Gå til sygdomsliste

HPV-vaccination til drenge

Kræftens Bekæmpelse mener, at drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination ligesom pigerne. Det mener vi, fordi det er en sikker og gennemprøvet vaccine, som kan forhindre HPV-relaterede kræftformer. Derfor er det glædeligt, at drenge nu får tilbudt gratis HPV-vaccination. Kræftens Bekæmpelse mener dog, at alle drenge op til 18 år bør tilbydes vaccinen.

Med finansloven for 2019 blev der afsat midler til, at drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, får gratis HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Dermed vil drengene fremover være beskyttet mod en række HPV-relaterede kræftformer. I det eksisterende HPV-vaccinationstilbud kan piger blive vaccineret gratis, til de fylder 18 år. Kræftens Bekæmpelse mener, at drenge og piger bør have samme tilbud, så alle drenge op til 18 år får tilbudt gratis HPV-vaccination præcis som pigerne. Desuden bør unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd, også have et gratis tilbud. 

Stigning i HPV-relateret kræft i mund og svælg
Udover at forebygge en række kræftformer, der rammer kvinder, er HPV-vaccinen godkendt til at forebygge analkræft. En sygdom der rammer både mænd og kvinder. Der er desuden en god formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mod peniskræft og mundsvælgkræft. I tal drejer det sig om, at cirka 200-300 årlige tilfælde af mundsvælgkræft, alene blandt mænd, kan forebygges i fremtiden. Vi anbefaler gratis HPV-vaccination til alle drenge, selvom den endnu ikke er godkendt som vaccine mod HPV-relateret mundsvælgkræft og peniskræft. Det gør vi, fordi:

 • Der er bred enighed blandt læger og forskere om, at HPV-vaccination også vil beskytte mod mundsvælgkræft og forhindre to ud af tre tilfælde.

 • Der er konstateret en markant stigning i HPV-relateret mundsvælgkræft siden 2010.

 • HPV-vaccination er sikker og har den samme type bivirkninger som andre vacciner.

 • Fordele ved HPV-vaccination overskygger de almindelig kendte vaccinationsbivirkninger.

SSTs faglige vurdering
Kræftens Bekæmpelse er opmærksom på, at der vil gå mange år, inden effekten af HPV-vaccinen på mundsvælgskræft kan dokumenteres videnskabeligt. Den videnskabelige dokumentation er en forudsætning for, at myndighederne endeligt kan godkende vaccinen til at forebygge mundsvælgskræft. Sundhedsstyrelsen har i juni 2019 udgivet en faglig vurdering af HPV-vaccination til drenge i en såkaldt Medicinsk Teknologivurdering (MTV), som kan læses her:

Medicinsk Teknologivurdering

Kræftens Bekæmpelse anbefaler:

At alle drenge, ligesom pigerne, får tilbudt gratis HPV-vaccination. Det mener vi, fordi:

 • Den seksuelle debutalder har gennem mange år været 16 år for begge køn. Og vi ved fra pigerne, at vaccination før seksuel debut er afgørende for en god beskyttelse mod senere HPV-relateret kræft. Derfor giver det mening også at tilbyde gratis HPV-vaccination til alle drenge op til 18 år.

 • Vi undgår, at forebyggelse af kræft blandt drenge i en periode vil afhænge af deres forældres økonomi. Hvis forældre ønsker at få deres 15-17-årige dreng HPV-vaccineret, skal de nemlig på nuværende tidspunkt selv betale for vaccinen.

 • Udvidelse af aldersintervallet vil betyde bedre beskyttelse af mænd, der har sex med mænd, som har en øget risiko for analkræft.

 • HPV-vaccination af drenge op til 18 år vil betyde, at piger, som ikke er blevet HPV-vaccineret, bliver beskyttet mod celleforandringer (som kan være forstadier til livmoderhalskræft) og livmoderhalskræft.


At unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd, også får et gratis HPV-tilbud.

Det gør Kræftens Bekæmpelse
 • Kræftens Bekæmpelse arbejder politisk for at finde midler til et gratis tilbud til alle drenge og unge mænd, der har sex med mænd, op til 26 år. Danmark bør have råd til kræftforebyggelse.

 • Kræftens Bekæmpelses fagfolk og ledere er aktive i debatten om HPV vaccination for drenge.

Læs debatindlæg om emnet her

Læs debatindlæg om emnet her

På cancer.dk kan du læse mere om HPV-relateret kræft hos mænd:

HPV og mænd

Hvad gør vores nabolande?
 • Norge indførte HPV-vaccination til drenge på 12-13 år i skoleåret 2018/19. Den tilbydes ud fra en forventning om, at dette forebygger HPV-relateret kræft blandt mænd.

Læs mere om de norske overvejelser ifm. HPV-vaccination

 • Sverige indførte HPV-vaccination til drenge i august 2020 for drenge født 2009 og senere.

Læs mere om de svenske overvejelser ifm. HPV-vaccination

 • Finland indførte HPV-vaccination til piger på 10-12 år i efteråret 2013 og til drenge på 10-12 år i efteråret 2020.

Læs mere om de finske overvejelser ifm. HPV-vaccination

 • England indførte i december 2019, at gratis HPV-vaccination bliver et tilbud til alle drenge på 12-13 år. Siden april 2018 er vaccinen blevet tilbudt gratis til mænd under 45 år, som har sex med mænd (MSM). 

Læs mere her om de britiske overvejelser ifm. HPV-vaccination eller dyk ned i Englands begrundelser for, hvorfor mænd, der dyrker sex med andre mænd, også får et gratis HPV-tilbud (engelsk lovtekst)

 • Irland indførte HPV-vaccination til drenge i september 2019.

Læs mere om de irske overvejelser ifm. HPV-vaccination

Kontakt:
Hvis du vil vide mere om HPV-vacciner eller kræft og HPV, er du velkommen til at kontakte overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard:
E-mail: bigaard@cancer.dk / Tlf.: 35 25 75 30

For udtalelser til pressen og øvrige henvendelser kontakt Kræftens Bekæmpelses presseafdeling på tlf.: 35 25 74 00


Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener:

Det mener Kræftens Bekæmpelse


 

Nyheder

04-12-2023
Anette vil gerne bryde tabuet om stomi
Efter en operation mod tarmkræft var Anettes liv i årevis invalideret af senfølger – indtil hun denne sommer tog et valg, der har vendt op og ned på hendes liv.
Læs flere nyheder