Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Operation giver lidt bedre overlevelse efter strubekræft

23-01-2015
Patienter med fremskreden strubekræft har en bedre overlevelse, hvis de får fjernet struben ved operation, end hvis de behandles med kemo- og stråleterapi. Men forskellen er ikke stor, viser en amerikansk undersøgelse.

- Operation for strubekræft er et stort indgreb, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse.

Den amerikanske undersøgelse er foretaget blandt 5.394 patienter med fremskreden strubekræft. Det vil sige, at de enten har en stor kræftknude, eller at kræften har spredt sig.

Patienterne i undersøgelsen fik deres diagnose i perioden 1992-2009. En stor del af dem blev opereret. Men i løbet af perioden blev flere og flere i stedet behandlet med stråle- og kemoterapi – både fordi det er en effektiv behandling, og fordi patienterne samtidig kan bevare struben og stemmen.

Undersøgelsen viser, at 44 pct. af de patienter, som blev opereret for deres sygdom, var i live fem år efter diagnosen, mod 39 pct. af dem, der ikke blev opereret, men fik kemo- og stråleterapi. Det er en forskel på fem procentpoint.

- Behandlingerne er næsten lige gode, dog klarer de patienter, der er blevet opereret, sig lidt bedre. Til gengæld er omkostningerne ved at blive opereret store. Det er et stort indgreb, og man mister stemmen, når struben fjernes, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, der er lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark rammest 260 mennesker hvert år af strubekræft, og godt 2.000 lever med sygdommen. Fire gange så mange mænd som kvinder får strubekræft.

Undersøgelsen er offentliggjort i de amerikanske lægers videnskabelige tidsskrift The Journal of The American Medical Association.

Læs mere om kræft i struben