Kræft i familien

En kræftsygdom påvirker hele familien, og livet bliver ikke lige som før kræftdiagnosen. Der kan nemt opstå usikkerhed i familien om, hvordan man taler og opfører sig over for hinanden. Dette gælder også, hvis det er et barn, der har fået kræft. Derfor er det vigtigt, at få talt med hinanden og andre om kræftsygdommen.

Kræft rammer hele familien

Der er mange mennesker i Danmark, der lever med en kræftsygdom. Mange har børn, mænd, koner, kærester, fætre, kusiner, nevøer, niecer, papbørn osv. De bliver også berørt af sygdommen, for kræft er en sygdom, der rammer hele familien.

Usikkerhed og sorg, når familien rammes af kræft

Der er stor forskel på, hvordan en familie tackler nyheden om en kræftdiagnose. Men for de fleste er det startskuddet til en tid med stor usikkerhed. Hverdagen kan nemt blive underlig forkvaklet. Alle går rundt på kattepoter for ikke at såre hinanden. Den syge vil ikke gøre resten af familien ked af det, og familien vil ikke gøre den syge ked af det.

Men alle er kede af det, og det bedste er at få talt om det. Det er ikke en situation, som bare forsvinder. Et sygdomsforløb kan være en langtrukken og pinefuld affære, hvor familien er nødt til at samarbejde og holde sammen for at kunne holde til det pres, det er, at leve med en alvorlig sygdom.

Kræftramtes tanker og behov
Læs om nogle af de reaktioner og tanker, man kan få, når man får konstateret kræft.

Børn i kræftramte familier
Læs om børn og sorg, og om det at miste en forælder.

Børn med kræft
Her kan du læse om hvor mange børn, der får kræft om året, og hvordan sygdommen kan påvirke hverdagen.

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk