Bliv vaccineret mod livmoderhalskræft

I Danmark kan piger blive vaccineret mod livmoderhalskræft, fra de fylder 12 år.

HPV-vaccination er gratis og er en del af børnevaccinationsprogrammet. HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, der er en alvorlig sygdom, der hvert år rammer cirka 375 kvinder.

Hvad er HPV?

HPV er en forkortelse for Human Papilloma Virus. Det er navnet på den virus, som kan føre til, at kvinder får livmoderhalskræft. Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange HPV-typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft. HPV-vaccinen beskytter imod 7 HPV-typer: HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. De er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Desuden beskytter vaccinen imod to HPV-typer, der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af kondylomer (kønsvorter).

HPV er en meget almindelig virus, som de fleste vil blive smittet med på et tidspunkt, når de bliver seksuelt aktive. Hvis man bliver smittet med HPV, vil kroppen for det meste selv bekæmpe virus, så virus forsvinder fra kroppen. Det er det samme, der sker, når din krop bekæmper en forkølelse. Men en gang imellem kan kroppen ikke bekæmpe HPV, og så kan der opstå celleforandringer i livmoderhalsen.

Bliv vaccineret

Hvordan bliver man smittet?

HPV smitter ved seksuel kontakt. Det er altid en rigtig god idé at bruge kondom for at beskytte sig mod graviditet og kønssygdomme. Men selvom man bruger kondom, kan man godt blive smittet med HPV. HPV kan nemlig også sidde på huden omkring kønsorganerne.

Hvad er celleforandringer?

Celleforandringer kan kun opdages ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen. Når man får celleforandringer i livmoderhalsen, ser cellerne fra livmoderhalsen unormale ud, når man kigger på dem i et mikroskop. På billedet nedenfor er cellerne til venstre normale og cellerne til højre er unormale.

Bliv vaccineret

Celleforandringer kan udvikle sig til forstadier til livmoderhalskræft, der i værste fald kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke bliver opdaget og behandlet. 

Hvad er livmoderhalskræft?

Livmoderhalskræft er alvorlig sygdom, hvor forstadier i livmoderhalsen har udviklet sig til kræft. Der går som regel 10-15 år, fra der opstår celleforandringer, til de udvikler sig til kræft. Hvert år rammes cirka 375 kvinder i Danmark af livmoderhalskræft, og cirka 100 kvinder dør af sygdommen.

Læs mere om kræft: Hvad er kræft?   

Hvordan virker HPV-vaccinen?

Når man bliver vaccineret, danner kroppen et forsvar mod virus og kan altså bekæmpe HPV-virus, hvis man bliver smittet. Det er allerbedst at få vaccinen, før man bliver seksuelt aktiv. Derfor er HPV-vaccinen med i børnevaccinationsprogrammet. Hvis man først får vaccinen, efter man er blevet seksuelt aktiv, kan man nå at være blevet smittet med HPV. HPV-vaccination kan ikke bekæmpe en virus, der allerede findes i kroppen.  

Gratis HPV-vaccination hos lægen

Piger på 12 år kan få vaccinen gratis hos deres praktiserende læge. De skal bare vaccineres, inden de fylder 18 år, for at få vaccinen gratis. Man skal have 2 stik af vaccinen i alt. Andet stik skal man have mellem 5 og 13 måneder efter det første stik. Piger, der bliver vaccineret, efter de er fyldt 15 år, skal have 3 stik.

Vaccinen giver lige så få bivirkninger som andre børnevacciner

Ligesom alle andre vacciner kan HPV-vaccinen give bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger er, at man bliver rød, hævet eller øm der, hvor man er blevet stukket. Læger og andre eksperter, der ved meget om vacciner, er enige om, at HPV-vaccinen er lige så sikker som de andre vacciner, man får som barn.

Tjek for celleforandringer fra man fylder 23 år

HPV-vaccinen beskytter mod syv typer HPV, der er skyld i 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft. Så selvom man bliver vaccineret, er det stadig vigtigt at blive tjekket for celleforandringer på livmoderhalsen, fra man fylder 23 år. Det kaldes for screening eller folkeundersøgelse.

Med HPV-vaccination og screening for livmoderhalskræft kan vi forhindre, at kvinder får livmoderhalskræft.

Læs mere:


Bliv undersøgt - deltag i screening
Læs mere om screening for livmoderhalskræft  

Stop HPV
Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om HPV-indsats. Få uddybende information om vaccination og HPV.

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk