Gå til sygdomsliste

Snus

Snus er en form for røgfri tobak. Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer og er derfor forbudt i EU herunder Danmark.

Snus er blot én af mange typer røgfri tobak

I Danmark og resten af Skandinavien er den svenske snus, den form for røgfri tobak, som er mest udbredt. Snus er ulovligt i Danmark, men sælges i Sverige i små portionsposer, der ligner tebreve. Tobakspastiller, skrå og tyggetobak er andre former for røgfri tobak.

Snus påvirker helbredet

Røgfri tobak - herunder snus - er kræftfremkaldende. For svensk snus er dokumentationen størst for kræft i bugspytkirtlen og spiserøret. Svensk snus ser ikke ud til at øge risikoen for kræft i mundhulen.1

Når man bruger snus øges puls og blodtryk øjeblikkeligt. Snus øger også risikoen for at dø efter slagtilfælde og blodprop i hjertet.2

Snus og andre former for røgfri tobak giver også læsioner i munden3, og snus  øger risikoen for blottede tandhalse dvs. at tandkødet trækker sig tilbage.2,4  Nogle undersøgelser tyder på, at hvis man bruger meget snus, så har man en øget risiko for type 2 diabetes.

Snus

Brug af snus i Danmark

Snus er ikke særlig udbredt i Danmark. Én procent af de voksne bruger snus - ½ procent bruger det dagligt.6

Blandt unge er forbruget noget højere - og især blandt unge mænd. 3 pct. af de 16-25-årige mænd bruger dagligt snus. Dertil kommer, 3 pct., som bruger det ugentlig og 6 pct., som bruger det sjældnere end hver uge.7

Kun meget få af de 16-25-årige kvinder bruger snus. Mindre en 1 % bruger det dagligt eller ugentligt, og 2 pct. bruger det sjældnere end hver uge.

Brug af snus blandt 16-25-årige mænd, 2016

Klik på diagrammet for at se i stor størrelse.

Snus

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region. 2000 unge i alderen 16-25 år indgår i undersøgelsen. 

Brug af snus blandt 16-25-årige kvinder

Klik på diagrammet for at se i stor størrelse.

Snus

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region. 2000 unge i alderen 16-25 år indgår i undersøgelsen. 

Snus er forbudt i Danmark

Siden 1. januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark.8 Til og med december 2015 var det i Danmark lovligt at sælge løst snus.

Fakta om svensk snus
 • Indeholder nikotin som er afhængighedsskabende
 • Indeholder nitrosaminer, som kan give kræft
 • Består af tørret findelt tobak, som er blandet med smagsstoffer, salt, vand, glycerol og propylenglykol (stoffer, der bevarer fugtigheden).

WHO: Snus kan ikke anbefales til rygeafvænning

Fra tid til anden bliver snus omtalt som et hjælpemiddel til at stoppe med at ryge. Men WHO fraråder, at snus og anden røgfri tobak bruges til rygeafvænning. Det skyldes, at al røgfri tobak er forbundet med en helbredsrisiko.9 Der findes en lang række alternativer i form af godkendte og effektive lægemidler til rygeafvænning. Sammen med god rådgivning, øger de chancerne for at blive røgfri.

Kilder

 1. Leon et al. European Code against Cancer, 4th edition: Tobacco and Cancer. Cancer Epidemiology 39S, 2015.

 2. Folkehelseinstituttet. Helserisiko ved bruk av snus. 2014. 

 3. IARC: Personal Habits and Indoor Combustions: Smokeless tobacco: Volume 100E, 2012.
 4. Tobaksfakta. Snuset inte något harmlöst alternativ. 2014.
 5. Carlson et al. Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes: results from five pooled cohorts. Journal of Internal medicine, 2017.
 6. Danskernes rygevaner. TNS gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, 2016.
 7. 16-25-åriges rygevaner. Epinion for Kræftens Bekæmpelse, 2016.
 8. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer. 2015
 9. WHO Scientific Advisory Committee on Tobacco Products regulation. Recommendation on smokeless tobacco products
 

Røgfri bil

Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og børn og voksne beskyttes mod røgens skadelige stoffer.

Røgfri bil


Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem. Derfor er det vigtigt med ren luft i hjemmet.

Røgfrit hjem