5 foranderinger du skal lægge mærke til

 
TJEK MÆRKERNE
 

Forandring modermærker

1

Støt Marks mærkesag. Tjek dine mærker.

Hver uge dør 5 danskere af modermærkekræft. 3 af dem er mænd. Den grimme statistik vil Mark Le Fêvre gøre noget ved. Siden han blev opereret for modermærkekræft, er det blevet en mærkesag for ham, at vi tjekker vores modermærker og opdager kræft i tide. Derfor har han lavet tre små film sammen med sin ven Pelle Lundberg. Se dem her.

1

5 forandringer du skal lægge mærke til

ABCDE er en smart huskeregel, når modermærkerne tjekkes for faresignaler. har du et eller flere modermærker, der opfylder ét eller flere af ABCDE kriterierne, bør du være opmærksom. Ændringer i farve, form og størrelse af et nyt eller gammelt modermærke kræver nemlig altid en nøjere undersøgelse.

1

Normalt modermærke

Et normalt modermærke har som oftest symmetrisk udseende. Tegner du en linje igennem modermærket, får du to symmetriske halvdele.

Et normalt modermærke har som oftest en jævn kant og er ensartet i farven.

Et normalt modermærke er som oftest mindre end 6 mm og ændrer ikke størrelse.

Modermærkekræft

A – Asymmetry (Asymmetrisk)

Et sygt modermærke vil ofte være asymmetrisk.

B – Border (Kant)

Et modermærke med ujævne eller takkede kanter er mistænkeligt.

C – Colour (Farve)

Et modermærke, der har mere end én farve er mistænkeligt.

D – Diameter

Hvis modermærket er større end enden på en blyant, (6 mm i diameter), skal du være særligt opmærksom på ændringer.

E – Evolving (Udvikling)

Hvis et modermærke pludseligt vokser og får nogle af de nævnte ændringer, er det ikke normalt.

Sådan tjekker du dig selv

1: Spejl-metoden

Stil dig foran et stort spejl med et lille spejl i hånden. Derefter går du systematisk frem. Oppefra og ned. Forfra og bagfra. Husk også at tjekke de områder, der normalt er dækket af tøj – f.eks. under din bh. Brug det lille spejl som bak-spejl. Det kan hjælpe dig med at tjekke de områder, der er svære at se.

2: Husk hårbund, negle og fodsåler

Modermærker kan skjule sig alle steder på kroppen, og derfor er nogle af dem svære at tjekke. Det er en god ide at få et familiemedlem eller en ven til at hjælpe dig med at tjekke de svære områder - f.eks. hårbund.

3: Tag billeder

Tag billeder af dig selv og nærbilleder af modermærker, der er uregelmæssige. Læg en lineal ved siden af modermærket, så billedet viser, hvor stort det er. Gem billederne til næste gang, du skal tjekke din hud.

Se tjek-dig-selv-rutinen her

Fakta om modermærkekræft

  • Knap 2700 danskere bliver årligt ramt af modermærkekræft

    Både mænd og kvinder rammes. Denne kedelige statistik giver Danmark en 3. plads på listen over lande med flest tilfælde. For meget sol og solskoldninger har hovedparten af skylden.

  • Selv helt unge rammes af modermærkekræft

    Det er den hyppigste kræftsygdom for de 15 til 34 årige. Så selvom man er ung, er det en god ide at tjekke sin hud regelmæssigt.

  • Mænd dør oftere af modermærkekræft

    Selvom lidt flere kvinder end mænd får konstateret modermærkekræft, så bliver flere kvinder helbredt. En af forklaringerne er, at mænd er mindre opmærksomme på deres modermærker - og går for sent til lægen.

Husk dine mærkedage

Det er let at glemme at tjekke sine modermærker i en travl hverdag. Derfor er det smart at bestemme sig for nogle ”mærkedage”, så du bliver mindet om, at nu er det tid til et tjek – enten af dig selv eller af din hudlæge.

Uanset hvem du er, skal du tjekke dine mærker. Også selvom du ikke har rødt hår, sart hud eller på anden måde er i risikogruppe. Men hvor ofte?
Hudlæger anbefaler at man tjekker sine modermærker regelmæssigt, f.eks. hver tredje måned.

Er du i tvivl, så kontakt din læge

Når du har lært din hud at kende, bliver det lettere at opdage forandringer. Der vil ofte være tale om godartede ændringer i huden, men hvis du er i tvivl, så lad din læge se på det. For er man uheldig, kan modermærkekræft desværre udvikle sig og sprede kræft til lymferne i løbet af ganske få måneder.

Toni havde modermærkekræft selvom hun ikke var i risikogruppen. Hør Tonis historie

Julie Hastrup havde modermærkekræft selvom hun ingen symptomer havde. Hør Julies historie

Rie havde modermærkekræft men blev reddet af opmærksom datter. Hør Ries historie