Kræft i familien

Når der er én i en familie, der får en kræftsygdom, vil det som regel påvirke resten af familien. For de fleste familier bliver hverdagen ændret på den ene eller anden måde. Det er vigtigt, at børnene i en familien med en kræftramt forælder får besked om sygdommen. På den måde kan de bedre forstå de forandringer, der sker.

Kræft rammer hele familien

Hvis en mor eller en far får en kræftsygdom, vil hverdagen for hele familien for det meste blive ændret. For nogle vil der være mange ændringer, for andre vil det være færre. Det kan for eksempel være, at det ikke længere kan være børnenes far, der tager dem med til svømning, hvis han er for syg til det. Det kan også være, at moren i familien ikke kan læse godnathistorier, som hun plejer, fordi hun er for træt. Nogle gange er den syge forældre helt væk fra familien i længere tid, fordi han eller hun skal have behandling på hospitalet.

At være barn i en kræftramt familie
Det kan være svært at være barn, når ens mor eller far er syg. Det kan være svært på grund af de konkrete ændringer i hverdagen. Man kan nemt komme til at savne at hverdagen var som før sygdommen. Det kan også være svært, fordi man kan blive bange eller ked af det.

Nogle børn reagerer ved at blive mere vrede, end de plejer. Det kan både være derhjemme, men også i børnehaven eller i skolen.

Så er der andre børn, hvor man måske ikke kan mærke det på dem i skolen. Det kan være fordi det ikke fylder så meget for dem i skolen. Det kan også være fordi de mest bliver kede af det lige inden de skal sove. Uanset hvad er det vigtigt, at både de andre børn i skolen og de voksne ved, at der er en syg forælder derhjemme. Det kan gøre det nemmere at forstå, hvis ens kammerat opfører sig anderledes.

Børn skal kende sandheden
Når en forælder er syg af kræft, er det vigtigt, at børnene ved det. Børnene i familien skal ikke altid vide alt, men de skal kende til sandheden om, at deres forælder er syg. Hvis de ikke får det at vide, kan de opleve at blive utrygge, fordi de kan fornemme, at der er noget galt uden nogen fortæller dem noget. På den anden side er det også vigtigt, at børnene ikke får alt for meget at vide. Det kan nemlig gøre dem forvirrede og også utrygge, da de ikke altid ved, hvad det hele handler om. Der er selvfølgelig forskel på, hvad, hvordan og hvor meget man skal fortælle til et barn på tre år og et ungt menneske på 16 år.

Kræftramtes tanker og behov
Læs om nogle af de reaktioner og tanker, man kan få, når man får konstateret kræft.

Børn i kræftramte familier
Læs om børn og sorg, og om det at miste en forælder.

Børn med kræft
Her kan du læse om hvor mange børn, der får kræft om året, og hvordan sygdommen kan påvirke hverdagen.

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk