4 UD AF 10 BØRN BLIVER SKOLDEDE I SOMMERFERIEN

Pas godt på de små i solen
Det er ekstra vigtigt at passe godt på børn og unge i solen, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

Alle bør undgå for meget sol
Selvom børn og unges hud er særligt følsom over for solen, betyder det ikke, at voksne ikke skal omgås solen med omtanke og undgå solskoldninger. Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 pct. af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere uv-stråling, man udsættes for gennem hele livet, jo større er ens risiko.

TAG UV-INDEKSET MED PÅ FERIEN

Det er en god ide at tjekke uv-indekset på dit rejsemål allerede inden ferien, så du har en ide om, hvor stærk solen er sammenlignet med den danske sommersol.

Hent vores gratis app UV-INDEKS, så har du altid uv-indekset lige ved hånden. Den giver dig besked, når det er tid til solbeskyttelse, og den virker i hele verden - og til hele familien.

 

HUSK DE 3 SOLRÅD

Skygge

Den mest effektive solbeskyttelse er at opholde sig i skyggen. Så gør som de lokale og hold en velfortjent siesta, når solen er stærkest. Det er typisk mellem kl. 11 og 16.

Læs mere om skygge som solbeskyttelse

Solhat

Det er altid en god idé at huske en solhat med en bred skygge, der også dækker nakken. Og så er løstsiddende tøj af tæt-vævet stof samt solbriller også glimrende solbeskyttelse.

Læs mere om hat/tøj som solbeskyttelse

Solcreme

Vær opmærksom på, at solcreme ikke virker efter hensigten, hvis du smører for lidt på. En god huskeregel er: En krop – en håndfuld. Vi anbefaler faktor 30, når du rejser sydpå.

Læs mere om solcreme som solbeskyttelse

LYT TIL DE LOKALE

Tusindvis af Help a Dane-ambassadører står klar til at hjælpe alle os, der har det svært i solen. Her kan du møde et lille udpluk og få lidt lokale tips, inden du rejser. Del dem gerne med dine rejseglade venner!

Solråd fra gondolen

Sebastiano fra Venedig er klar til at hjælpe dig i solen. Kan du gætte, hvad "Ricordate ombra, crema solare e un cappello" betyder?

Solråd fra tavernaen

Den græske kok lægger ikke fingrene imellem, når han serverer en hårdtslående hilsen og tre gode råd fra Grækenland.

Lækre tips fra Barcelona

Guiden fra Barcelona har set turisternes opførsel helt tæt på - så han giver appetitvækkende tips til aktiviteter i middagssolen.

Skygge á la nicoise

I Nice har tjenerne et godt trick, når de vil passe på kunderne i solen - se dem tage sig kærligt af gæsterne her.

Siesta på spansk

Når solen står højest på himlen mellem 11-16 er der én ting, spanierne er enige om: Det er tid til Siesta i skyggen.

Kreta kender sine turister

Sydpå tæller hvert minut i solen, og bare 10 minutter er nok til at blive forbrændt. Denne græske barista kan kende turisterne på farven.

Solråd med fransk charme

Hvis disse to franske veninder kan lære Solkampagnens solråd på dansk. Så kan du også lære at huske dem på ferien. Voila! 

Solen er stærk i Thailand

I Thailand solen lige så stærk som et solarium det meste af dagen. Derfor har apotekeren i Phuket tre gode solråd til dig.

Kloge ord fra Flavio

Boghandleren Flavio fra Italien er klar til at hjælpe os ind i skyggen - og især to danskere har en særlig plads i hans hjerte.

Få styr på din franske udtale

Lær at sige skygge, solhat og solcreme, så selv franskmændene forstår dig. Det giver respekt på strandpromenaden.

Solråd fra surfshoppen

Går turen til de spanske strande? Så hør lige hvad vores ven fra surfshoppen har at sige om solcreme og skygge.

Kan du sige skygge på græsk?

Hvis du skal til Grækenland i ferien, kan det være praktisk at kunne spørge efter en skyggefuld plet. Lær at sige de tre solråd på græsk.

HVERT MINUT TÆLLER

Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråling, og det er ikke kun temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder. Man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. På en god sommerdag i Danmark bliver uv-indekset højest 7, og på feriedestinationer i Sydeuropa kan det komme helt op til 12.

Samtidig er vores soladfærd ofte anderledes og mere risikobetonet, når vi er på solferie. Vi opholder os typisk meget udenfor med lidt tøj på – gerne ved vandet, hvad enten det er ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer uv-strålingen. Det betyder, at vi udsætter vores hud for rigtig meget uv-stråling på ferien, og derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.

Læs mere om hudtype og uv-stråling her

UV-STRÅLING OG KRÆFT

Danskernes adfærd i solen (og solarier) afspejles desværre i kræftstatistikkerne. På verdensplan har Danmark en nedslående 4. plads ift. forekomsten af modermærkekræft, når der tagets højde for aldersfordelingen og befolkningsstørrelse i de enkelte lande. Men der er meget, man selv kan gøre for at forebygge modermærkekræft. 90 % af alle tilfælde af modermærkekræft kan nemlig forebygges med fornuftig soladfærd.