Gå til sygdomsliste

Det mener Kræftens Bekæmpelse om aktiv dødshjælp

Kræftens Bekæmpelse afventer, at Det Etiske Råd forventeligt i løbet af efteråret 2023 drøfter ’Etik ved livets afslutning’.

Aktiv dødshjælp er et komplekst emne med mange nuancer og overvejelser i forhold til både patienter, pårørende og sundhedspersonale. Derfor forholder Kræftens Bekæmpelse sig i øjeblikket neutralt til emnet og afventer, at Det Etiske Råd forventeligt i løbet af efteråret 2023 drøfter emnet ’Etik ved livets afslutning’. Når Det Etiske Råd har givet sine overvejelser om emnet, vil vi forholde os til det igen.

Vi har tidligere her på cancer.dk under ’Det mener Kræftens Bekæmpelse’ givet udtryk for, at Kræftens Bekæmpelse er imod aktiv dødshjælp. Aktuelt forholder vi os neutrale. Vi ved, at aktiv dødshjælp for nogle uhelbredeligt syge kræftpatienter kan ses som en måde at sikre en værdig død. Kræftens Bekæmpelse ser dog samtidig væsentlige etiske dilemmaer forbundet med aktiv dødshjælp, både i forhold til det sundhedsfaglige personale, patienter og pårørende. 

Den palliative indsats skal styrkes

Det er vigtigt, at den sidste tid bliver så smertefri og rolig som mulig. Kræftens Bekæmpelse arbejder derfor for at styrke den palliative indsats i Danmark. Palliation betyder lindring. Formålet er at yde lindrende og støttende behandling til patienter samt de pårørende i forbindelse med livstruende og alvorlig sygdom. Den palliative indsats er ikke god nok i dag. Vi mener, at en styrket palliativ indsats for de fleste kræftpatienter og andre med alvorlig livstruende sygdom vil kunne hjælpe til en god og værdig død. Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til palliation:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om palliation

Behandlingstestamente og fravalg af genoplivning

Som patient har man mulighed for i en aktuel behandlingssituation at ønske fravalg af genoplivning. Derudover er det muligt at udfylde et behandlingstestamente, hvor man kan registrere, at man ikke ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivning ved hjertestop, i visse situationer.

Kræftens Bekæmpelse mener, at det generelt er en god idé at lave et behandlingstestamente – uanset om man er syg eller ej. Et behandlingstestamente sikrer, at lægerne følger ens ønsker til behandling, hvis man ikke længere selv er i stand til at give udtryk for sine ønsker. 


Kontakt:
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Mette Lemser, sundhedsfaglig konsulent i Kræftens Bekæmpelse:
E-mail: ml@cancer.dk / Tlf.: 35 25 74 30

For udtalelser til pressen og øvrige henvendelser kontakt Kræftens Bekæmpelses kommunikationsafdeling på tlf.: 35 25 74 00


Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener:

Det mener Kræftens Bekæmpelse


 

Nyheder

28-09-2023
Radioaktivt jodkorn spiller vigtig rolle ved brystkræftoperationer
Knæk Cancer: Særlig metode til markering af brystkræft er taget i brug på baggrund af forskning, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse og Knæk Cancer. Nu viser undersøgelse, at det også er den bedste …
Læs flere nyheder