Brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark. Men store fremskridt inden for behandlingen af brystkræft betyder heldigvis, at sygdommen er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

Her finder du fakta om brystkræft til din skoleopgave. 

Bryst med lymfer

Klik på figuren for at se i større størrelse

Hvad består brystet af?
I brystet findes der mange små kirtler, som er lejret i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne består af kirtelceller, der kan producere mælk, og det man kalder udførselsgange, som kan transportere mælk.

Kræft i brystet
Kræft i brystet opstår som regel i udførselsgangene i brystet, men kan også opstå i kirtelcellerne. Kræftcellerne kan sprede sig videre til de nærliggende lymfekirtler, for eksempel i armhulen og til andre dele af kroppen. Det mest almindelige symptom på brystkræft er en knude i brystet.

Tegn på brystkræft
I de fleste tilfælde opdager kvinden selv sygdommen. Det sker ved, at hun mærker en knude eller noget, der føles unormalt i brystet. Andre tegn på brystkræft kan være væske fra brystvorten eller en lille indtrækning i huden. Nogle har forstørrede lymfeknuder i armhulen. Men for det meste er der ikke andre symptomer end selve knuden.

Video: Brystkræft

Klik på filmen og hør om udvikling af brystkræft, symptomer, diagnose og behandling af brystkræft

Hvem får brystkræft?
  • Brystkræft ses oftest hos kvinder

  • Kvinder under 30 år får sjældent brystkræft

  • Der er flest tilfælde af brystkræft hos kvinder over 60 år

  • Overlevelsen efter brystkræft er blevet bedre og bedre gennem de sidste 15-20 år 

Hvordan undersøger man for brystkræft?

Man laver tre typer undersøgelser, hvis lægen har mistanke om brystkræft: En lægeundersøgelse, en billedundersøgelse og en vævsprøve. 

Lægeundersøgelse

Lægen mærker efter knuder i brysterne og mærker, om lymfeknuderne er hævede. 

Billedundersøgelse: mammografi og ultralyd

Ved mammografi tager man røntgenbilleder af brystet for at undersøge knudens størrelse, form og placering. Udover mammografi bruger man ultralyd til at undersøge brystet og armhulen.

Vævsprøve (biopsi)

For at undersøge om knuden i brystet er godartet eller ondartet, er man nødt til at undersøge den i et mikroskop. Derfor tager man en vævsprøve fra knuden med en nål. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere hele knuden ud, for at kunne stille en sikker diagnose. Hvis knuden er ondartet, er der tale om kræft. En godartet knude er ikke kræft.

Hvordan behandler man brystkræft?

Behandlingen af brystkræft afhænger af kræftknudens størrelse, og om sygdommen har spredt sig. Behandlingen afhænger også af, om knuden er hormonfølsom, og om cellerne i knuden er aggressive.

Operation

Næsten alle patienter bliver opereret og får på den måde fjernet knuden eller hele brystet. Hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne i armhulen bliver disse også fjernet.

Strålebehandling

Alle patienter som får fjernet en knude i brystet tilbydes strålebehandling rettet mod selve brystet. Selvom brystet er fjernet ved operation, kan det være nødvendigt med strålebehandling.

Kemoterapi

Kemoterapi bruges efter operation hos kvinder, hvor sygdommen har spredt sig til lymfeknuder i armhulen, hvor cellerne er aggressive, eller hvor svulsten ikke er hormonfølsom.

Anti-hormonbehandling

Anti-hormonbehandling bruges efter operation hos kvinder, hvor svulsten er hormonfølsom, og som behandling, hvis kræften kommer igen, eller hvis kræften allerede har spredt sig, når den bliver opdaget.

 
Flere kræftsygdomme

Læs om flere kræftsygdomme på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk.

 

Kræftsygdomme


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft