Ved du, hvad der er sandt og falsk om snus? Klik på kortene og få svaret

 • Snus er ulovligt

  Sandt

  Det er ulovligt at sælge snus i Danmark. Både som butik og privatperson. Sverige er det eneste land i EU hvor det er tilladt at sælge snusposer med tobak. Norge er ikke medlem af EU, så i Norge er det også tilladt at sælge snusposer med tobak. Dog må man gerne sælge tyggetobak og nikotinposer.

 • Nikotin er skadeligt

  Sandt

  Der er mistanke om, at nikotin påvirker udviklingen af din hjerne. Derudover bliver du nemt afhængig, hvilket gør det svært at stoppe med at tage snus.

 • Snus er mindre skadeligt end cigaretter

  Både sandt og falsk

  Ligesom cigaretter indeholder snus kræftfremkaldende stoffer og nikotin. Nikotin kan gøre dig afhængig og skade din hjerne.

  Cigaretter slår hver anden bruger ihjel og er det mest skadelige produkt, du overhovedet kan købe. Snus er ikke lige så skadeligt, men begge produkter er dårlige for dig.

 • Der er glasskår i snus

  Falsk

  Der er ikke glasskår i snus. Men der er salte i snus, som kan ligne glasskår, når saltet tørrer ind. Saltet opløser nikotinen hurtigere i blodet.

 • Snus afstresser mig

  Falsk

  Nikotinen i snus snyder din hjerne til at frigive stoffer, som får dig til at føle dig godt tilpas og afslappet. Problemet er, at din hjerne nemt bliver afhængig af nikotin. Hvis du er blevet afhængig, har din hjerne nu brug for nikotinen for at føle sig almindeligt godt tilpas. Hvis den ikke får nikotin, kan du opleve, at du bliver irritabel og i dårligt humør.

 • Snus giver kræft

  Både sandt og falsk

  Røgfri tobak øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og mundhulen. Snus er en af mange typer røgfri tobak. Andre former for røgfri tobak er for eksempel nikotinposer, tobakspastiller, tyggetobak og pulvertobak.

  Ser man alene på svensk snus, er sammenhængen mellem snus og kræft uklar, fordi der ikke findes tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus.

 • Få unge bruger snus

  Sandt

  ● 10 % af de 15-17 årige bruger snus, tyggetobak eller nikotinposer (5 % dagligt, 5 % lejlighedsvist) 

  ● 15 % af de 18-24-årige bruger snus, tyggetobak eller nikotinposer (9 % dagligt, 5 % lejlighedsvist)

  Størstedelen af unge i Danmark, bruger altså ikke snus.

 • Snus kan bruges til rygestop

  Falsk

  Det er ikke en god idé at bruge snus som hjælp til rygestop. Snus er forbundet med en helbredsrisiko, da det indeholder skadelige stoffer og nikotin, der kan gøre dig afhængig.

  Der findes en lang række sikre alternativer, der kan hjælpe dig med et rygestop. Du kan ringe til Stoplinien eller downloade appen XHALE. Du kan også læse mere om hvordan du kan stoppe med at tage snus her.

 • Snus skader tænderne

  Sandt

  Snus skader dine tænder. Det kan misfarve dem, farve dit spyt brunt og skade dit tandkød. Snus kan nemlig få dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af dine tænder bliver synlige. Når først tandkødet har trukket sig tilbage, vokser det ikke op igen.

 • Er det sandt?