Gå til sygdomsliste

Opfølgningsforløb efter vulvacancer

Når du har afsluttet din behandling af vulvacancer (kræft i de ydre kønsorganer), bliver du som regel tilbudt at komme til opfølgningsmøder på hospitalet. Din læge på hospitalet vil i samarbejde med dig lave en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte.

I starten går man til regelmæssige opfølgningsmøder med nogle måneders mellemrum, senere med halve og hele års interval. Du skal regne med at skulle gå til opfølgning i mindst fem år efter behandling af vulvacancer.

Hvad sker der ved opfølgningsmøderne?

Ved opfølgningsmøderne taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. 

Ved møderne får du foretaget en almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor lægen er specielt opmærksom på forandringer eller sår i de ydre kønsorganer. Ved den mindste mistanke om tilbagefald, vil du få taget en vævsprøve (biopsi).

Hvor foregår opfølgningsmøderne?

Hvis du er blevet opereret for kræft i de ydre kønsorganer, foregår opfølgningen på den gynækologiske afdeling, hvor du er blevet opereret. Man går til opfølgning med jævne mellemrum i fem år.

Har du fået strålebehandling og eventuelt kemoterapi, vil du blive kontrolleret på den afdeling, som stod for behandlingen. Her går man til opfølgning i mindst fem år, afhængigt af hvordan forløbet har været.

Vurdering af behandling

Ved opfølgningsmøderne har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende. Hvis du har fået en ny type behandling (forsøgsbehandling), er det også vigtigt for lægen at notere sig, om alt er gået som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem de planlagte opfølgningsmøder, så kontakt lægen. 

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Kløe og irritation i de ydre kønsorganer
  • Sår eller knuder i de ydre kønsorganer eller i lyskerne
  • Hævelse i benene

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:

Forbered dig på opfølgningsforløb

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til opfølgning nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Kvinde, kræftpatient

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. 

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Hvis du har fået seksuelle problemer efter behandlingen, er det også vigtigt at gøre lægen opmærksom på det, så du kan få hjælp til det.

Læs om hverdagen under og efter behandling for vulvacancer:

At leve med vulvacancer

Læs om sex og kærlighedslivet efter en kræftsygdom:

Seksualitet i tiden efter kræft

Patientforening for kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet:

KIU


Læs alt om kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer):

Vulvacancer – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning