01-08-2017

Peter: Da jeg var 52 fik jeg konstateret brystkræft

I november 2014 læste jeg tilfældigt en artikel på nettet om brystkræft og tænkte at det var da ikke noget for mig, men jeg mærkede alligevel efter i begge mine bryster. (Ja, mænd har også bryster, de er bare ikke så veludviklede.) Der var en knude i det højre inde bag brystvorten.

Jeg havde ikke tidligere lagt mærke til den. Et par dage senere gik jeg til min læge og han mødte mig med følgende ord: ”Det er den anden mand på to uger som tror han har brystkræft. Er der mon en epidemi?”. Han følte efter og mente, at det nok var betændelse i en kirtel, men sendte dog en henvisning til undersøgelse til OUH. Få dage senere modtog jeg en indkaldelse til undersøgelse for brystkræft 8 måneder senere!! Når de heller ikke mente, at det var væsentligt, så var der nok ikke noget alvorligt, tænkte jeg så, uoplyst som jeg var, og fortalte heller ikke min kone om min opdagelse. Hun skulle jo ikke blive nervøs for mig.

Der gik nu indtil midt i februar 2015, hvor jeg pludselig kunne mærke noget aktivitet i det højre bryst, og jeg kontaktede derfor OUH for at høre nærmere om ventetiden. Jeg fik det svar, at de manglede kræftlæger og håbede derfor, at patienterne ville finde et andet sted til deres undersøgelse, når de fik en tid så langt ud i fremtiden. Jeg fik det gode råd at ringe til en patient ambassadør (tror jeg nok det hedder). Det var et godt råd. (Nu fortalte jeg så min kone om min knude, og hun bebrejdede mig meget, at jeg ikke havde fortalt hende det før, da hun så ville have skubbet på for at få en anden tid. Typisk mand, sagde hun!) I løbet af 5 minutter havde jeg en tid på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg til en undersøgelse få dage senere, hvor det ikke tog kirurgen mange minutter at konstatere at jeg skulle til mammografi og evt. biopsi. Det var så på Vejle Sygehus at det foregik. (Jeg har fået set en del af Region Syddanmarks sygehuse. J)

I begyndelsen af marts kom så svaret: Du har brystkræft og skal opereres! Det foregik i Esbjerg midt i marts, hvor jeg fik fjernet en 2 cm knude, og i første omgang lød dommen at der ikke var spredning, men efter mikroskopi af den første lymfeknude (skildvagts knuden) viste det sig desværre, at der var spredning. 10 dage senere fik jeg så fjernet 17 lymfeknuder i højre bryst og armhule. Heldigvis ingen spredning i disse. Efter såret var helet op stod den på genoptræning og udtømning af sårvæske næsten dagligt.

Nu var det så tid til kemoterapi. 2 x 3 behandlinger med hhv. EC og Taxotere. Det var ikke sjovt! Kvalme og metalsmag i munden, og kølehandsker på hænder og fødder direkte fra dybfryseren! Som en kedelig bivirkning til kemoen har jeg mistet hørelsen på højre øre og har fået problemer med balancen.

Læs mere om brystkræft

Derefter 25 gange strålebehandling med røntgenstråler, 5 dage om ugen i 5 uger! Her skulle jeg også lære at holde vejret på kommando i 25 sekunder, så strålekanonen ramte det samme sted hver gang. Til sidst var huden på min højre side temmelig rød og skallede af. Samme bivirkninger som ved en atombombe!

Desuden har jeg fået en indsprøjtning med Herceptin hver tredje uge i et helt år, da min kræftform er HER-2 positiv. Det har betydet, at jeg med jævne mellemrum er blevet scannet for hjerteproblemer i hele det sidste år, både MUGA scannet og ultralydsscannet. Ved den sidste indsprøjtning i maj måned i år, mente lægen at der var noget mistænkeligt i såret, men heldigvis viste en ultralydsscanning og efterfølgende biopsi intet.

Jeg er nu på en 5 årig anti-hormon behandling med Tamoxifen tabletter, og går til kontrol hvert halve år.

Det lykkedes mig at passe mit arbejde som underviser på en delvis sygemelding igennem næsten hele forløbet. Både min arbejdsplads og kommunen har været særdeles samarbejdsvillige omkring min kræftdiagnose. Jeg har været meget åben overfor alle der har gidet høre på mig og min historie. Det har været en rigtig god hjælp til at få ryddet ud i de dårlige tanker som ofte kommer.

Kan man så lære noget af min historie? Mand (og kvinde) – tro ikke at brystkræft kun er for kvinder.

Af Peter Sidst ændret 01.08.2017