Gå til sygdomsliste

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination til drenge

Kræftens Bekæmpelse mener, at drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination ligesom pigerne. Det mener vi, fordi det er en sikker og gennemprøvet vaccine, som kan forhindre HPV-relaterede kræftformer, der også rammer mænd. Derfor er det glædeligt, at drenge, som fylder 12 år efter 1. juli 2019, vil blive tilbudt gratis HPV-vaccination som led i børnevaccinationsprogrammet. Kræftens Bekæmpelse mener, at drenge op til 18 år også bør tilbydes gratis HPV-vaccination, så de får samme tilbud som pigerne.

Med finansloven for 2019 er der afsat midler til, at drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, bliver tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det er positivt, fordi drengene fremover vil være beskyttet mod en række HPV-relaterede kræftformer.

Tilbuddet bør udvides til at gælde drenge op til 18 år

I det eksisterende HPV-vaccinationstilbud kan piger blive vaccineret gratis, til de fylder 18 år. Kræftens Bekæmpelse mener, at et gratis tilbud om HPV-vaccination til drenge bør ligne pigernes tilbud allerede fra 1. juli 2019. Det mener vi fordi:

 • Den seksuelle debutalder har gennem mange år været 16 år for begge køn. Og vi ved fra pigerne, at vaccination før seksuel debut er afgørende for en god beskyttelse mod senere HPV-relaterede forstadier til kræft. Derfor giver det mening også at tilbyde gratis HPV-vaccination til ældre drenge op til 18 år.
 • Vi undgår, at forebyggelse af kræft blandt 13-17-årige drenge i en 6-årig periode vil afhænge af deres forældres økonomi. Hvis forældre ønsker at få deres 13-17-årige dreng HPV-vaccineret, skal de nemlig på nuværende tidspunkt selv betale for vaccinen.
 • Udvidelse af aldersintervallet vil betyde bedre beskyttelse af mænd, der har sex med mænd, som har en øget risiko for analkræft.
 • HPV-vaccination af drenge op til 18 år vil betyde, at piger, som ikke er blevet HPV-vaccineret, bliver beskyttet mod celleforandringer (som kan være forstadier til livmoderhalskræft) og livmoderhalskræft.

Læs mere her om regeringens beslutning om at tilbyde gratis HPV-vaccination til drenge:

Regeringen prioriterer 6,5 mia. kr. til sundhed de næste fire år

Stigning i HPV-relateret kræft i mund og svælg

Udover at forebygge en række kræftformer, der rammer kvinder, er HPV-vaccinen godkendt til at forebygge analkræft. En sygdom der rammer både mænd og kvinder. Der er desuden en formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mænd mod peniskræft og både mænd og kvinder mod mundsvælgkræft. I tal drejer det sig skønsmæssigt om 200-300 tilfælde af mundsvælgkræft blandt mænd, som i fremtiden kan forebygges årligt. Vi anbefaler gratis HPV-vaccination til drenge, selvom den endnu ikke er godkendt som vaccine mod HPV-relateret mundsvælgkræft og peniskræft. Det gør vi, fordi:

 • Der er bred enighed blandt læger og forskere om, at HPV-vaccination også vil beskytte mod mundsvælgkræft og forhindre to ud af tre tilfælde.
 • Der er konstateret en markant stigning i HPV-relateret mundsvælgkræft siden 2010.
 • HPV-vaccination er sikker og har den samme type bivirkninger som andre vacciner.
 • Fordele ved HPV-vaccination overskygger de almindelig kendte vaccinationsbivirkninger.

Hvad er mundsvælgkræft?

Mundsvælgkræft er en undergruppe af hoved-halskræft og omfatter kræft i mandler og tungerod, hvor HPV-smitte typisk er overført ved oralsex og har ført til en kronisk infektion uden symptomer. Derfor udvikler mundsvælgkræft sig langsomt over mange år og opdages måske som en hævet lymfeknude på siden af halsen uden forudgående gener fra svælget. Der findes ikke forstadier til kræft i mandler og tungerod, ligesom der gør ved f.eks. livmoderhalskræft eller analkræft. Derfor kan effekten af HPV-vaccinen ikke ses på en dalende forekomst af celleforandringer (forstadier til mundsvælgkræft), som det kendes for livmoderhals- og analkræft.

Således vil der gå mange år, inden effekten af HPV-vaccinen på mundsvælgskræft kan dokumenteres videnskabeligt. Den videnskabelige dokumentation er en forudsætning for, at myndighederne endeligt kan godkende vaccinen til at forebygge mundsvælgskræft.

Sundhedsstyrelsen har i juni 2019 udgivet en faglig vurdering af HPV-vaccination til drenge i en såkaldt Medicinsk Teknologivurdering (MTV), som kan læses her:

Medicinsk Teknologivurdering

Hvad gør vores nabolande?

 • Norge indførte HPV-vaccination til drenge i skoleåret 2018/2019. Den tilbydes ud fra en forventning om, at dette forebygger HPV-relateret kræft blandt mænd.
 • Svenske sundhedsmyndigheder anbefaler gratis HPV-vaccination til drenge. Det gør man for at stille piger og drenge lige, og fordi der i Sverige er sket en stigning i antallet af HPV-relaterede kræftformer, blandt andet mundsvælgkræft, hvor 71 pct. af kræfttilfældene har ramt mænd. Politikerne har dog ikke taget stilling til anbefalingen endnu.
 • England har i juli 2018 meddelt, at gratis HPV-vaccination bliver et tilbud til alle drenge på 12-13 år. Vaccinationen tilbydes for at beskytte mænd, der har sex med mænd, mod HPV-relateret kræft og for at sikre flokimmunitet i befolkningen. Det forventes, at effekten primært vil ses blandt kvinder og mænd, som har sex med mænd. Siden april 2018 er vaccinen blevet tilbudt gratis til mænd under 45 år, som har sex med mænd.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler:

• At alle drenge bliver tilbudt gratis HPV-vaccination

Læs mere om HPV-vaccination til drenge

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse har i samarbejdet lavet en informationsside om HPV-vaccination. Her kan du læse om mere om HPV-vaccination til drenge:

Stop HPV

På cancer.dk kan du læse mere om HPV -relateret kræft hos mænd:

HPV og mænd

Her kan du læse resumé af Norges beslutning om at vaccinere drenge:

Effect of HPV-vaccination of boys

Her kan du læse resumé af Sveriges anbefaling om at vaccinere drenge:

Human papilloma virus vaccination of boys in the Swedish national vaccination programme

Her kan du læse resumé af Englands beslutning om at vaccinere mænd, som har sex med mænd:

JCVI Interim Statement on Extending HPV Vaccination to Adolescent Boys

Her kan du læse resumé af Englands anbefaling vedrørende vaccination af drenge:

Statement on HPV vaccination (PDF) 


Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener:

Det mener Kræftens Bekæmpelse


 

Nyheder

19-11-2019
Pårørende kæmper med svære vilkår: 'Det har været hårdt, og jeg har haft mange bekymringer'
Da 36-årige Tariks kone skulle opereres for en hjernetumor, var det ikke kun et stort psykisk pres – det var også umuligt at få hverdagslivet med arbejde og en lille søn til at hænge sammen.
Læs flere nyheder