Skru ned for solen

Solen gør os glad og giver energi, men den kan også være skadelig, hvis vi får for meget af den. For meget sol kan give smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for hud- og modermærkekræft på længere sigt. Derfor er det vigtigt at passe godt på i solen og nyde den med omtanke.

Skru ned for solen

9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan forebygges
Langt de fleste tilfælde af modermærkekræft skyldes vores adfærd i solen, som påvirker vores hud – det sker f.eks., når vi bliver solskoldede eller bruger solarium. Men 90 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft kan forebygges, hvis vi tænker os om, når vi er i solen.

Det er heldigvis nemt at nyde solen med omtanke ved at følge de tre solråd: Skygge, Solhat og Solcreme. Derudover skal man undgå at bruge solarium.

Skygge
Forsøg at skrue ned for den direkte middagssol, når du lægger planer om sommeren. Solen er nemlig stærkest mellem klokken 12 og 15, og derfor er det en rigtig god idé at give solen en frokostpause mellem 12 og 15 - ligesom de gør sydpå, når de holder siesta.

Solhat (og tøj)
En solhat med bred skygge er den bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. En kasket er ikke nok, da den ikke beskytter nakke, ører og hals. Det er også en rigtig god ide at bruge tøj som beskyttelse i solen. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst. Solbriller giver en god beskyttelse mod uv-strålingens irritation af øjnene og eventuelle langvarige skader.

Solcreme
Der findes mange forskellige solcremer med forskellig faktor. Solcremens faktor er et tal der fortæller, hvor meget solcremen beskytter. Man skal bruge mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande, der er varmere end Danmark. Selvom man bruger solcreme, skal man ikke ligge og stege i solen.Det er også vigtigt, at bruge nok solcreme. Mange bruger nemlig alt for lidt solcreme, og derfor virker den ikke, som den skal. En god huskeregel er, at der skal én håndfuld solcreme til én krop.  


Uv-stråling
Uv-stråling står for ultraviolet stråling, ogdenbruner blandt andet vores hud. Det er også den stråling, der kan give hud- og modermærkekræft. Læs mere om, hvorfor uv-stråling er skadelig:

Solen og den usynlige stråling


Undgå solarium

Hvis man bliver solskoldet i solariet, kan man både se og mærke, at huden har taget skade. Men solariebrug øger også risikoen for hud- og modermærkekræft, selvom man ikke bliver solskoldet. Læs mere om, hvorfor Kræftens Bekæmpelse anbefaler helt at undgå solarium:

Solarium

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk