02-06-2021

Nyhedsbrev nr. 4 - Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Velkommen til det fjerde nyhedsbrev i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Sekretariatet arbejder løbende på at udvikle Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed. Vi samler og inspirerer til viden om ulighed i sundhed på alliancens hjemmeside. Hvis I har nyheder, rapporter, nye projekter mv., som kan være relevant for alliancens øvrige partnere, så kontakt gerne Mathias Nielsen, projektkonsulent ved Kræftens Bekæmpelse, matn@cancer.dk, så hjælper vi med videreformidlingen af dette.

Virtuelle Morgen Talks

Siden årsskiftet har sekretariatet afviklet tre virtuelle Morgen Talks med fokus på nogle af de problemstillinger, som vedrører den sociale ulighed i sundhed. Den tredje og i denne omgang sidste Morgen Talk blev afviklet 12. maj 2021, hvor fokus var på børns tidlige udvikling og betydningen heraf for den sociale ulighed i sundhed.

I kan se eller gense de forskellige Morgen Talks, som blandt andet har budt på oplæg om, hvordan borgere navigerer i det danske sundhedsvæsen, om hvordan sårbare borgere kan løftes ud af den sociale ulighed i sundhed og sidst men ikke mindst om børns tidlige udvikling. De tre Morgen Talks er tilgængelige på https://www.cancer.dk/ulighedisundhed/morgen-talks/   

På vegne af alliancens styregruppe skal der lyde en stor tak til dem, som har lyttet med og deltaget i debatten. Derudover en særlig tak til de partnere, som har bidraget med deres viden og perspektiver.


Møde i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed 6. oktober 2021

Det næste partnermøde i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed holdes 6. oktober 2021 kl. 11:30-16:30. KL er vært for dette møde, som vil have fokus på børn og ulighed i sundhed.

Vi anbefaler, at alliancepartnerne allerede nu sætter et kryds i kalenderen, da der arbejdes på en spændende dag, som vil byde på en række aktuelle oplæg fra alliancepartnerne og workshops.

Der bliver udsendt et link via en tilmeldingsportal i løbet af juni måned, hvoraf programmet til partnermøde vil fremgå, og hvor partnerne har mulighed for at tilmelde sig.


Ny viden

Nyhed fra Forum for Mænds Sundhed

Forum for Mænds Sundhed blev i 2004 stiftet med det overordnede formål at forbedre mænds sundhed. Igennem årene har Forum for Mænds Sundhed bidraget med viden og aktiviteter, som sætter fokus på mænds sundhed og sygdomme.

En af disse aktiviteter er Mænds Mødested, som for første gang åbnede i 2015. Der findes i dag 29 mødesteder, som er fordelt over hele landet, og hvor der er fokus på inkluderende fællesskaber. Med en donation fra TrygFonden er det nu muligt blandt andet at videreudvikle konceptet Mænds Mødested, så mødestederne fremadrettet også inkluderer udsatte og sårbare mænd.

I vedhæftede fil kan I læse mere om, hvad Forum for Mænds Sundhed planlægger at skulle bruge denne donationen til. I kan endvidere læse mere om donationen fra TrygFonden her: https://www.tryghed.dk/saadan-stoetter-vi/projekter-og-donationer/inkluderende-maends-moedesteder-35122   


Nye rapporter fra Lægemiddelindustriforeningen med fokus på ulighed

Lægemiddelindustriforeningen (Lif) afviklede 3. maj 2021 en digital høring om social ulighed i kræftbehandling og diagnostik. Udgangspunktet for denne høring var resultaterne fra to nye rapporter, som fokuserer på den sociale ulighed i kræft. Den digitale høring kan ses eller genses her: https://www.lif.dk/ny-analyse-kortuddannede-faar-daarligere-kraeftbehandling-og-lever-kortere/ 

Ifølge rapporterne døde 16.046 danskere af kræft i 2018, men hvis alle danskere havde haft de samme muligheder inden for forebyggelse, opsporing, diagnostisk og behandling af kræft, som de 20 procent bedst stillede, ville 3.550 af dem ifølge analyserne have undgået at få kræft, overlevet kræftsygdom eller levet længere.

 
Der er udarbejdet to rapporter, som fokuserer på henholdsvis ulighed i opsporing og diagnostik af kræft og på ulighed i behandling af kræft. Rapporten om ulighed i opsporing og diagnostik kan læses her: http://publikationer.lif.dk/hvad-nu-hvis-der-ikke-var-ulighed-i-kraeft-diagnostik/ , og rapporten om ulighed i behandling af kræft kan læses her: http://publikationer.lif.dk/hvad-nu-hvis-der-ikke-var-ulighed-i-behandlingen-af-kraeft-behandling/ 


Velkommen til ny partner

I Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed optages løbende ny alliancepartnere. Det er derfor med stor glæde, at vi kan byde velkommen til Nationalt Center for Overvægt

Vi ser frem til et spændende samarbejde.


På vegne af sekretariatet for Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed.

Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 02.06.2021