Ronja snakkede løs, mens Silje lukkede sig ind i sig selv
Igennem forløbet reagerede pigerne forskelligt. Ronja havde et stort behov for at tale om det, og så havde hun svært ved at rumme sine følelser og blev frustreret, når vennerne ikke kunne forstå, hvorfor hun var ked af det. Heldigvis var lærere og pædagoger på skolen super gode og hjalp hende til at forklare, hvorfor hun var ked af det eller vred.
Silje lukkede sig mere ind i sig selv og ville sjældent snakke om det. Heller ikke i børnehaven. Det var nok hendes frirum. Der kunne de næsten ikke mærke, at tingene ikke var, som de plejede at være.
Rådgivning og sorggruppe har hjulpet pigerne
Udover, at lærere og pædagoger har snakket med pigerne, kom Ronja med i en sorg- og krisegruppe på sin skole:
-Jeg mødte andre børn i gruppen, og det var rigtig godt at snakke med dem, for deres forældre var også syge, fortæller Ronja.
Fælleskab, samvær og åbenhed er noget, som de værdsætter i det lille firkløver. De holdt fast i deres faste rutiner under behandlingsforløbet.
Familien søgte også hjælp hos Kræftens Bekæmpelses rådgivning. Her lærte børnene bl.a. at snakke til deres bamser og fortælle dem om deres følelser.
- De var suveræne i rådgivningen, og deres tilbud med familierådgivning hjalp os og vores børn, så vi i dag står stærkere som familie. De to psykologer var utrolige gode til at stille de rigtige spørgsmål, og de gav os en masse redskaber, vi kunne bruge i hverdagen. De hjalp Silje til at bruge sin tøjhund som talerør i stedet for at fortælle om sine følelser direkte. Begge piger brugte deres bamser meget i denne tid - specielt Silje, der havde sin bamse med over alt, fortæller Katrine.