Gå til sygdomsliste

At leve med tyktarmskræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for tyktarmskræft, og efter behandlingen er færdig. Hvis du har fået stomi, kan det tage tid at vænne sig til en ændret hverdag, her får du gode råd. Læs også om kost, reaktioner og om hvordan du kan tackle bivirkninger.

Kvinde går tur med sin hund i efterårssol

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Alvorlig sygdom som tyktarmskræft fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. 

Reaktionerne er helt naturlige, her finder du gode råd til, hvordan du kan håndtere dem:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten

Mange mennesker, der har fået behandling for kræft i tarmen, oplever stor træthed. Det er en træthed, du ikke nødvendigvis kan sove dig fra, men du kan gøre forskellige ting for at mindske trætheden.

Det kan måske virke uoverskueligt, men bevægelse i hverdagen er faktisk med til at mindske trætheden. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Motion styrker kroppen og vil give dig mere energi. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig. 

Læs mere om motion og træning, når du har kræft, og få idéer til, hvordan du kan få mere motion ind i din hverdag:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Det kan du gøre ved træthed

Hjælp til at lindre afføringsproblemer efter operationen

Din tarmfunktion kan ændre sig efter din operation for kræft i tyktarmen, afhængigt af hvilken del af din tyktarm du har fået fjernet.

Har du fået fjernet højre side af tyktarmen, vil ca. 1 ud af 5 patienter få tynd afføring med mange daglige afføringer. Hvis det sker, kan du tale med den kirurgiske afdeling om mulighed for stoppende medicin eller henvisning til en mave-tarm medicinsk afdeling eller til Senfølgeklinikken i Aarhus til videre udredning og behandling.

Har du fået fjernet den venstre side af tyktarmen vil ca. 1 ud af 6 patienter opleve problemer med at tømme tarmen fuldstændigt. Hvis det generer dig i væsentlig grad, kan brug af glycerol stikpiller eller klyx være en mulighed. Man kan også have gavn af afføringsregulerende medicin.

Du kan tale med din kirurgiske afdeling på dit sygehus eller bede om henvisning til Senfølgeklinikken i Aarhus. På Senfølgeklinikken har man stor ekspertise i udredning og behandling af senfølger efter behandling for tarmkræft. Læs mere:

Senfølgeklinikken i Aarhus

Anni Nielsen lever et aktivt liv som hun altid har gjort, selvom hun har fået stomi. 7:33 min.

Anni Nielsen lever et aktivt liv som hun altid har gjort, selvom hun har fået stomi. 7:33 min.

Om at leve med en stomi

Hvis du har fået stomi, skal du vænne dig til den - uanset om den er midlertidig eller permanent. Det tager tid at lære at passe stomien og finde de rigtige hjælpemidler. Prøv dig frem og find den type stomipose, der passer bedst til dig.

Stomien lugter ikke

Det er ikke ualmindeligt, at du i den første tid måske føler ubehag ved stomien og ikke har lyst til at være sammen med andre mennesker. Mange er bekymrede for, om andre kan lugte stomien - det kan de ikke. Alle moderene stomiposer har kulfiltre, der fjerner eventuel lugt.

Nogle synes, det er svært at klæde sig ordentligt, fordi stomien er i vejen, eller fordi de er nervøse for, om stomien nu holder tæt, eller om den kan ses af andre. Prøv om du kan tage en dag af gangen. Det bliver nemmere med tiden, når du har fået dine egne rutiner med din stomi.

Hvad kan man spise med en kolostomi?

Hvis du har fået kolostomi, har du stadig størstedelen af din tyktarm, som fungerer, når maden skal fordøjes. Du vil normalt kunne spise en almindelig, sund kost, som bør være fedtfattigt og fiberholdigt med groft brød, frugt og grønt fordelt på 3 hoved- og 2 mellemmåltider i døgnet.

Det er individuelt, hvordan fordøjelsen kan blive påvirket af eb stomi. Som udgangspunkt på du spise stort set alt, men test de enkelte fødevarer ad i små mængder. Det er vigtigt, du tygger maden grundigt og drikker rigeligt - cirka to liter i døgnet.

Ernæring ved ileostomi - vigtigt at drikke rigeligt væske

Hvis du har fået anlagt en midlertidig ileostomi kan du som hovedregel spise normalt, men da du ikke har en fungerende tyktarm til at absorbere væske, kan du opleve væsketab.

Hvis du har en permanent ileostomi efter at have fået fjernet hele tyktarmen, er madens vej gennem kroppen meget kortere. Det har betydning både for, hvor meget næring tarmen når at optage, og også for afføringens konsistens i stomiposen.

Ved en ileostomi har man ikke tyktarmen til at absorbere væske fra det, man spiser og drikker, hvilket kan give væsketab. Derfor er det ekstra vigtigt at drikke rigeligt, særligt hvis man har mange og tynde afføringer, har svedt meget ved sport og under en hedebølge. Man må desuden gerne salte maden ekstra, fordi tyktarmen ikke er der til at absorbere salte, som kroppen har brug for.

Ved væsketab anbefales tilskud af bouillon eller pulveret Revolyt (en blanding af salt og glukose) til opløsning i vand (fås på apoteket). I nogle tilfælde anbefales salttabletter.

Sådan bør du spise, hvis du har ileostomi

 • Spis langsomt og tyg maden ekstra godt
 • Indtag rigelig væske - mindst 2-3 liter dagligt
 • Spis flere små regelmæssige måltider i løbet af dagen
 • Undgå løg, asparges, melon, hvidkål, rødkål, blomkål, broccoli samt især tørrede ærter og bønner
 • Undgå store mængder øl og sodavand med kulsyre
 • Forsøg eventuelt et tilskud af HUSK® Psylliumfrøskaller, som fås på apoteket, hos Matas og i en del supermarkeder

Gode råd ved nedsat appetit og vægttab

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Få hjælp hos stomisygeplejersken eller Stomiforeningen COPA

Har du spørgsmål til eller problemer med din stomi, kan du kontakte en stomisygeplejerske på sygehuset. Mange forhandlere af stomiposer har også sygeplejersker ansat til at rådgive stomiopererede. Læs mere:

Stomiforeningen COPA

Mest for unge med stomi

Stomiguiden.dk er en guide for unge, der lige har fået stomi. Siden er fyldt med gode råd til hverdagen med stomi og med personlige fortællinger:

stomiguiden.dk

Risiko for blodpropper i benene

Når du har kræft kræft i tarmen, har du en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i lægmuskulaturen, i låret eller i bækkenet. Hold øje med symptomer og tal med din læge om dem.

Sådan kan du forebygge blodpropper i benene:

 • Gå hyppige korte ture
 • Stå gerne lidt på tæer og vip frem og tilbage. Det øger blodgennemstrømningen i benene
 • Hvis du ikke kan bevæge dig rundt, kan du lave simple benøvelser (bøj og stræk af ben, fødder og tæer), f.eks. en gang i timen
 • Drik rigeligt vand

Læs mere om de symptomer, du skal være opmærksom på:

Kræft og blodpropper

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Du kan selv gøre meget

Mange mennesker med tyktarmskræft har et ønske om selv at gøre noget for at gøre deres sygdomsforløb så godt som muligt. Få gode råd om genoptræning og senfølger og find ud af, hvad du selv kan gøre i forhold til kost og motion. Læs mere:

Hvad kan du selv gøre

Sund livsstil øger chancen for at overleve tarmkræft

Forskning har vist, at overvægt, manglende motion, usund kost og for meget alkohol kan være årsag til kræft i tyk- og endetarm. Nye studier peger på, at de samme livsstilsfaktorer påvirker prognosen og er lige så vigtige, efter man har haft tyk- og endetarmskræft.

Et amerikansk studie undersøgte livsstilen hos patienter med tarmkræft og fulgte dem i 7 år. 

I den gruppe af patienter, der levede sundest, var halvt så mange døde efter 7 år, i forhold til de patienter, der levede mest usundt. Risikoen for tilbagefald af tarmkræft var også markant lavere hos dem, der levede sundt.

Det giver derfor god mening at anbefale, at man som tarmkræftpatient lever efter de officielle anbefalinger:

 • Bevar din normale vægt
 • Vær fysisk aktiv 30 minutter hver dag
 • Spis sundt: 75 gram fuldkorn og 600 gram frugt og grønt hver dag og spis max. 500 gram kød om ugen
 • Drik max. 7 genstande alkohol pr. uge, hvis du er kvinde, og 14 genstande, hvis du er mand

Få hjælp til en sundere livsstil:

10 ting, du selv kan gøre

Kræftsygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.

Seksualitet

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.

Cancerforum.dk


Alt om tyktarmskræft

Tyktarmskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende