30-08-2021

Nyhedsbrev nr. 5 - Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Velkommen til det femte nyhedsbrev i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

I alliancesekretariatet ser vi frem til et spændende efterår, som vil byde på en række aktiviteter i regi af Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed.

Partnermøde 6. oktober 2021 

Partnerne i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed inviteres til partnermøde 6. oktober 2021 fra kl. 11:30-16:30 på Dampfærgevej 22, 2100 København.

KL er vært for dette partnermøde, hvor der sættes fokus på børn og unge under overskriften ”En ulige start på livet”. Som en del af partnermødet er der inviteret en række oplægsholdere, som blandt andet vil sætte fokus på det styrkede samarbejde på tværs af sektorer, brugen af data og vigtigheden af en tidlig forebyggende indsats.

Som en del af programmet er der igen givet lejlighed til, at flere partnere kan præsentere deres løsninger med konkrete problemstillinger på ulighedsområdet.

Virtuelle Morgen Talks

I de første måneder af året 2021 afviklede sekretariatet for Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed tre spændende virtuelle Morgen Talks.

Konceptet Morgen Talk blev taget imod med en overvældende opbakning. Det er derfor besluttet, at videreføre dette koncept med yderligere tre Morgen Talks i efteråret 2021.

Datoerne, emner og oplægsholderne vil løbende blive offentliggjort på hjemmesiden og i nyhedsbrevene.


Nyt på vidensområdet

Danmarks Statistik; ”Er der ulighed i børneovervægt i Danmark”?

Det spørgsmål forsøger Danmarks Statistik at besvare med analysen ”Ulighed i børneovervægt i Danmark” fra juli 2021. Analysen er baseret på kommuneres indberettede data fra sundhedsplejens målinger af børns vægt og højde. Data er således fra mere end 700.000 børn fra ind- og udskoling, som blandt andet bruges til at undersøge, om der er ulighed i børneovervægt.

Resultaterne af analysen viser blandt andet, at forældrenes indkomstniveau kan have betydning for andelen af overvægtige og svært overvægtige børn. For udskolingsbørn med forældre i den laveste indkomstgruppe er ca. 26 procent af børnene overvægtige eller svært overvægtige. Til sammenligning gælder dette for 11 procent af de børn, hvis forældre er i den højeste indkomstgruppe. Analysen viser, at den samme tendens gør sig gældende for overvægt blandt børn af forældre med en kort uddannelse sammenlignet med forældre med en lang videregående uddannelse.

For yderligere resultater henvises til analysen, som kan læses her: https://www.dst.dk/da/Statistik/Analyser/visanalyse?cid=46225 


Vidensråd for Forebyggelse; ”Mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9 årige børn"

Vidensråd for Forebyggelse udsendte torsdag 26. august en ny rapport ”Mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9 årige børn”. Rapporten viser, at mindst 16 procent af de 0-9 årige har betydelige mentale helbredsproblemer, hvoraf 8 procent er diagnosticeret med en psykisk sygdom i hospitalsvæsenet inden, at barnet fylder 10 år. Forekomsten af mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom stiger med faldende socioøkonomiske ressourcer i familien, hvilket også gælder mange risikofaktorer for mentale helbredsproblemer.

Med rapporten belyses det endvidere, at en række professionelle på tværs af fagligheder og sektorer arbejder med sundhedsfremme og med at opspore børns mentale helbredsproblemer. Kortlægningen viser dog, at indsatserne til opsporing og behandling af børn med mentale helbredsproblemer oftest er udokumenteret, utilstrækkelige og tilfældige. Der er herfor behov for en mere systematisk udvikling, implementering, monitorering og evaluering af indsatserne.

Vidensråd for Forebyggelse anbefaler, at der vedtages en national strategi for børns mentale helbred, som påhviler syv punkter. De syv punkter og rapportens øvrige konklusioner kan læses her: http://www.vidensraad.dk/content/mental-sundhed-og-psykisk-sygdom-hos-0-9-%C3%A5rige-b%C3%B8rn-0 


Debat: Lif og 3F: Ulighed i kræftbehandling koster menneskeliv

Alliancepartnerne Lif og 3F har 26. august bragt et debatindlæg i Altinget.dk, hvor der sættes fokus på uligheden i det danske sundhedsvæsen.

Det økonomiske konsulenthus Incentive har foretaget en række analyser for Lif, som blandt andet viser, at der hvert år kan reddes 3.550 mennesker, hvis alle danskere havde de samme muligheder for forebyggelse, opsporing, diagnostik og behandling af kræft som de 20 procent bedst stillede.

Analyserne viser, at der er behov for strukturer og strategier for, hvordan de kortuddannede kan hjælpes til at navigere i det danske sundhedsvæsen. Læs de spændende overvejelser, debat og erfaringer i debatindlægget: Lif og 3F: https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/lif-og-3f-ulighed-i-kraeftbehandling-koster-menneskeliv?SNSubscribed=true&ref=newsletter&refid=altinget-dk-sundhed-290&utm_campaign=Altinget%20DK%20-%20Sundhed&utm_content=Altinget%20DK%20-%20Sundhed&utm_medium=e-mail&utm_source=nyhedsbrev


Konferencer om social ulighed i sundhed

Konference om kronisk sygdom

LIF sætter 30. august 2021 fokus på kroniske sygdomme, og hvordan der kan sikres en sammenhæng, lighed og kvalitet for patienter med kronisk sygdom. På konferencen deltager blandt andre Magnus Heunicke, sundhedsminister, Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen, og en række repræsentanter fra alliancepartnerne. Programmet for dagen kan ses her: https://www.lif.dk/konference-om-kronisk-sygdom/


Social ulighed i sundhed blandt børn – fra viden til handling i hele kommunen

Med KL’s planlagte temadage henholdsvis 1. oktober (i København), 7. oktober (i Kolding) og 26. oktober (webinar) om social ulighed i sundhed blandt børn tages der afsæt i Sundhedsstyrelsens seneste rapport ”Indsatser mod social ulighed i sundhed fra 2020”. På temadagen vil der blive præsenteret viden og drøftet indsatser i kommunen med henblik på, hvad der skal til for at omsætte de anbefalede indsatser til handling. Tine Curtis, Center for Forebyggelse i praksis, KL, er blandt andet oplægsholder. Programmet for dagen kan ses her: Temadag om social ulighed i sundhed blandt børn - fra viden til handling i hele kommunen (kl.dk) 

Velkommen til nye partnere

Det er med stor glæde, at vi siden sidste nyhedsbrev har budt velkommen til nye partnere i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed.


Det drejer sig konkret om Psykiatri Fonden, FitforKids, DEFACTUM, Rådet for Socialt Udsatte og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Vi ser frem til et spændende samarbejde.


Hvis partnerne har sat nye projekter om ulighed i sundhed i gang, så skriv gerne til sekretariatet, da vi gerne vil dele viden mellem alliancepartnere, som eventuelt kan danne grobund for fælles initiativer.

Der er for nuværende 73 partnere i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed, og det er forventningen, at der løbende vil komme flere til. Vi er meget glade for opbakningen, som viser, at det er en kompleks problemstilling, som der arbejdes med.


På vegne af sekretariatet for Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed.

Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 30.08.2021