Hvordan behandles kræft?

Der findes flere forskellige metoder til at behandle kræft. De mest almindelige er operation, strålebehandling og kemoterapi. Lægen vælger den bedst egnede behandling efter at have fundet ud af, hvad det er for en kræftsygdom.


Kræft kræver forskellig behandling

Kræft er mange forskellige sygdomme, og derfor får alle kræftpatienter ikke den samme behandling. Behandlingen afhænger bl.a. af, hvilket organ der er ramt, hvor aggressive kræftcellerne er, og om sygdommen har bredt sig. Det er almindeligt at få flere former for behandling, f.eks. først operation og derefter strålebehandling.


Hvad går en operation ud på?

Kræft opstår i én celle, der bliver til flere celler. Tilsammen danner cellerne en knude. Når lægen opererer, fjerner han knuden. Han fjerner også lidt af det væv, der er omkring knuden, for at være sikker på at få fjernet det hele.

Operation


Hvad går kemoterapi ud på?

Forskellige typer kemoterapi virker forskelligt på kræftcellerne, så de bliver skadet på forskellig måde. Derfor kombinerer lægen ofte forskellige typer kemoterapi for at opnå det bedste resultat af en kemobehandling.

Kemoterapi gives ofte gennem et drop, dvs. en slange, der føres ind i en blodåre.

Kemoterapi


Hvad går strålebehandling ud på?

Stråler fungerer ved at ødelægge kræftcellernes arvemateriale. Det gør, at kræftcellerne dør, eller at de ikke kan dele sig. På den måde kan lægen fjerne eller begrænse kræften.


Strålebehandling


Hvad er alternativ behandling?

Denne form for behandling tilbydes ikke almindeligvis på sygehuse i Danmark. Alternativ behandling er tilbud og præparater, hvis virkning (endnu) ikke er videnskabeligt bevist, eller som er blevet undersøgt og fundet uden virkning.

Alternativ behandling


Primær kræft og metastaser

Det er vigtigt at være opmærksom på forskellen mellem primær kræft og metastaser. Kræft opstået i brystet kaldes primær brystkræft og består af brystkræftceller. Hvis brystkræft spreder sig til lungerne, kaldes det 'lungemetastaser fra brystkræft'. Disse lungemetastaser består af brystkræftceller og skal have en anden behandling end hvis kræften var startet i lungerne. Det vil altså sige, at metastaser er det ord man bruger om kræft, som har spredt sig videre i kroppen fra det primære sted, hvor kræften oprindeligt blev fundet.


 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk