Andrea har sat kurs mod Indlandsisen

I starten af 2021 fik Andrea Elisabeth Rudolph konstateret brystkræft. Midt i kemo og opkastninger dukkede muligheden for et eventyr op – Andrea sagde straks ja til at gå tværs over Indlandsisen i Grønland sammen med andre kvinder, der tidligere har haft brystkræft. Nu, to år senere, gør ekspeditionen klar til at sætte afsted og undervejs samle penge ind til brystkræftsagen. Andrea glæder sig – også selv om hendes rute har ændret sig væsentligt.

Af Rikke Brams

Andrea Rudolph og Expedition Pink Ribbon

- Det var faktisk en gammel drøm at gå over Indlandsisen engang i mit liv, fortæller Andrea Elisabeth Rudolph. Foto: Seth Nicolas

Beskeden fra Silje Løkeng tikkede ind i april 2021, mens Andrea stod midt i sit livs mareridt. Hun var syg af brystkræft og midt i en kemokur, som gjorde hende dødssyg. ”Hej Andrea. Vil du med på ekspedition, hvor vi skal gå tværs over Indlandsisen i Grønland? Du skal ikke svare nu, først når du bliver rask.” 

- Jeg stod midt på Vesterbrogade, da jeg fik beskeden og begyndte straks at græde. Jeg sagde ja med det samme! Det gav mig et meget konkret mål at gå efter. Selvfølgelig var mit mål at overleve og komme igennem kræften for min familie og mine børns skyld. Men det var helt fantastisk at få et konkret mål, som gav mig et eventyr at drømme om. Det gav mig så meget energi og håb i en hård tid – det var en lifesaver. Og så var det faktisk en gammel drøm at gå over Indlandsisen engang i mit liv, fortæller Andrea Elisabeth Rudolph.

Expedition Pink Ribbon

Og sådan startede det. Norske Silje Løkeng er ophavskvinden til ekspeditionen, som samler fire kvinder fra henholdsvis Norge, Sverige, Danmark og Grønland, som alle er kvinder, der tidligere har haft brystkræft. Sammen med to guider og en mentor, den norske polarlegende Liv Arnesen, skal kvinderne bruge en måned på at gå tværs over den grønlandske indlandsis, mens de samler penge ind til forskning og forebyggelse af brystkræft. Undervejs håber de også at inspirere andre til at tage sig af deres egen mentale og fysiske sundhed. 

Når gruppen sætter afsted fra Kangerlussuaq den 5. maj, bliver det dog uden Andrea. Hun har for nyligt været igennem en større operation for at få rekonstrueret sit bryst. Det sætter sine naturlige begrænsninger for, hvad hun må og kan lige nu. 

- Den gamle Andrea var gået forrest og løbet over den is. Men den nye Andrea lytter til sin krop, og det er urimeligt af mig at forlange det af mig selv lige nu. Da jeg kom igennem sygdommen, vidste jeg ikke, hvor svært det efterfølgende år ville blive. Jeg har altid dyrket meget sport og været i fysisk god form og spist sundt, men jeg har ikke været god nok til at restituere eller sove nok. Jeg har ikke været blid og mild nok med mig selv. Jeg har virkelig lært, hvor meget det betyder. Jeg bliver nødt til at tænke på mit helbred, fortæller Andrea.

'Vi finder selv vores egen vej. Det, der kommer efter kræften, er også en rejse. Og den er ikke ens for alle.' 

Andrea

Andrea går sin egen vej

Ekspeditionen strækker sig over 600 kilometer og er planlagt til at vare 26-28 dage. Hver dag skal kvinderne gå i 8-10 timer, mens de trækker en pulk med udstyr, der vejer omkring 70 kg. Hver time er delt op, så de går i 50 minutter og holder pause i 10 minutter.  

Andrea skal med på den sidste del af ruten. Den 26. maj sætter hun ud fra Tassilaq og går resten af gruppen i møde. Med sig har hun en guide, som trækker hendes pulk. Efter operationen må hun nemlig ikke selv trække alle de kilo, som den vejer. Efter planen ender ekspeditionen i Isotorq den 5. juni. 

