Hver dag får 2 danskere kræft på grund af en infektion med HPV-virus. De fleste af tilfældene kan undgås med HPV-vaccination, der blandt andet beskytter mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. I Danmark kan drenge og piger blive gratis vaccineret, når de fylder 12 år.
HPV er en forkortelse for Human Papilloma Virus. Det er navnet på den virus, som blandt andet kan føre til livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. HPV er en meget almindelig virus, som de fleste vil blive smittet med på et tidspunkt, når de bliver seksuelt aktive. Hvis man bliver smittet med HPV, vil kroppen for det meste selv bekæmpe virus, så virus forsvinder fra kroppen. Det er det samme, der sker, når kroppen bekæmper en forkølelse. Men en gang imellem kan kroppen ikke bekæmpe HPV, og så kan der f.eks. opstå celleforandringer i livmoderhalsen.
HPV smitter ved seksuel kontakt. Det er altid en rigtig god idé at bruge kondom for at beskytte sig mod graviditet og kønssygdomme. Men selvom man bruger kondom, kan man godt blive smittet med HPV. HPV kan nemlig også sidde på huden omkring kønsorganerne.
Når man bliver vaccineret, danner kroppen et forsvar mod virus og kan altså bekæmpe HPV-virus, hvis man bliver smittet. Det er allerbedst at få vaccinen, før man bliver seksuelt aktiv. Derfor er den med i børnevaccinationsprogrammet. Hvis man først bliver vaccineret, efter man er blevet seksuelt aktiv, kan man nå at være blevet smittet med HPV. HPV-vaccination kan ikke bekæmpe en virus, der allerede findes i kroppen.
Piger og drenge kan få vaccinen gratis hos lægen, fra de fylder 12 år. De skal bare vaccineres, inden de fylder 18 år, for at få vaccinen gratis. Man skal have 2 stik af vaccinen i alt. Andet stik skal man have mellem 5 og 13 måneder efter det første stik. Børn, der bliver vaccineret, efter de er fyldt 15 år, skal have 3 stik.
Ligesom alle andre vacciner kan HPV-vaccination give bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger er, at man bliver rød, hævet eller øm der, hvor man er blevet stukket. Læger og andre eksperter, der ved meget om vacciner, er enige om, at HPV-vaccinen er lige så sikker som de andre vacciner, man får som barn.
Med en kombination af HPV-vaccination og screening for livmoderhalskræft kan vi næsten udrydde livmoderhalskræft i fremtiden.
Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse
HPV-vaccination beskytter mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft. Så selvom piger bliver vaccineret, er det stadig vigtigt at de bliver tjekket for celleforandringer på livmoderhalsen, fra de fylder 23 år. Det kaldes også for screening.
Læs mere om undersøgelser for livmoderhalskræft:
Bliv undersøgt - deltag i screening
Læs mere om, hvorfor HPV-vaccination er en god idé:
Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.
Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os: