de i dag har mindst 50 pct. flere brugere, og Vejle og Aalborg har som minimum oplevet en fordobling i antallet af brugere.

 - Vi er naturligvis rigtig tilfredse med, at flere nu får glæde af vores gratis rådgivningstilbud. At få kræft vender op og ned på livet, og mange får brug for at vende den nye situation med en udenforstående, fortæller Laila Walther, leder af Afdelingen for Patient- & Pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse.

 - Men vi har også et mål om, at vi skal tilbyde vores støtte til de kræftpatienter og pårørende, der har allermest brug for hjælpen, og som har det mindste overskud til selv at opsøge den. Det var også en af visionerne med at flytte tættere på sygehuset, og det er også i høj grad lykkedes, fortæller Laila Walther, og Anette Friis, leder af Kræftrådgivningen i Vejle supplerer:

 - Der er en mærkbar forskel på, hvor pressede brugerne er, når de kommer. Mange patienter er i akut krise. De kommer, fordi en autoritet på sygehuset har sagt til dem, at det vil være en god ide at gå herned. De har med andre ord ikke truffet et aktivt valg om selv at opsøge os, hvilket var den situation, vi typisk tidligere oplevede, fortæller Anette Friis.

 

Vejle Sygehus tilbyder Krop og Kræft i kræftrådgivningen i Vejle. Det samme gør sygehusene i Aalborg og Odense.

Øget konstruktivt samarbejde med sygehusene

Den tætte placering på sygehusene, har også betydet større samarbejde mellem sygehuse og Kræftens Bekæmpelse, og det til stor glæde for patienter og pårørende. I både Vejle, Odense og Aalborg har sygehuset valgt at gå aktivt ind i byggerierne og udvidet husene med ekstra m2, så rådgivningen også rummer sygehusets aktiviteter. 

F.eks. bor Kræftrådgivningen i Vejle i dag sammen med sygehusets Center for Rehabilitering og Palliation og Palliativt Team. Derudover lægger rådgivningen lokaler til Vejle Sygehus ’ Krop og kræft, der er hård fysisk træning til patienter i kemoterapi. Et tilbud, der også gives i de nye rådgivninger i Aalborg og Odense. 

- Vi oplever, at afstanden mellem os og sygehuset bogstaveligt talt er blevet kortere. Vi kender hinandens tilbud og kompetencer mere indgående og kan derfor lettere henvise til hinanden og dermed hjælpe med at skabe både bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb, fortæller Vivi Brandt Rasmussen, der er leder af Kræftrådgivningen i Odense.

Hjælpen er indenfor rækkevidde

Anne Birgitte Madsen har selv haft glæde af både kræftrådgivningens og sygehusets tilbud. Hun har dels fået en samtale, og er dels netop begyndt til Krop og Kræft, der foregår hver dag i rådgivningen i de næste seks uger:

 - Det betyder jo, at jeg nu kommer i huset hver dag. Derfor vil det være nemt lige at få en samtale igen, eller deltage i andre aktiviteter, hvis jeg skulle få brug for. Det kan også være min familie på et tidspunkt får brug for en samtale eller kan deltage i et foredrag en cafeaften el.lign., og så er det let, lige at tage dem med. Det er rigtig trygt at vide, at hjælpen er der, hvis vi får brug for den, fortæller Anne Birgitte Madsen og tilføjer:

- Og så er det jo et hus, der er meget smukt og indbydende og så langt fra det hospitalsmiljø, som man ellers møder, når man er i behandling - og det giver en et tiltrængt pusterum, når alt rundt om en pludselig falder sammen.


Af: Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm
Foto: Tina Enghoff og Pernille Bering

 

Læs mere om projekt Livsrum

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud