Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Otte ting du (måske) ikke vidste om kræft og sex

08-12-2022
En kræftsygdom kan desværre sætte sexlivet på pause. Måske forsvinder lysten, eller fysiske forandringer gør det svært. Læs her om otte ting, der kan være gode at vide i den situation – og tal altid med lægen om det, du oplever, for meget af det kan der gøres noget ved.
nærbillede af hænder der holder i hånd

Under et kræftforløb kan man miste lysten eller evnen til sex. Ofte skal man finde hinanden som partnere igen og måske nytænke måder at være sammen på for at bevare intimiteten.

Det kan sætte en masse tanker i gang hos begge parter og være en kilde til stor frustration, hvis kærlighedslivet ikke fungerer.

Tanker om en ændret krop kan fylde meget

Hvis man har ar eller andre kropslige ændringer efter kræftbehandling, kan det være svært at tro på, at man stadig kan tænde sin partner. Ofte fylder de fysiske forandringer dog langt mere hos den, der har været syg, end hos partneren.

Mange partnere beskriver, at de stadig har lyst til den nærhed og intimitet, der er forbundet med at være sammen seksuelt, både under og efter et kræftforløb. Det er vigtigt at forsøge at stole på din partner, selv om det måske i begyndelsen kan være svært at give sig hen.

Det kan kræve øvelse at opnå den fysiske tillid, som tidligere har været imellem jer. Det kan også være, at I for en tid skal finde ud af andre måder at være intime sammen, hvis smerter eller andre gener gør det svært.

Få hjælp og rådgivning

Tal med din læge, hvis du oplever gener. Ofte vil lægen kunne hjælpe eller henvise dig til den rette hjælp. 

Du og din partner er også altid velkomne i den lokale kræftrådgivning, hvor I kan få rådgivning om seksualitet - eller I kan ringe gratis til Kræftlinjen med jeres spørgsmål:

Kræftlinjen

Otte ting du (måske) ikke vidste om kræft og sex

1. Kemo kan lægge en dæmper på sexlysten
Store doser og bestemte former for kemoterapi kan påvirke dannelsen af mandligt kønshormon. Så hvis du som mand mister lysten til sex, kan det skyldes, at hormonet er lavt, specielt hvis du bliver behandlet for testikelkræft, leukæmi eller lymfekræft. Bed din læge om at få målt dit kønshormon.

2. Proteser er en mulighed
Det kan være svært at vænne sig til og acceptere, hvis kroppen ændrer sig, når man får fjernet for eksempel et bryst eller kønsdele. Nogle gange er det muligt at få en protese i stedet. Det er eksempelvis muligt at få indopereret en testikellignende pose i pungen, hvis den den ene testikel er blevet fjernet. Spørg din læge om mulighederne.

3. Medicin kan påvirke din libido
Noget medicin kan sløve eller give dig besvær med at bevæge dig. Det kan derfor være en idé at have sex på et andet tidspunkt end dér, hvor du tager medicinen. Det kan også være nødvendigt at prøve forskellige typer af medicin for at finde den, der påvirker dig mindst muligt. 

4. Samleje kan være smertefuldt
Hvis du oplever smerter i skeden, kan det skyldes spændinger, eller at behandlingen har gjort dine slimhinder sarte eller tørre. Her kan det hjælpe at bruge glidecreme i forbindelse med samleje. Det kan også skyldes en infektion, hvilket du er mere udsat for ved for eksempel kemo- eller antihormonbehandling. Eller det kan være, at du mangler kvindelige kønshormoner. Det kan i nogle tilfælde behandles med hormoncreme.

5. Rejsningsproblemer kan afhælpes
Hvis du ikke har samme evne til at få rejsning som tidligere, findes der flere muligheder. Det kan for eksempel være piller eller at sprøjte et stof ind i svulmelegemerne i penis – nålen er så tynd, at stikket ikke gør ondt, og lægen giver selvfølgelig en grundig instruktion i, hvordan det skal gøres. Du opnår den bedste effekt på lang sigt, hvis du bliver behandlet så tidligt som muligt.

6. Skeden kan vokse sammen
Hvis du er kvinde og har fået strålebehandling på grund af underlivs- eller endetarmskræft, kan behandlingen betyde, at skeden vokser sammen. Det kan undgås ved at have samleje jævnligt, eller ved at bruge en særlig stav kaldet Hegar. Staven kan især være en god idé at bruge i begyndelsen, hvor sex kan være ubehageligt, så du ikke forbinder ubehaget med din partner.

7. Kræft og kemo smitter ikke
Du kan ikke smitte din partner med hverken kræft eller den behandling, du får. Men det er alligevel en god idé at bruge kondom under behandling, da de fleste former for kemoterapi påvirker immunforsvaret. Det betyder, at du er mere modtagelig over for infektioner gennem  slimhinderne, der er nemmere at trænge igennem end hud.

8. Bækkenbunden har brug for træning
For både mænd og kvinder kan spændinger i underlivet gøre det svært at gennemføre et samleje. Det er derfor en rigtig god idé at lave nogle simple øvelser, hvor du spænder af i musklerne. Og der er tilmed mange flere fordele ved at træne bækkenbunden: Du holder bedre på både luft, urin og afføring. Det øger lysten til sex og giver stærkere orgasmer. Og det øger blodgennemstrømningen, som er med til at øge effekten af strålebehandling.

Find mere viden om kræft og seksualitet på cancer.dk:

Kræft og seksualitet

Vigtigt at træne bækkenbunden

I videoen herunder får du en gennemgang af en række øvelser, der er gode for bækkenbunden. Øvelserne er lavet til mænd, men gælder også for kvinder.

Screenshot fra film med bækkenbundsøvelser

(12:59 min.)

Du kan finde inspiration til andre gode øvelser for underliv og bækkenbund for både kvinder og mænd her:

Bækkenbundstræning efter kræftbehandling

Pjece om kræft og seksualitet

I pjecen "Kræft og seksualitet" kan du finde information, øvelser og gode råd fra patienter og pårørende om seksualitet under og efter behandling for kræft. 

Læs eller bestil pjecen her:

Kræft og seksualitet