Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nye tal: For mange danskere ryger stadig

04-01-2018
Rygning er en af de største trusler mod sundheden. På trods af det fortsætter 22 pct. af befolkningen med at ryge. Ny undersøgelse af danskernes rygevaner viser, at andelen af rygere ikke er faldet siden 2011 – et kæmpe problem, mener Kræftens Bekæmpelse og andre sundhedsorganisationer.

andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. Det er ikke godt nok, mener Kræftens Bekæmpelse.

Mere end hver femte dansker ryger. Det viser den nye årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen. Det betyder, at andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. For selv om mange har held til at stoppe med at ryge, kommer der stadig nye rygere til. Og de nye rygere er primært børn og unge under 18 år, viser tidligere undersøgelser.

Udviklingen i Danmark er gået i stå

Stagnationen i andelen af rygere har varet i seks år efter flere årtier med konstant fald. I år er der igen 16 procent, der ryger dagligt, og der er ingen forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der ryger.
At der bliver ved med at komme så mange nye rygere til, vækker stor bekymring hos Kræftens Bekæmpelse:

- Det er ikke godt nok. Vi er nødt til at have flere spillere på banen, hvis vi skal knække kurven. Vores mål er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det kan kun lade sig gøre, hvis virksomheder, organisationer, uddannelser og alle andre arbejder sammen, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Alle parterne bag undersøgelsen bakker op om ambitionen om en Røgfri Fremtid. En ambition, som de sammen med 47 andre organisationer allerede har skrevet under på, at de vil arbejde for. Netop derfor vækker de nye tal også bekymring hos Sundhedsstyrelsen: 

- Det er et kæmpe problem, at hver femte dansker fortsat ryger. Det er vigtigt, at professionel hjælp til rygestop går hånd i hånd med en indsats for, at børn og unge ikke begynder at ryge. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå målet om en Røgfri Fremtid, siger Nina Krogh Larsen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Rygerne fortryder, at de begyndte

Undersøgelsen viser også, at hele 72 procent af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop. For chancen for at blive røgfri er op til fem gange større, hvis man får hjælp. Rygere, der ønsker et rygestop, kan få gratis hjælp fra rygestoptilbud i kommunerne, hos Stoplinien og i rygestopapps som E-kvit og Xhale.

Hjælp til rygestop

E-Kvit

Xhale

Om undersøgelsen

Hvert år undersøger Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen danskernes rygevaner. Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne i forhold til alder, køn, region og uddannelse. I alt har 5124 danskere deltaget i undersøgelsen. Dataindsamlingen er foretaget af Kantar Gallup A/S via deres internetpanel i november 2017.