Gå til sygdomsliste

Det mener Kræftens Bekæmpelse om aktiv dødshjælp

Kræftens Bekæmpelse afventer, at Det Etiske Råd tager aktiv dødshjælp op til drøftelse inden for det næste år.

Aktiv dødshjælp er et komplekst emne med mange nuancer og overvejelser i forhold til både patienter, pårørende og sundhedspersonale. Derfor forholder Kræftens Bekæmpelse sig i øjeblikket neutralt til emnet og afventer, at Det Etiske Råd tager emnet op til drøftelse. Dette forventes at ske i løbet af 2023. Når Det Etiske Råd har givet sine overvejelser om emnet, vil vi forholde os til det igen.

Vi har tidligere her på cancer.dk under ’Det mener Kræftens Bekæmpelse’ givet udtryk for, at Kræftens Bekæmpelse er imod aktiv dødshjælp. Aktuelt forholder vi os neutrale, da vi afventer Det Etiske Råd. Vi ved, at aktiv dødshjælp for nogle uhelbredeligt syge kræftpatienter kan ses som en måde at sikre en værdig død. Kræftens Bekæmpelse ser dog samtidig væsentlige etiske dilemmaer forbundet med aktiv dødshjælp, både i forhold til det sundhedsfaglige personale, patienter og pårørende. Derfor arbejder vi målrettet for at opruste den palliative indsats i Danmark.

Palliation skal styrkes

Palliation er lindrende behandling og indsatser, der kan gives i forbindelse med livstruende og alvorlig sygdom. Den palliative indsats er ikke god nok i dag. Vi mener, at en styrket palliativ indsats for de fleste kræftpatienter, som skal dø af deres sygdom, vil kunne hjælpe til en god og værdig død. Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til palliation:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om palliation

Læs mere om aktiv dødshjælp

Det Etiske Råd rådgiver regeringen og Folketinget om etiske temaer og forhold såsom aktiv dødshjælp. Læs mere på Det Etiske Råds hjemmeside.

Det Etiske Råds hjemmeside

Kontakt:
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Mette Lemser, sundhedsfaglig konsulent i Kræftens Bekæmpelse:
E-mail: ml@cancer.dk / Tlf.: 35 25 74 30

For udtalelser til pressen og øvrige henvendelser kontakt Kræftens Bekæmpelses kommunikationsafdeling på tlf.: 35 25 74 00


Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener:

Det mener Kræftens Bekæmpelse


 

Nyheder

29-03-2023
De fleste lever godt med stomi efter endetarmskræft
Danske forskere sætter i ny undersøgelse fokus på livskvaliteten hos patienter, der har fået en stomi på grund af endetarmskræft. Og de har et vigtigt budskab til de patienter, der har problemer med d…
Læs flere nyheder