Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Vi har for nem adgang til mad og drikke

01-07-2015
For meget energi fra mad og drikke er det, der har gjort store dele af verdens befolkninger overvægtige. Det viser en undersøgelse fra WHO, der har analyseret sammenhængen mellem en stigende tilgængelighed af kalorier og udviklingen i overvægt i 69 lande. Det er blevet for nemt hele tiden at spise eller drikke noget.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer sammen med Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet til, at der sættes kalorier på menutavlen ved siden af prisen.

Overvægt er et stigende sundhedsproblem i mange lande. Og vægten stiger i takt med, at tilgængeligheden af kalorier er øget, viser en undersøgelse offentliggjort i Bulletin of the World Health Organisation. 

- At højt indtag af energi er linket til risikoen for overvægt kommer nok ikke bag på ret mange. Det, der er interessant ved dette studie, er, at der på befolkningsniveau ses en sammenhæng mellem udbuddet af energi i form af mad- og drikkevarer og forekomsten af overvægt, siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Hvad der måske kommer bag på nogle, er derimod, at svær overvægt ikke kun er årsag til hjertekarsygdom og diabetes, men også øger risikoen for en lang række kræftformer. Det gælder blandt andet kræft i galdeblære, nyre, tyk- og endetarm, bugspytkirtel, livmoder, bryst og spiserør.

Overflod af mad giver overvægt

Undersøgelsen bygger på data fra 69 lande fordelt på 24 højindkomst-, 27 middelindkomst-, og 18 lavindkomst lande. I 81 pct. af landene var både gennemsnitsvægten og energiindtaget steget i perioden fra 1971 til 2020. Samtidig viste tallene, at den øgede tilgængelighed af kalorier mere end rigeligt kunne forklare vægtstigningen. Selv om der i samme periode også blev siddet mere stille og kørt mere i bil, er det altså primært kalorieindtaget, der skal skrues på. 

- Mennesket er oprindeligt tilpasset en livssituation med periodevis fødemangel og er ikke egnet til at klare den overflod, som vi også oplever med en høj tilgængelige af mad, der kan købes på alle tider af døgnet på hvert andet gadehjørne i de fleste større byer i Danmark. Med høj tilgængelighed af mad og drikke, øges risikoen for, at man spiser mere, end man har behov for, siger Gitte Laub Hansen.

Også et samfundsproblem

Det er ikke kun i lande som USA, at alt for mange vejer for meget. Næsten halvdelen af danskerne kæmper med ekstra kilo. 

- Det letteste ville være at overlade problemets løsning til den enkelte, men det er desværre ikke tilstrækkeligt effektivt. WHO anbefaler, at vi også fra samfundets side understøtter det sunde valg, og det betyder, at alle sektorer må påtage sig et ansvar, siger Gitte Laub Hansen og fortsætter:

- Det er derfor Kræftens Bekæmpelse er gået sammen med Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet om en opfordring til kædestyrede fastfoodrestauranter, kiosker, cafeer og tankstationer om at sætte kalorier på menutavlen ved siden af prisen. Det giver kunderne mulighed for at tage energiindholdet med i overvejelserne, når de står og skal vælge mad, som det er muligt, når man køber færdigpakkede madvarer i supermarkedet.

I perioden fra 1980 til 2013 steg andelen af overvægtige på verdensplan med 28,8 til 36,9 pct. for mænd og med 29,8 til 38 pct. for kvinder (BMI over 25).

Overvægt og kræft

Kalorier på menuen