Gå til sygdomsliste

Operation for tyktarmskræft

Når du bliver opereret for tyktarmskræft, fjerner kirurgen kræftknuden og 10-15 cm af tarmen på hver side af knuden. De lymfeknuder, der ligger tæt på knuden, fjernes også.

Formålet med en operation er at fjerne alt kræftvævet og de lymfeknuder i tarmafsnittet, som kræftcellerne måske har spredt sig til. Det kaldes, at operationen er radikal. 

Bedøvelse ved operation af tyktarmskræft

En operation for tyktarmskræft foregår i fuld bedøvelse - eventuelt suppleret med rygmarvsbedøvelse (epiduralbedøvelse).

Inden operationen

Inden operationen får du antibiotika for at mindske risikoen for, at du får en infektion i operationssåret. Du får også blodfortyndende medicin (heparin) og støttestrømper for at mindske risikoen for blodpropper.

Operation for tyktarmskræft:

Tyktarm med kræftknude i sigmoideum

Lægen fjerner kræftknuden og 10-15 cm af tarmen på hver side af knuden.

Tyktarm efter operation for kræftknude i sigmoideum

Når kræftknuden er fjernet, syr lægen de to ender af tarmen sammen.

To typer af operation ved tyktarmskræft

Der findes to former for operation af tyktarmskræft:

  • Åben operation
  • Kikkertoperation (laparoskopisk)

Ved åben operation opererer kirurgen gennem et aflangt snit i maveskindet (bugvæggen). Den åbne operation bruges ikke så meget mere i Danmark, men anvendes til store og avancerede knuder.

Ved kikkertoperation opererer kirurgen gennem flere små snit i maveskindet (bugvæggen). Operationen kan evt. være robotassisteret.

En kikkertoperation giver mindre ar og mindre risiko for bugvægsbrok. Og du kommer hurtigere på benene igen og bliver udskrevet. Metoden er lige så effektiv som åben operation og tager ikke længere tid.

Du får svar på sygdommens stadie en uge efter operationen

Tarmstykket og lymfeknuderne, som kirurgen fjerner under operationen, skal undersøges mikroskopisk af en speciallæge (patolog). Cirka en uge efter operationen kan du få endeligt svar på kræftens stadie (TNM), og dermed få at vide, om du bør anbefales forebyggende kemoterapi.

Forebyggende kemoterapi efter operation for tyktarmskræft

Operation og læger

En operation for tyktarmskræft foregår i fuld bedøvelse

Stomi efter operation af tyktarmskræft?

I de fleste tilfælde kan kirurgen sy de to tarmender sammen igen, efter at kræftknuden er fjernet, så i de fleste tilfælde er det altså ikke nødvendigt med en stomi.

Andre gange kan det blive nødvendigt med en stomi, hvis tarmenderne ikke kan sys sammen. Det kan være en midlertidig stomi, fordi de to tarmender kan sys sammen igen på et senere tidspunkt.

Det kan også være, at stomien bliver permanent - for mange er det en ubehagelig tanke, men langt de fleste lever heldigvis helt fint med stomi. Læs mere om stomi ved tyktarmskræft:

Stomi

Komplikationer efter operation for tarmkræft

De hyppigste komplikationer efter en større tarmoperation er:

  • Lungebetændelse
  • Hjerteproblemer
  • Sammensyning af tarmen, der bliver utæt
  • Infektion i såret eller bughulen

Efter en operation for tyktarmskræft kan man i nogle måneder have ændret og vekslende afføring. Nogle oplever også forbigående problemer med at holde på afføringen. I langt de fleste tilfælde vil disse bivirkninger dog forsvinde efterhånden.

For at forebygge årebetændelse i benene med risiko for blodprop i lungerne vil du få blodfortyndende behandling i nogle dage i forbindelse med operationen.

I nogle tilfælde kan det ske, at sammensyningen af de to tarmender bliver utæt eller springer op. Du vil da ofte blive opereret med det samme og evt. få en (midlertidig) stomi.

Illustration, der viser hvodan stenten udvider sig i tarmen

En stent til tarmen er et rør af flettet tråd, der efter indsættelsen udvider sig og udvider sig, indtil der er skabt passage, der hvor kræften blokerer.

Stent ved akut tarmstop

Hvis du får akut tarmstop på grund af en knude i tyktarmen, vil det i de fleste tilfælde kunne behandles, ved via en kikkert (koloskop) at lægge et plastikrør (en stent) op i tarmen, så den forsnævring, knuden har medført, udvides. På den måde skabes der plads til, at afføringen kan passere.

Nogle gange vil lægen vælge at lægge en aflastende stomi, så du kan komme af med afføringen.

I begge tilfælde kan du et par uger senere blive opereret og få fjernet knuden.

Hvis man er for svækket til at kunne blive opereret, kan operationen udsættes til at man har genvundet kræfterne til at kunne tåle en operation.


Alt om behandling af tyktarmskræft:

Behandling af tyktarmskræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende