03-03-2021

Spændende Morgen Talk om borgernes muligheder for at navigere i det danske sundhedsvæsen

Morgen Talks sætter spot og synliggør alliancepartnernes vigtige arbejde og problemstillingerne med den sociale ulighed i sundhed.

Mandag den 1. marts 2021 blev den første virtuelle Morgen Talk afviklet med to spændende oplæg under temaet Health Literacy (sundhedskompetence) – borgerens muligheder for at navigere i det danske sundhedsvæsen.

Vi oplevede desværre tekniske problemer, hvilket er beklageligt, men vi har sørget for, at denne Morgen Talk kan ses eller genses på vores hjemmeside: https://www.cancer.dk/ulighedisundhed/morgen-talks/

 Kan et paradigmeskifte i det danske sundhedsvæsen knække ulighedskurven?
Dette spørgsmål forsøgte Helle Terkildsen Maindal, professor ved Aarhus Universitet, seniorforsker ved Steno Diabetes Center Copenhagen og formand-elect for Dansk Selskab for Folkesundhed at argumentere for. Helle Terkildsen Maindal argumenterede for, at sundhedskompetencer er en barriere for den enkeltes sundhed, hvorfor der er behov for et skifte fra risikotænkning til ressourcetænkning i det danske sundhedsvæsen. Et spændende argument som Helle Terkildsen Maindal udfolder i denne Morgen Talk.

Helle Terkildsen Maindal gav endvidere et indblik i hvordan organisationer, som arbejder med sundhed, kan blive mere ”sundheds-kompetente”.

Screeningstilbud er et eksempel på den sociale ulighed i sundhed
Mette Bach Larsen, seniorforsker ved Randers Regionshospital var også inviteret til denne første Morgen Talk. Mette Bach Larsen gav eksempler på, hvordan den sociale ulighed i sundhed kommer til udtryk i de danske screeningtilbud.

Ifølge Mette Bach Larsen så er screening et eksempel på, hvorfor det kan være svært for borgere at navigere i sundhedsvæsenets mange tilbud. Dette gav Mette Bach Larsen eksempler på ved at fremhæve nogle af de barrierer, som kan ligge til grund for at nogle borgere ikke deltager i screeningstilbuddene.

Q/A
Grundet de tekniske problemer, så har vi lavet en Q/A herunder til svar på de spørgsmål, som blev stillet i chatten på vores Teams Live Event. Mette Bach Larsen og Helle Terkildsen Maindal har givet et svar på spørgsmålene:

Spørgsmål 1): ”Har du viden om, anbefalinger og eventuelt henvisninger til det psykiatriske område?”

Helle Terkildsen Maindal: ”Der er flere af vores studier, som viser, at personer med dårligt mentalt helbred/psykisk sygdom har en lav sundhedskompetence. Vi har dog ikke afprøvet indsatser specifikt til de målgrupper eller til udvalgte psykiatriske patienter, men det ville være oplagt.”

Spørgsmål 2): ”Det var en bred gruppe (projekt udsatte) – tænkes der mon i stratificering i behovsanalyse og intervention i disse grupper?”

Mette Bach Larsen: ”Ja, det gør der bestemt. De nævnte grupper var eksempler på nogen af de grupper, som vi allerede har talt med. Det er helt korrekt, at heller ikke de særligt udsatte kan generaliseres, så de skal inddeles i mindre grupper med fælles behov.”

Spørgsmål 3): ”Kommunernes sundhedstilbud skifter ofte en del over tid. Nogle af de fagpersoner, der kan formidle tilbuddene er praktiserende læger og jobcentermedarbejdere, som har løbende kontakt med de skrøbelige borgere, som selv har ofte svært ved at overskue kommunernes tilbud. Forslag til løsninger?”

 Mette Bach Larsen: ”Vi har i øjeblikket fokus på netop at finde de personer/grupper, der kan være bærende for interventionerne. Som et eksempel har vi i Gellerup i Aarhus et meget vigtigt samarbejde med Bydelsmødrene, som kan formidle interventionerne i deres miljøer. Én vej er at finde de ressourcestærke i deres egne grupper og gøre dem til talspersoner. Men der er helt sikkert andre veje, som vi skal prøve at finde, og hvor vi skal tænke ind i brugernes ressourcer frem for vores egne bud på, hvor projekterne kan forankres. Vi har erfaret, at vi ofte tager fejl, men vi er meget åbne for forslag, hvis nogen skulle have bud på, hvordan vi gør det.”

 

Vi håber på, at mange af jer deltager til vores næsten Morgen Talk, som er planlagt i april.

Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 03.03.2021