Gå til sygdomsliste

208 undersøgelser blandt danske kræftpatienter: Markant social ulighed i alle aspekter af kræftforløbet

24-05-2023
Der er social ulighed i hele kræftforløbet. Det viser en opdateret udgave af Kræftens Bekæmpelses hvidbog ’Social ulighed i kræft i Danmark’. - Det er godt, at regeringen i den kommende Kræftplan V har fokus på ulighed i kræft, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Viden fra i alt 208 undersøgelser bliver beskrevet i hvidbogen, heraf er 74 nye i forhold til 1. udgave. Arkivfoto

Hvis du har en kort uddannelse, lav indkomst, eller bor du alene, har du større sandsynlighed for at klare dig dårligere igennem et kræftforløb end bedre stillede kræftpatienter.

Det viste den første hvidbog om social ulighed i kræft i Danmark, som Kræftens Bekæmpelse udgav i 2019. I en ny, opdateret udgave af ’Social Ulighed i kræft i Danmark’, der inkluderer 74 nye undersøgelser, bliver der slået en stor streg under konklusionen. Der er ulighed i alle aspekter af et kræftforløb.

Desuden viser den nye version af hvidbogen, at der stadig er huller i vores viden om social ulighed i kræft. Blandt andet er der kun få undersøgelser, der belyser social ulighed inden for sjældne kræftformer. Der mangler også viden om social ulighed i tiden fra første symptom på kræft og frem til diagnosen.

Læs også:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om ulighed i kræft 

- Der et stort behov for en mere systematisk overvågning af, hvilke grupper af patienter der bruger og har gavn af sundhedstiltag. Man kan bedst sætte ind og rette op, når vi ved, hvordan uligheden kommer til udtryk og har gode data på det, siger forskningschef i Kræftens Bekæmpelse professor Mads Melbye.

Hvidbogen er den eneste udgivelse, der samler viden og data om ulighed i kræft i Danmark. Det fremgår af den, at der er behov for opdateret viden. Den viden, vi har, er hullet og forældet.

- Undersøgelserne af f.eks. palliation og rehabilitering er basereret på patienter, som modtog palliation eller rehabilitering for 10-15 år siden. Det er et problem, fordi den viden nok ikke længere afspejler virkeligheden, siger Mads Melbye.

Om Hvidbogen og responsum
  • Undersøgelserne i den nye udgave af hvidbogen stammer fra 2008-2022
  • Viden fra i alt 208 undersøgelser bliver beskrevet i hvidbogen, heraf er 74 nye i forhold til 1. udgave
  • I forbindelse med 2. udgave af hvidbogen har professor emeritus Finn Diderichsen skrevet et responsum. Han fremhæver ligeledes, at det svære i arbejdet med at mindske uligheden både handler om at identificere tiltag, der kan mindske uligheden, men også om at sikre forudsætningen for, at disse tiltag kan implementeres
  • Klik her, hvis du vil downloade hvidbogen 

Hvis uligheden skal mindskes, må man give endnu mere hjælp til dem, der i dag får mindst hjælp, nemlig de mest sårbare patienter

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Kræftplan V har fokus på ulighed

Regeringen fremlagde tirsdag en stor sundhedspakke, og som led i den igangsættes arbejdet med den næste kræftplan, Kræftplan V. Det faglige oplæg til kræftplanen skal bl.a. have fokus på ulighed i kræft.

Det er positivt, at regeringen har ambitioner om at gøre op med ulighed i kræft, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Hvis uligheden skal mindskes, må man give endnu mere hjælp til dem, der i dag får mindst hjælp, nemlig de mest sårbare patienter, siger Jesper Fisker.

Og selvom der mangler viden og data på området, er der allerede nu en del, der kan sættes i værk, for at mindske uligheden i kræft.

- Der er brug for mere proaktive og strukturerede indsatser på tværs af egen læge, kommunen og hospitalet. Tilbud om forebyggelse og mere sundhed skal nå ud til alle dem, der ikke selv opsøger tilbuddene, siger Jesper Fisker.

Han understreger, at Kræftens Bekæmpelse gerne bidrager til arbejdet med den kommende Kræftplan V.

Læs også:

Ulighed i kræft: I Danmark er vi alle lige - eller er vi?

Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed
  • Kræftens Bekæmpelse er stiftende partner i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed
  • Alliancen har mere end 100 partnere, der arbejder sammen om at skabe større lighed i sundhed
  • 24. maj holder alliancen partnermøde, hvor den opdaterede hvidbog bliver lanceret
  • Læs mere:

            Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed