Bliv undersøgt - deltag i screening

I Danmark bliver alle voksne inviteret til at blive undersøgt for tegn på tre forskellige kræftsygdomme. Kvinder kan blive undersøgt for livmoderhalskræft og brystkræft. Både mænd og kvinder kan blive undersøgt for tarmkræft. Undersøgelserne kaldes folkeundersøgelser eller screening.


Hvorfor undersøger man befolkningen for kræft?
Undersøgelserne går ud på at finde forstadier f.eks. forstadier til livmoderhalskræft eller tidlige tegn på kræft. Jo tidligere kræft opdages, jo tidligere kan lægerne begynde behandlingen, så sygdommen ikke udvikler sig. Med screening kan man opdage sygdommen, før den giver symptomer. Det giver bedre mulighed for skånsom behandling og dermed større mulighed for at blive helbredt.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har opstillet en række principper for folkeundersøgelser (screeningsprogrammer). Bl.a. skal sygdommen kunne opspores, før den bryder ud, eller opspores i et meget tidligt stadium. Desuden skal undersøgelsen gentages flere gange, og man skal kunne behandle den sygdom, man screener for.. De tre undersøgelser for kræft kan ikke i sig selv bruges til at stille en konkret diagnose. Hvis lægerne finder noget mistænkeligt, vil man blive undersøgt nærmere. Den nærmere undersøgelse kan enten afkræfte mistanken om sygdom eller medvirke til, at man kommer i gang med at blive behandlet for sygdommen eller forstadiet.

Hvorfor er det kun voksne, der kan blive undersøgt for kræft?
Man undersøger voksne, fordi de fleste kræftsygdomme især rammer folk fra 50 års-alderen og opefter. Livmoderhalskræft er dog en undtagelse, for den kan også ramme kvinder i 20 års-alderen.

Hvad betyder 'screening'?

Ordet screening kommer fra engelsk og betyder at sortere. Når man screener, undersøger man en gruppe af befolkningen for at finde de personer, der har en bestemt sygdom eller for forstadier til en sygdom. Kvinder kan blive undersøgt for livmoderhalskræft og brystkræft, mens både mænd og kvinder kan blive undersøgt for tarmkræft.

Undersøgelse for livmoderhalskræft

Undersøgelsen for livmoderhalskræft foregår hos den praktiserende læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Celleprøven bliver sendt til undersøgelse på et laboratorium, hvor den bliver undersøgt i mikroskop for at se, om der er celleforandringer. Hvert år får ca. 15.000 kvinder konstateret celleforandringer i livmoderhalsen. Og af dem får ca. 6.000 en lille operation (kegleoperation), hvor celleforandringerne på livmoderhalsen fjernes, så de ikke udvikler sig til kræft på et senere tidspunkt.

Undersøgelse for brystkræft

Screening for brystkræft består af en røntgenundersøgelse af brystet: En mammografi. Kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes en mammografi hvert andet år. Med mammografi kan lægerne finde forstadier til brystkræft eller kræftknuder, der er så små, at kvinden ikke selv kan mærke dem. Det betyder, at de fleste kvinder kan nøjes med at få opereret knuden væk og ikke er nødt til at få fjernet hele brystet. Det kaldes en brystbevarende operation, eller lumpektomi.

Undersøgelse for tarmkræft

Ved screening for tarmkræft får mænd og kvinder mellem 50 og 69 år et brev med posten med et lille prøvesæt, der skal bruges til at tage en afføringsprøve. I brevet er der også en forklaring på, hvordan man tager prøven. Når prøven er taget, skal den lægges i den medfølgende kuvert og sendes til et laboratorium. Hvis der er blod i afføringen, vil man få en tid til en kikkertundersøgelse af tarmen på hospitalet. Kikkertundersøgelsen kan vise, om der er tale om kræft, eller om blodet skyldes andre ting, f.eks. en hæmoride.

Hvilke aldersgrupper inviteres?

Undersøgelse for livmoderhalskræft:

  • Kvinder mellem 23 og 49 får tilbudt en celleprøve hvert tredje år
  • Kvinder mellem 50 og 64 år bliver undersøgt hvert femte år

Undersøgelse for brystkræft:

  • Kvinder mellem 50 og 69 år bliver inviteret til mammografi hvert andet år

Undersøgelse for tarmkræft:

  • Mænd og kvinder mellem 50 og 74 år bliver inviteret til en undersøgelse for tarmkræft hvert andet år

Læs mere om, hvad man kan gøre for at forebygge kræft:

Kan man undgå kræft?

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk