Ved du, hvad der er sandt og falsk om snus? Klik på kortene og få svaret

 • Snus er ulovligt

  Sandt

  Det er ikke ulovligt at bruge snus, men det er ulovligt at sælge snus i Danmark. Både som butik og som privatperson. 

  Sverige har som det eneste land i EU en undtagelse for forbuddet, så i Sverige er det tilladt at sælge snus. Norge er ikke medlem af EU, så i Norge er det også tilladt at sælge snus. • Nikotin er skadeligt

  Sandt

  Nikotin påvirker udviklingen af din hjerne. Du bliver nemmere afhængig, hvilket gør det svært at stoppe med at tage snus.

 • Snus er mindre skadeligt end cigaretter

  Både sandt og falsk

  Ligesom cigaretter indeholder snus kræftfremkaldende stoffer og nikotin. Nikotin kan gøre dig afhængig og skade din hjerne.

  Cigaretter slår hver anden bruger ihjel og er det mest skadelige produkt, du overhovedet kan købe. Snus er ikke lige så skadeligt, men begge produkter er dårlige for dig.

 • Der er glasskår i snus

  Falsk

  Der er ikke glasskår i snus. Men der er salte i snus, som kan ligne glasskår, når saltet tørrer ind. Saltet opløser nikotinen hurtigere i blodet.

 • Snus afstresser mig

  Falsk

  Nikotinen i snus snyder din hjerne til at frigive stoffer, som får dig til at føle dig godt tilpas og afslappet. Problemet er, at din hjerne nemt bliver afhængig af nikotin. Hvis du er blevet afhængig, har din hjerne nu brug for nikotinen for at føle sig almindeligt godt tilpas. Hvis den ikke får nikotin, kan du opleve, at du bliver irritabel og i dårligt humør.

 • Snus giver kræft

  Både sandt og falsk

  Røgfri tobak øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og mundhulen. Snus er en af mange typer røgfri tobak. Andre former for røgfri tobak er for eksempel tobakspastiller, tyggetobak og pulvertobak.

  Ser man alene på svensk snus, er sammenhængen mellem snus og kræft uklar, fordi der ikke findes tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus.

 • Få unge bruger snus

  Sandt

  ● 6 % af de 15-24-årige bruger snus dagligt.
  ● 5 % af de 15-24-årige bruger snus en gang i mellem. 

  Størstedelen af unge i Danmark, bruger altså ikke snus.

 • Snus kan bruges til rygestop

  Falsk

  Det er ikke en god idé at bruge snus som hjælp til rygestop. Snus er forbundet med en helbredsrisiko, da det indeholder skadelige stoffer og nikotin, der kan gøre dig afhængig.

  Der findes en lang række sikre alternativer, der kan hjælpe dig med et rygestop. Du kan ringe til Stoplinien eller downloade appen XHALE.

 • Snus skader tænderne

  Sandt

  Snus skader dine tænder. Det kan misfarve dine tænder og skade dit tandkød. Snus kan også farve dit spyt brunt. Derudover kan snus få dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af dine tænder bliver synlige. Når først tandkødet har trukket sig tilbage, vokser det ikke op igen.

 • Er det sandt?