Modermærkekræft

Modermærkekræft er en kræftsygdom, der opstår i modermærker. Der er gode muligheder for at helbrede modermærkekræft, hvis sygdommen opdages i tide.

Her finder du fakta om modermærkekræft til din skoleopgave. 

Hvad er et modermærke?
Et modermærke består af pigmentceller og sidder sædvanligvis på grænsen mellem overhud og læderhud. Det er svagt brunligt til mørkebrunt
og kan have forskellige former og størrelse. Modermærker er sjældent medfødte, de fleste begynder at komme lige før puberteten, og der kommer flere med alderen.

Tegning af hudens anatomi

Tegningen viser et tværsnit af huden og et modermærke (det brune område). De tre tal viser, at huden består af tre forskellige lag: 1. overhud, 2. læderhud og 3. underhud.

Tegn på modermærkekræft

Det vigtigste tegn på modermærkekræft er, hvis modermærket forandrer sig. Hvis et modermærke begynder at skifte farve, form eller størrelse, begynder at klø eller der dannes sår i det, skal man gå til lægen og blive undersøgt.

Hvordan undersøger man for modermærkekræft?

Lægen undersøger modermærket grundigt f.eks. med en lup under stærkt lys. Det er vigtigt, at patienten fortæller om, hvordan modermærket har forandret sig. Hvis lægen har mistanke om, at der er tale om modermærkekræft, fjerner han modermærket og undersøger det nærmere i et mikroskop.

Hvorfor får man modermærkekræft?

Sol og solarier er de store syndere, når vi taler om modermærkekræft. I mange år har det været smart at være solbrændt, og det kan man se på antallet af folk, der får modermærkekræft.

Jo lysere hud man har, jo større er risikoen for, at man kan skade huden, når man er i solen. Jo flere modermærker, fregner og skønhedspletter man har på kroppen, jo større er risikoen for at udvikle modermærkekræft.

Risikoen stiger også, hvis man som barn og ung har været meget i solen, og hvis man har været solskoldet mange gange - eller hvis man går i solarium.

9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan forebygges ved at passe på solens stråler og undgå solarium. Læs mere om, hvordan man kan forebygge modermærkekræft: 

Skru ned for solen

Hvordan behandler man modermærkekræft?

Man behandler modermærkekræft med en operation, hvor modermærkekræften og den omkringliggende hud fjernes. Der er gode muligheder for at blive helbredt for modermærkekræft, hvis sygdommen opdages i tide.

Hvem får modermærkekræft?
  • Der er lidt flere kvinder end mænd, der får modermærkekræft

  • Det er sjældent, at børn under 15 år får sygdommen

  • Tilfælde af modermærkekræft ses fra 15-årsalderen og hyppigheden stiger med alderen

  • Antallet af nye tilfælde af modermærkekræft har været kraftigt stigende gennem de seneste 15 år. Det skyldes især danskernes solvaner. 
Fakta om huden

Vi er dækket af hud lige fra det øverste af hovedet og ned til fodsålerne. Hvis man skræller huden af et voksent menneske, dækker det næsten 2 kvadratmeter og vejer omkring 3 kilo.

Huden er livsvigtig for os. Hvis huden ødelægges f.eks. ved en tredjegradsforbrænding, kommer vi i livsfare. Huden har flere forskellige vigtige funktioner. Man kan sige, at huden virker som naturens egen beskyttelsesdragt, der forsvarer os mod påvirkninger.

Det er f.eks. celler i huden, der sørger for, at snavs og bakterier ikke trænger ind i kroppen. Det er også huden der forhindrer, at vi bliver våde indvendigt, når det regner. Huden er nemlig vandtæt.

 
Flere kræftsygdomme

Læs om flere kræftsygdomme på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside cancer.dk.

 

Kræftsygdomme


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft