Gå til sygdomsliste

At leve med tyktarmskræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for tyktarmskræft, og efter behandlingen er færdig. Hvis du har fået stomi, kan det tage tid at vænne sig til en ændret hverdag, her får du gode råd. Læs også om kost, reaktioner og om hvordan du kan tackle bivirkninger.

Kvinde går tur med sin hund i efterårssol

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Alvorlig sygdom som tyktarmskræft fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. 

Reaktionerne er helt naturlige, her finder du gode råd til, hvordan du kan håndtere dem:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten

Mange mennesker, der har fået behandling for kræft i tarmen, oplever stor træthed. Det er en træthed, du ikke nødvendigvis kan sove dig fra, men du kan gøre forskellige ting for at mindske trætheden.

Det kan måske virke uoverskueligt, men bevægelse i hverdagen er faktisk med til at mindske trætheden. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Motion styrker kroppen og vil give dig mere energi. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig. 

Læs mere om motion og træning, når du har kræft, og få idéer til, hvordan du kan få mere motion ind i din hverdag:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Det kan du gøre ved træthed

Hjælp til at lindre afføringsproblemer efter operationen

Din tarmfunktion kan ændre sig efter din operation for kræft i tyktarmen, afhængigt af hvilken del af din tyktarm du har fået fjernet.

Har du fået fjernet højre side af tyktarmen, vil ca. 1 ud af 5 patienter få tynd afføring med mange daglige afføringer. Hvis det sker, kan du tale med den kirurgiske afdeling om mulighed for stoppende medicin eller henvisning til en mave-tarm medicinsk afdeling eller til Senfølgeklinikken i Aarhus til videre udredning og behandling, herunder mulig kostændring.

Har du fået fjernet den venstre side af tyktarmen vil ca. 1 ud af 6 patienter opleve problemer med at tømme tarmen fuldstændigt. Hvis det generer dig i væsentlig grad, kan brug af glycerol stikpiller eller klyx være en mulighed. Man kan også have gavn af afføringsregulerende medicin.

Du kan tale med din kirurgiske afdeling om mulighederne for behandling hos dem, eller få en henvisning til et mere specialiseret center. I sværere tilfælde kan mere omfattende behandling være nødvendig.

Der kan også være hjælp at hente på de senfølgeklinikker, som flere regioner har eller er ved at etablere. På Aarhus Universitetshospital er der et Nationalt Center for Senfølger til kræft i bækkenorganerne. Her har man stor ekspertise i udredning og behandling af senfølger efter behandling for tarmkræft. Hvis dit lokale sygehus ikke kan hjælpe dig med dine problemer, kan du bede om at blive henvist til senfølgeklinikken i Aarhus.

Du kan læse mere om centret her:

Senfølgeklinikken i Aarhus

Ændret kost kan hjælpe ved afføringsproblemer

Har du fået fjernet højre side af tyktarmen, kan du opleve at få mange daglige og tynde afføringer. Det kan skyldes galdesyrediarré. Hvis du har galdesyrediarré, kan det behandles ved at binde galden, så den ikke skaber diarré, men din kost kan også have en betydning.

Fed mad vil nemlig forværre tilstanden, da galden bruges til at emulgere fedtet (gøre det vandopløseligt). Det er derfor en god idé at reducere indholdet af fedt i kosten f.eks. ved at spise mindre smør, margarine og olie og vælge magre produkter (mælke-, pålæg-, ost- og kødprodukter). Det gælder også de sunde, fede fødevarer som mandler og nødder.

De gode gavnlige fibre fra f.eks. rugbrød, frugt og grøntsager kan også i nogle tilfælde give flere og tynde afføringer.

Du kan spise de fleste fødevarer, og du skal ikke stoppe med at spise fiberholdig kost - men mængden er ofte afgørende. Hvis du f.eks. spiser mange grøntsager og mange skiver rugbrød med et højt indhold af fibre, kan det hjælpe, hvis du skærer lidt ned på mængden.

Hvis du ændrer din kost radikalt, er det en god idet at tale med en diætist om emnet.

Ved diarré og luft i maven kan du prøve at spise lidt mindre (men ikke undgå):

 • Brød med mange kerner og fuldkornsprodukter f.eks. rugbrød
 • Fed mad, særligt smør, fløde, cremefraiche, olie og mayonnaise
 • Grøntsager og frugt
 • Kaffe og alkohol
 • Tyggegummi og pastiller med kunstigt sødemiddel (sorbitol)
 • Nogle får diarré ved indtagelse af mælk og mælkeprodukter, fordi kræftbehandlingen har givet midlertidig laktoseintolerance. Her kan man vælge laktosefri produkter.
 • Hvis du har meget luft i maven kan det forværres af blomkål, porrer, løg, ærter, hvidløg, jordskokker og tørrede bælgfrugter

Min krop fungerer ikke helt som tidligere. Jeg løber stadig på toilettet mange gange om dagen, men der er ikke samme hastværk over det som det første halve år, så det styrer ikke mit liv længere. Det forhindrer mig ikke at arbejde og være social mere.

Men min tarm er blevet meget følsom, og jeg skal passe på med, hvad jeg spiser. Jeg var glad for, at sygehuset henviste mig til en diætist med speciale i mavetarm-opererede. Hun kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der virker præcist for dig.

Patient med tyktarmskræft

Om at leve med en stomi

Hvis du har fået stomi, skal du vænne dig til den - uanset om den er midlertidig eller permanent. Det tager tid at lære at passe stomien og finde de rigtige hjælpemidler. Prøv dig frem og find den type stomipose, der passer bedst til dig.

Stomien lugter ikke

Det er ikke ualmindeligt, at du i den første tid måske føler ubehag ved stomien og ikke har lyst til at være sammen med andre mennesker. Mange er bekymrede for, om andre kan lugte stomien - det kan de ikke. Alle moderne stomiposer har kulfiltre, der fjerner eventuel lugt.

Nogle synes, det er svært at klæde sig ordentligt, fordi stomien er i vejen, eller fordi de er nervøse for, om stomien nu holder tæt, eller om den kan ses af andre. Prøv om du kan tage en dag af gangen. Det bliver nemmere med tiden, når du har fået dine egne rutiner med din stomi.

Hvad kan man spise med en kolostomi?

Hvis du har fået kolostomi, har du stadig størstedelen af din tyktarm, som fungerer, når maden skal fordøjes. Du vil normalt kunne spise en almindelig, sund kost, som bør være fedtfattigt og fiberholdigt med groft brød, frugt og grønt fordelt på 3 hoved- og 2 mellemmåltider i døgnet.

Det er individuelt, hvordan fordøjelsen kan blive påvirket af en stomi. Som udgangspunkt må du spise stort set alt, men test de enkelte fødevarer af i små mængder. Det er vigtigt, at du tygger maden grundigt og drikker rigeligt - cirka to liter i døgnet.

Lær at tømme tyktarmen med vand

Ved kolostomi kan du eventuelt lære en skyllemetode af tarmen, så det er muligt selv at bestemme, hvornår tarmen skal tømme sig. Metoden (irrigation) går ud på, at du gennem kolostomien skyller og tømmer tyktarmen med vand hver anden dag. Det kræver øvelse, og du kan lære teknikken i stomiambulatoriet.

Ernæring ved ileostomi - vigtigt at drikke rigeligt væske

Hvis du har fået anlagt en midlertidig ileostomi kan du som hovedregel spise normalt, men da du ikke har en fungerende tyktarm til at absorbere væske, kan du opleve væsketab.

Hvis du har en permanent ileostomi efter at have fået fjernet hele tyktarmen, er madens vej gennem kroppen meget kortere. Det har betydning både for, hvor meget næring tarmen når at optage, og for afføringens konsistens i stomiposen.

Ved en ileostomi har man ikke tyktarmen til at absorbere væske fra det, man spiser og drikker, og det kan give væsketab. Derfor er det ekstra vigtigt at drikke rigeligt, særligt hvis du har mange og tynde afføringer, har svedt meget ved sport og under en hedebølge. Du må desuden gerne salte maden ekstra, fordi tyktarmen ikke er der til at absorbere de salte, som kroppen har brug for.

Ved væsketab anbefales tilskud af bouillon eller pulveret Revolyt (en blanding af salt og glukose) til opløsning i vand (fås på apoteket). I nogle tilfælde anbefales salttabletter.

Enkelte fødevarer kan danne prop i stomien

Du kan spise det meste helt uden problemer, men der er nogle fødevarer, der kan medføre stop eller sætte sig fast i stomien med risiko for ubehagelig propdannelse. Hvis du findeler og tygger maden grundigt, er risikoen meget lille.

Det er især fødevarer, der er trevlede f.eks. asparges, har sejt skind f.eks. pølseskind eller frugt med faste hinder f.eks. en appelsin, der kan medføre stop i stomien.

Det bedste råd til at forhindre stop er derfor, at tygge maden grundigt eller findele fødevarerne. Findeling betyder, at man tygger maden grundigt, skærer maden i små stykker eller at bruge en blender.

Sådan bør du spise, hvis du har ileostomi med normalt output

 • Spis langsomt og tyg maden ekstra godt
 • Indtag rigelig væske - mindst 2-3 liter dagligt
 • Spis flere små, regelmæssige måltider i løbet af dagen
 • De fleste fødevarer kan spises, hvis de tygges godt. Nogle fødevarer bør findeles f.eks. de meget trevlede
 • Undgå eller reducér mængden af trevlede grøntsager (f.eks. porre og asparges), champignon, tørrede ærter og bønner, pølseskind og hinder fra citrusfrugter 
 • Forsøg eventuelt med et tilskud af HUSK® Psylliumfrøskaller, som fås på apoteket, hos Matas og i en del supermarkeder

Gode råd ved nedsat appetit og vægttab

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Få flere gode råd om, hvad du kan spise i COPA's kostbrochure:

Kostvejledning til personer med ileostomi (COPA)

Hvis du oplever problemer med 'stort output' - vedvarende tab af væske og afføring

De fleste med en ileostomi har ikke problemer med stort output (det, der bliver tømt ud i posen, kaldes ’output’), men enkelte oplever vedvarende store tab af væske og afføring i en ileostomi. Det kan ofte ses i urinen, der bliver meget mørk og koncentreret.

Her er det vigtigt at reducere mængden af de normalt sunde men fiberrige fødevarer som rugbrød, grøntsager og frugt. Det er også vigtigt at drikke andet end vand, der har et lavt indhold af salt. Det anbefales desuden, at du:

 • Undgår væske til måltiderne, da det tømmer mavesækken hurtigere
 • Drikker væske, der indeholder salt, f.eks. mælk, bouillon og Revolyt eller lignende produkter, der kan købes på apoteket
 • Drikker mindre kaffe og te samt juice, saft og sodavand, som ikke indeholder salt

Få hjælp hos stomisygeplejersken eller Stomiforeningen COPA

Har du spørgsmål til eller problemer med din stomi, kan du kontakte en stomisygeplejerske på sygehuset. Mange forhandlere af stomiposer har også sygeplejersker ansat til at rådgive stomiopererede. Læs mere:

Stomiforeningen COPA

Mest for unge med stomi

Stomiguiden.dk er en guide for unge, der lige har fået stomi. Siden er fyldt med gode råd til hverdagen med stomi og med personlige fortællinger:

stomiguiden.dk

Skriv med andre patienter og pårørende på cancerforum

- Tusind tak for alle jeres svar, de hjælper mig meget. Nu ved jeg, at det er normalt, at det er unormalt. Jeg har brugt meget tid på at undre mig over, at det ikke gik fremad. (Kvinde på cancerforum)

I gruppen 'Tarmkræft' på cancerforum kan du dele dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende:

cancerforum.dk

Risiko for blodpropper i benene

Når du har kræft i tarmen, har du en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i lægmuskulaturen, i låret eller i bækkenet. Hold øje med symptomer og tal med din læge om dem.

Sådan kan du forebygge blodpropper i benene:

 • Gå hyppige korte ture
 • Stå gerne lidt på tæer og vip frem og tilbage. Det øger blodgennemstrømningen i benene
 • Hvis du ikke kan bevæge dig rundt, kan du lave simple benøvelser (bøj og stræk af ben, fødder og tæer), f.eks. en gang i timen
 • Drik rigeligt vand

Læs mere om de symptomer, du skal være opmærksom på:

Kræft og blodpropper

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Du kan selv gøre meget

Mange mennesker med tyktarmskræft har et ønske om selv at gøre noget for at gøre deres sygdomsforløb så godt som muligt. Få gode råd om genoptræning og senfølger og find ud af, hvad du selv kan gøre i forhold til kost og motion. Læs mere:

Hvad kan du selv gøre

Sund livsstil øger chancen for at overleve tarmkræft

Forskning har vist, at overvægt, manglende motion, usund kost og for meget alkohol kan være årsag til kræft i tyk- og endetarm. Nye studier peger på, at de samme livsstilsfaktorer påvirker prognosen og er lige så vigtige, efter man har haft tyk- og endetarmskræft.

Et amerikansk studie undersøgte livsstilen hos patienter med tarmkræft og fulgte dem i 7 år. 

I den gruppe af patienter, der levede sundest, var halvt så mange døde efter 7 år, i forhold til de patienter, der levede mest usundt. Risikoen for tilbagefald af tarmkræft var også markant lavere hos dem, der levede sundt.

Det giver derfor god mening at anbefale, at man som tarmkræftpatient lever efter de officielle anbefalinger:

 • Bevar din normale vægt
 • Vær fysisk aktiv 30 minutter hver dag
 • Spis sundt: 75 gram fuldkorn og 600 gram frugt og grønt hver dag og spis max. 350 gram kød om ugen
 • Drik max. 7 genstande alkohol pr. uge, hvis du er kvinde, og 14 genstande, hvis du er mand

Kræftsygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.

Seksualitet

Tips til at håndtere bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud


Alt om tyktarmskræft

Tyktarmskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende