26-10-2021

Den tidlige opsporing af sårbare børn er vigtig, men samarbejdet på tværs skal også styrkes

Formålet med partnermøderne er at drøfte, hvordan der kan arbejdes med den sociale ulighed i sundhed − denne gang var der fokus på børn og unge.

”En ulige start på livet” – sådan er overskriften på ét af de tre fokusområder, som Sundhedsministeriet arbejder med for at reducere den sociale ulighed i sundhed. Men dette var også overskriften på det tredje partnermøde 6. oktober 2021 i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed.

På partnermødet var der spændende oplæg, drøftelser og inspiration på tværs af de deltagende partnerorganisationer.  

Kan forældrenes uddannelsesniveau have betydning for børnenes sundhed?

Den sociale ulighed i sundhed starter tidligt i livet, og derfor er der behov for tidlige og målrettede indsatser. Der kan ellers være en øget risiko for, at den sociale ulighed i sundhed følger det enkelte barn igennem livet.

Christian Harsløf, direktør i KL, rammesatte partnermødet 6. oktober 2021. Med eksempler tydeliggjorde Christian Harsløf, at forældrenes uddannelsesniveau kan have en betydning for børns helbred, da Skolebørnsundersøgelsen har påvist en sammenhæng mellem overvægt i folkeskolen og forældrenes uddannelsesniveau.

Der er behov for samarbejde på tværs

Omdrejningspunktet for partnermødet var et handlingsorienteret fokus på, hvilke værktøjer og redskaber, som der kan anvendes, hvis det skal lykkes at reducere den sociale ulighed.

En række professorer og praktikere delte deres viden og erfaringer med social ulighed i sundhed blandt børn og unge. Morten Hulvej Rod, professor i Steno Diabetes Center Copenhagen, viste, at en række faktorer tidligt i barndommen risikerer at øge sandsynligheden for hospitalsindlæggelser og sygdom senere i voksenlivet. Morten Hulvej Rod argumenterede i den sammenhæng for, at der er behov for at styrke det tværsektorielle og -faglige samarbejde omkring de problemstillinger, som vedrører den sociale ulighed i sundhed.

Bettina Ragna Olesen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse, gav senere på partnermødet et eksempel på behovet for netop at styrke samarbejdet omkring den tidlige opsporing. Hvis den tidlige opsporing skal lykkes, så er der behov for, at samarbejdet om børn som pårørende på tværs af sundheds- og socialsektoren også styrkes.  Bettina Ragna Olesen fremhævede behovet for en systematisk opsporing på sygehusene og for lovgivning, som kan sikre, at opsporingen af børn som pårørende iværksættes.


Datadeling og prioritering af indikatorer er nødvendigt

Et andet gennemgående tema for oplæggene var forebyggelse, og hvordan data kan benyttes til at sikre målrettede indsatser til sårbare borgere, herunder både forældre og børn.

Et led i dette arbejde er sikring af den rette datadeling og en prioritering af de indikatorer, som skal generere den nødvendige viden. Repræsentanter fra Region Hovedstaden, Aalborg Kommune og VIVE var inviteret til at fortælle om og inspirere til, hvordan data anvendes på tværs af sundhedsvæsenet, kommunerne og i forskningen i arbejdet med den sociale ulighed i sundhed.

Torben Krogh Kjeldgaard, leder af Sundhedsstrategisk Team i Aalborg Kommune, viste eksempelvis, hvordan Aalborg Kommune anvender data til et ulighedsbarometer. Med barometeret kan Aalborg Kommune følge børnenes tidlige udvikling.

En fælles indsats kan være nøglen til succes

Løsningsforslagene var mange, da de 83 deltagere på tværs af organisationerne blev sat sammen i grupper til at drøfte de videre trædesten efter partnermødet. Dette gav viden og inspiration til de enkelte deltagere.

Partnermøde 2022

Det næste partnermøde finder sted 7. april 2022 kl. 09:00-13:00, hvor alle alliancepartnerne igen inviteres. Denne gang er det Kræftens Bekæmpelse, som er vært. Programmet for dagen offentliggøres i en nyhedsmail og på hjemmesiden, når dette er klar.

 

Programmet for dagen kan tilgås her: Program 6. oktober

Power Point-præsentationerne kan tilgås her:

Oplæg v/ Christian Harsløf

Oplæg v/ Morten Hulvej

Oplæg v/ Lene Schack-Nielsen

Oplæg v/ Torben Krogh Kjeldgaard

Oplæg v/ Miriam Würst

Oplæg v/ Lene Nygaard

Oplæg v/ Tine Curtis

Oplæg v/ Bettina Ragna

Oplæg v/ Crisstina Munck

Oplæg v/ Bjørn Evald Holstein

Af Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 26.10.2021