Der findes flere forskellige metoder til at behandle kræft. De mest almindelige er operation, strålebehandling og kemoterapi. Lægen vælger den bedst egnede behandling efter at have fundet ud af, hvilken kræftsygdom patienten har.
Kræft er mange forskellige sygdomme, og derfor får alle kræftpatienter ikke den samme behandling. Behandlingen afhænger blandt andet af, hvilket organ der er ramt, hvor aggressive kræftcellerne er, og om sygdommen har bredt sig. Det er almindeligt at få flere former for behandling, f.eks. først operation og derefter strålebehandling.
Kræft opstår i én celle, der bliver til flere celler. Tilsammen danner cellerne en knude. Lægen fjerner knuden ved en operation. Lægen fjerner også lidt af det væv, der er omkring knuden for at være sikker på, at hele kræftknuden er fjernet.
Forskellige typer kemoterapi virker forskelligt på kræftcellerne. Derfor kombinerer lægen ofte forskellige typer kemoterapi for at opnå det bedste resultat af en kemobehandling. Kemoterapi gives ofte gennem et drop, dvs. en slange, der føres ind i en blodåre.
Stråler fungerer ved at ødelægge kræftcellernes arvemateriale. Det gør, at kræftcellerne dør, eller at de ikke kan dele sig. På den måde kan lægen fjerne eller begrænse kræften.
Når lægerne behandler kræft, skelner de mellem primær kræft og metastaser. Kræft opstået i brystet kaldes primær brystkræft og består af brystkræftceller. Hvis brystkræft spreder sig til lungerne, kaldes det 'lungemetastaser fra brystkræft'. Disse lungemetastaser består af brystkræftceller og skal have en anden behandling, end hvis kræften var startet i lungerne. Det vil altså sige, at metastaser er det ord man bruger om kræft, som har spredt sig videre i kroppen fra det primære sted, hvor kræften oprindeligt blev fundet.
Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.
Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os: