Gå til sygdomsliste

Tilbagefald af prostatakræft

Hvis prostatakræft vender tilbage efter behandlingen, er det ofte muligt at få tilbudt ny behandling. Den nye behandling afhænger af, hvor i kroppen tilbagefaldet er, og hvilken behandling du har fået tidligere.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Mistanke om tilbagefald kan skyldes, at PSA-tallet stiger, eller at man får symptomer, som da sygdommen opstod. PSA 'sladrer' oftest længe før, eventuelle symptomer støder til.

Det er vigtigt at få kontrolleret sit PSA-tal, da det kan afsløre et eventuelt tilbagefald af sygdommen. Du får kontrolleret dit PSA-tal ved opfølgningsbesøgene. Læs mere om opfølgning efter prostatakræft:

Opfølgning efter prostatakræft

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen. Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Blod i urinen
  • Blod i sæden
  • Aftagende eller manglende sædmængde
  • Blærebetændelse
  • Vedvarende smerter
  • Rejsning ikke muligt (impotens)
  • Slap stråle, når man tisser
  • Hyppig og natlig vandladning
  • Besvær med at komme i gang med at lade vandet
  • Ukontrollerbar vandladningstrang

Stigning i PSA-tal efter operation kan være tegn på tilbagefald

En vedvarende stigning i PSA-værdien efter bortoperation af prostata kan være tegn på, at sygdommen har spredt sig.  Forhøjet PSA-tal er dog ikke altid ensbetydende med, at kræften har spredt sig.

Nogle mænd – uden tegn på spredning – men med forhøjet PSA-tal vil som regel få tilbudt strålebehandling, hvor prostata tidligere har siddet.

Stigning i PSA-tal efter strålebehandling

Efter strålebehandling (indvendig eller udvendig) falder PSA hos de fleste til under 1,0 ng/ml. PSA-tallet kan falde i op til et år efter afsluttet strålebehandling. 

En forbigående stigning i PSA efter strålebehandling kan ses hos 20-40 pct., men har ingen betydning. 

Det tyder på tilbagefald af sygdommen, hvis PSA-værdien stiger til mere end 2,0 ng/ml over det laveste PSA-tal, man har fået målt efter strålebehandlingen.

Udvikling af symptomer efter overvågning af forhøjede PSA-værdier

Mænd, som får symptomer efter at have gået til opfølgning for forhøjede PSA-værdier uden behandling, kan få tilbudt hormonbehandling, operation eller strålebehandling 

Om en stigning i PSA-tallet kræver behandling afhænger af en lang række forhold. Derfor bør man altid diskutere fordele og ulemper igennem med lægen, inden man siger ja eller nej til behandling.

Læs mere om behandling af prostatakræft:

Behandling af prostatakræft (oversigt)

Mand, der går tur i et boligområde

For de fleste er det overvældende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Prostatakræft kan sprede sig til andre dele af kroppen (metastaser)

Prostatakræft spreder sig oftest til nærliggende lymfeknuder eller til knoglerne. Spredning kan i princippet ske til hele skelettet, men sker oftest til den nedre del af rygsøjlen, bækkenet og ribbenene.

Kræft i prostata spreder sig i sjældnere tilfælde til lymfeknuderne over mellemgulvet, lunger, lever, hjerne og huden.

Symptomer på fremskreden prostatakræft

Fremskreden prostatakræft kan medføre træthed, blodmangel, smerter, knoglebrud, lammelser som følge af tryk på rygmarven, nyresvigt, manglende appetit og vægttab, lymfødem (hævelser) og blødning fra prostata.

Undersøgelser for spredning

Eventuel spredning (metastaser) kan i blodprøverne medføre forhøjede levertal (alkaliske fosfataser), forhøjet nyretal (kreatinin) og forhøjet PSA-tal.

Ud over blodprøver bliver man undersøgt med knoglescintigrafi og med (PET-)CT- eller MR-scanning. Læs mere:

Behandling ved spredning

Livsforlængende og lindrende behandling af fremskreden prostatakræft

Hos mænd med prostatakræft, der har spredt sig (kaldes også fremskreden eller udbredt prostatakræft), ses de bedste resultater med hormonbehandling - typisk i midlertidig kombination med enten kemoterapi eller strålebehandling mod prostata.

Hormonbehandling er ikke helbredende, men kan bremse sygdomssymptomerne og lindre sygdommen, uanset hvor den har spredt sig til.

Men hormonbehandling vil med tiden holde op med at virke (hormonresistent sygdom). I det tilfælde kan man få tilbudt supplerende behandling f.eks. kemoterapi. Læs mere:

Behandling af hormonresistent prostatakræft

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt sygdommen udvikler sig - den kan udvikle sig over en årrække. 

Læs mere om lindrende behandling af fremskreden prostatakræft:

Lindrende behandling af prostatakræft

Behandling af knoglemetastaser

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft


Læs alt om prostatakræft:
Prostatakræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.