ER SNUS SKADELIGT?

Klik på figuren og se, hvad snus gør ved kroppen

Tandskader

Snus indeholder stoffer, der ætser tandkødet. Snus kan også give dit tandkød en hvidlig og rynket overflade, give dine tænder misfarvninger og farve dit spyt brunt. Samtidig får stofferne dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af tænderne bliver blottede. Det kan man ikke reparere igen.

Afhængighed

Snus indeholder nikotin, der kan gøre dig fysisk afhængig. Det skaber en ubalance i din hjerne, der snyder din hjerne til at tro, at den har brug for snus for at komme igennem dagen, svære situationer eller for at slappe af.

Kræft

Undersøgelser viser, at røgfri tobak giver større risiko for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og mundhulen. Snus hører under kategorien røgfri tobak. Ser man kun på den svenske snus er sammenhængen med kræft dog mindre klar, da der ikke er nok undersøgelser af svensk snus.

Kredsløbet

Nikotinen i snus påvirker dit hjerte og dine blodårer, da snus kan få pulsen og blodtrykket til at stige.

Hjernen

Unges hjerner er under udvikling, og når en ung hjerne får nikotin gennem snus, kan det give varige skader på hjernen.

"Når jeg falder i søvn med snus i munden,
kan jeg tage et lag tandkød af næste morgen"

Thomas, gymnasieelev på 18 år

SÅDAN REAGERER DIN KROP PÅ SNUS

DEN FØRSTE GANG

Når du tager snus, optager du indholdet i snusposerne gennem dine slimhinder, og på den måde kommer det ud i blodet og hele kroppen. Det kan give kvalme, opkast og en følelse af ubehag de første gange, du bruger snus. Sådan reagerer kroppen, når den ikke er vant til nikotin. Nikotin kan også få din puls og dit blodtryk til at stige.

Nikotinen er også det stof, der kan gøre, at du oplever en snurrende og afslappende fornemmelse i kroppen, når du bruger snus.

NIKOTIN SKADER DIN HJERNE

Nikotinen i snus er særlig skadelig, når du er ung. Det er den, fordi din hjerne ikke er færdigudviklet endnu. Hvis din hjerne bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, kan det skade dig på lang sigt. Snus kan blandt andet skade den del af din hjerne, der gør det muligt for dig at lære nyt. Derudover kan nikotinen i snus gøre dig nikotinafhængig, give humørsvingninger og koncentrationsbesvær.