Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Stort fokus på røgfri fremtid glæder Kræftens Bekæmpelse

09-08-2018
Det er ikke kun vejret, der har optaget danskere denne sommer. Unge og rygning har også været et af sommerens varme emner.
Direktør Jesper Fisker

Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker glæder sig over at der er en større bevægelse i gang i Danmark for at sikre en røgfri ungdom. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Sommeren har med den langstrakte hedebølge været ekstraordinær i år, men også en anden bølge er rullet ind over landet. Når det handler om at sikre børn og unge en røgfri fremtid, har der været turbo på takket være initiativer fra bl.a. detailhandlen, kommuner, regioner og uddannelsessteder. Cigaretter gemmes væk under butiksdiske, skoler og ungdomsuddannelser bliver røgfri, og Europas næststørste festival Roskilde Festival har også meldt sig ind i kampen for en røgfri fremtid.

Samtidig fylder emnet i mediebilledet, hvor landsdækkende medier som DR og TV 2 for nylig har sat fokus på unge og rygning. Et emne, der optager seerne, skal man tro de meningsmålinger, som TV 2 og DR har sat i gang på deres hjemmesider. Tusindvis af danskere deltager i afstemningerne. Et overvældende flertal mener, at prisen på tobak skal sættes markant op, og senest har 70 procent af danskerne i en Megafon-undersøgelse for TV2 svaret, at en pakke cigaretter bør koste dobbelt så meget som i dag.

Vil du vide mere om 'Røgfri Fremtid' - klik her

Bevægelse i gang

Den store interesse og de mange initiativer glæder Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør Jesper Fisker.

- Jeg kan se, at der en større bevægelse i gang for en sikre, at vores børn og unge vokser op i et røgfri miljø. Det er katastrofalt, at vi tillader så mange børn og unge at begynde at ryge. Derfor er det afgørende, at vi gør, hvad vi kan, for at forhindre den udvikling, understreger Jesper Fisker.

Vil du vide mere om unges forhold til tobak?

Unges rygevaner

Politikerne må tage et medansvar og gøre det samme som i Norge.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Som DR Nyheder for nylig kunne fortælle, har de tyske tobakspriser nu har overhalet de danske. Et ofte brugt politisk argument for ikke at hæve cigaretpriserne herhjemme er, at danskerne blot vil tage over grænsen for at købe billige tyske cigaretter. Men så billige er de altså ikke længere.

TV2 Nyhederne har rapporteret fra Norge, hvor andelen af unge rygere er faldet drastisk, så kun fem procent af de unge mænd og sølle én procent af de unge kvinder, som ryger. Her har man blandt andet sat prisen på tobak op, indført neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid. Tiltag, der er sat i gang takket være en national tobakshandleplan.

Det samme bør man gøre herhjemme, mener Jesper Fisker, som appellerer til handling på Christiansborg:

- Politikerne må tage et medansvar og gøre det samme som i Norge. Vores to lande ligner hinanden, så selvfølgelig kan vi også gøre det samme her i Danmark, siger han.

Butikker gemmer tobakken væk

Også i erhvervslivet har der i den seneste tid været en bevægelse for at sikre en røgfri fremtid for børn og unge. De Samvirkende Købmand satte i april unge og rygning øverst på dagordnen, da de foreslog 12 initiativer, der kunne sikre en røgfri generation.

Senere besluttede Rema1000 og derefter Salling Group med butikkerne Netto, Føtex og Bilka sig for at gemme cigaretterne væk. Ikke lang tid efter fulgte dagligvarekoncernerne COOP og Dagro trop.

Salling Group meldte sig samtidig ind i partnerskabet Røgfri Fremtid, som er et samarbejde mellem Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse. Det samme har 80 aktører gjort i løbet af det sidste år.

Det er blandt andet skoler, kommuner, virksomheder og senest håndboldklubben BSV, der har sagt ja til at være med i arbejdet for at sikre, at de næste generationer bliver røgfri.

Jesper Fisker håber, at det store fokus kan være med til at inspirere andre aktører til at tage ansvar.

- Der er så vigtigt, at vi alle kæmper for en røgfri fremtid for vores børn og unge. Vi skal gøre det så svært, utjekket og dyrt som muligt at begynde at ryge. Og til det arbejde har vi brug for så mange som muligt, siger Jesper Fisker.

Læs om, hvor skadeligt rygning er

Rygning og helbred

UNGE OG RYGNING

- 40 Børn og unge lærer hver dag at ryge

- 8 ud af 10 rygere starter inden de fylder 18 år.

- 9 ud af 10 danskere bakker op om en røgfri fremtid

- 64 procent af danskerne mener, at prisen på tobak skal sættes op.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Gallup og Hjerteforeningen.