Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for peniskræft

Ved mistanke om kræft i penis bliver man henvist til hospitalets afdeling for sygdomme i nyrer, urinveje og kønsorganer (urologisk afdeling). Her får man under lokal bedøvelse taget en vævsprøve fra det ændrede område på penis. En specialist vurderer også, om der er tegn på at kræften har spredt sig.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Man kan først få stillet diagnosen peniskræft, når en vævsprøve (biopsi) af det ændrede område (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller. Lægen bruger svaret fra vævsprøven til at planlægge behandlingen. Læs mere:

Vævsprøve – biopsi

Undersøgelser for spredning med PET/CT-scanning

Hvis vævsprøven viser, at der er kræft i penis, undersøger lægen også, om kræften har spredt sig.

Hvis peniskræft spreder sig, sker det oftest til lymfeknuderne. Spredningen foregår som regel først til lymfeknuderne i lysken, så til lymfeknuderne i bækkenet og derefter til andre dele af kroppen.

Det er derfor meget sjældent, at der findes metastaser i bækkenet eller andre steder, hvis der ikke er spredning til lymfeknuderne i lysken. Peniskræft spreder sig sjældent med blodet til andre dele af kroppen.

For at undersøge for spredning får man foretaget en PET/CT-scanning af bughulen, bækkenet, lysken og brystkassen. Hvis PET/CT-scanningen viser hævede lymfeknuder i bækkenet, får man taget en vævsprøve for at afgøre, om der er tale om kræft.

Læs mere om, hvordan en PET/CT-scanning foregår:

PET/CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:19 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:19 min.

Sentinel node (vævsprøve af lymfeknuderne)

Hvis scanningen ikke viser tegn på spredning til lymfeknuderne i bækkenet, får man fjernet nogle få lymfeknuder ved en metode kaldet en sentinel node. Dette mindre indgreb får man oftest foretaget samtidig med operationen på penis.

Den lymfeknude, der først modtager lymfevæsken og dermed eventuel spredning med kræftceller fra kræftknuden, kaldes sentinel node (skildvagtslymfeknuden). Hvis sentinel node ikke indeholder kræftceller, er det usandsynligt, at kræften har spredt sig.

For at udelukke spredning til lymfeknuderne i lysken får mænd, der ikke har tegn på spredning (forstørrede lymfeknuder), fjernet et par lymfeknuder i både højre og venstre side af lysken (sentinel node). Med denne test undgår lægen at lave en større operation end nødvendigt.

Sådan foregår sentinel node metoden

Lægen kan finde skildvagtslymfeknuder ved at sprøjte både et radioaktivt sporstof og et blåt farvestof ind omkring kræftknuden på penis.

Sporstoffet føres med lymfekarrene til lymfeknuderne i lysken. Under operation følger lægen sporstoffet til skildvagtslymfeknuden ved at følge farven eller det radioaktive sporstof. Skildvagtslymfeknuden fjernes og sendes til mikroskopi.

Hvis lægen finder kræftceller i skildvagtslymfeknuden, får man ved en senere operation fjernet resten af lymfeknuderne i lysken for at fjerne eventuel kræftspredning til de andre lymfeknuder.

Hvis der ikke er kræftceller, er det ikke nødvendigt at fjerne flere lymfeknuder, da det er usandsynligt, at kræften har spredt sig til andre lymfeknuder eller til andre steder i kroppen.

Vævsprøve af lymfeknuder, der kan føles uden på huden

Hvis man har forstørrede lymfeknuder i lysken, kan lægen tage en vævsprøve fra lymfeknuden ved hjælp af en nål for at afgøre, om forstørrelsen skyldes kræft eller infektion. Hvis der stadig er mistanke om spredning til lymfeknuden, selvom vævsprøven er negativ, vil lægen fjerne hele lymfeknuden til nærmere undersøgelse. Desuden foretages en PET/CT-scanning for at vurdere, om der er spredning til andre dele af kroppen. Læs mere:

Vævsprøve – biopsi

Blodprøver

Man får også taget blodprøver for at undersøge for infektion, blodmangel og funktionen af nyrerne. Læs mere:

Blodprøver

Tidsfrister for undersøgelser og behandling

Hvis din læge har mistanke om, at du måske har en kræftsygdom, bliver du henvist til et 'pakkeforløb'. I et pakkeforløb står der bl.a., hvilke undersøgelser man skal igennem, og hvordan behandlingen skal forløbe.

Pakkeforløb for kræft

Læs alt om peniskræft

Peniskræft – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Logo fra fra cancerforums hjemmeside

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Peniskræft" på Cancerforum.