- Vi finder selv vores egen vej. Det, der kommer efter kræften, er også en rejse. Og den er ikke ens for alle. Det er ikke for alle at gå over isen. Jeg skal gå den sidste del, som passer til min krop lige nu, og det glæder jeg mig vanvittigt til. Det handler om at sætte fokus på kræft og tale om fysisk og mental sundhed og alle de mange individuelle rejser, som der er i det at have brystkræft, siger Andrea og fortsætter: 

- Jeg begynder næsten at græde ved tanken om at møde de andre derude på isen – at se dem der i horisonten og endelig være samlet. Jeg glæder mig helt vildt til at gå over målstregen sammen med dem - en milepæl som vi har talt ned til i to år.

Expedition Pink Ribbon med Andrea Rudolph - Støt Brysterne


Andrea skal med på den sidste del af ruten. Den 26. maj sætter hun ud fra Tassilaq og går resten af gruppen i møde. Foto: Seth Nicolas

Andrea Rudolph og Expedition Pink Ribbon


- Når de andre sætter afsted, så bliver mit job at være hjemme og sætte en masse fokus og opmærksomhed på ekspeditionen og brystkræftsagen. Jeg glæder mig til at se, hvor meget vi kan samle ind, siger Andrea. Foto: Seth Nicolas

Samler ind til brystkræftsagen

Formålet med ekspeditionen er ikke kun at krydse isen. Det er også at samle penge ind til brystkræftsagen – til forskning og forebyggelse i både Danmark, Norge og Sverige. I Danmark går pengene til Støt Brysterne og indsamlingen løber frem til efteråret. 

- Når de andre sætter afsted, så bliver mit job at være hjemme og sætte en masse fokus og opmærksomhed på ekspeditionen og brystkræftsagen. Jeg glæder mig til at se, hvor meget vi kan samle ind. Og til at se, hvor meget vi kan batte, når vi står sammen, siger Andrea. 

For forskning batter – det er kvinderne helt enige om. Hver især kan de fortælle historier om, hvordan den nyeste forskning har påvirket netop den behandling, de har fået. Silje undgik kemo og stråler efter sin operation, og Andrea kunne nøjes med 15 gange stråler frem for de 25 gange, hun i første omgang var stillet i udsigt. 

- Det er så vigtigt, at vi samler ind til forskning, så vi kan blive klogere på denne sygdom, som rammer alt for mange kvinder og familier hvert år. Både Silje og jeg har en teenagedatter. Det er vigtigt for os at gøre en forskel for de kvinder, der kommer efter os, siger Andrea. 

Man kan støtte brystkræftsagen med et valgfrit beløb på Mobile Pay 306090.

'Jeg begynder næsten at græde ved tanken om at møde de andre derude på isen – at se dem der i horisonten og endelig være samlet.' 

Andrea

Andrea Elisabeth Rudolph

Andrea Elisabeth Rudolph er 46 år gammel og gift med tidligere håndboldspiller Claus Møller Jakobsen. Til sammen har de fem børn og bor i Valby ved København. Andrea grundlagde Rudolph Care i 2009, som lancerede verdens første Svanemærkede og Ecocert-certificerede skønhedsprodukter, som er designet, udviklet og produceret i Danmark i samarbejde med danske eksperter.

I begyndelsen af 2021 fik Andrea konstateret brystkræft. Hun gennemgik kemo, en operation og strålebehandling og blev erklæret kræftfri i september samme år. For to måneder siden gennemgik hun en større operation for at få rekonstrueret sit bryst.

Hun døjer stadig med senfølger efter behandlingen fra brystkræft, men har det bedre og bedre.

Andrea

Kort om ekspeditionen

Expedition Pink Ribbon består af fire tidligere brystkræftramte kvinder, som sammen med en mentor og to guider, krydser indlandsisen i Grønland.

Målsætningen er at sætte fokus på brystkræft og samle penge ind til brystkræftforskning.

Ekspeditionen varer fra 5. maj til 5. juni. Kvinderne ønsker desuden at sætte fokus på fysisk og mental helse og minde både mænd og kvinder om, at fysisk aktivitet er forebyggende i flere sygdomshenseender. Ligeledes ønsker teamet at inspirere alle til at huske at tjekke sig selv for brystkræft og gå til lægen hvis noget er mistænkeligt.

Læs mere om Andrea og Expedition Pink Ribbon