Gå til sygdomsliste

Leverkræft (kræft i leveren)

Leverkræft er kræftsygdom, der opstår i leverens celler hos cirka 300 mennesker om året. Leverkræft kaldes også primær leverkræft eller hepatocellulært carcinom. Vær opmærksom på, at hvis en anden kræftform har spredt sig til leveren, er det ikke leverkræft, men stadig den oprindelige kræftform, og du skal derfor have en anden behandling end den her beskrevet.

Forekomst af leverkræft

Leverkræft forekommer især hos ældre, og hyppigheden stiger fra 45-årsalderen.

Leverkræft opstår hos cirka 370 mennesker om året i Danmark. Dobbelt så mange mænd som kvinder får kræft i leveren.

Årsager til leverkræft

Årsagen til leverkræft er oftest ukendt.

Leverkræft ses hyppigere hos mennesker, der tidligere har haft leverbetændelse (hepatitis B og C) og hos mennesker med skrumpelever (cirrose).

Der er også en øget forekomst af leverkræft ved den arvelige sygdom hæmokromatose, en sygdom hvor man optager for meget jern fra tarmen. Hvis man er disponeret for denne sygdom, kan simple blodtapninger gennem flere år forebygge, at man udvikler leverkræft. Hos enkelte opstår leverkræft uden forudgående leversygdom.

Årsager til leverkræft

Symptomer på leverkræft

Symptomerne på leverkræft kan begynde vagt og snigende med kvalme og vægttab, eventuelt feber. Nogle gange kan man få akutte smerter i leveren (i øverste højre del af bughulen). Gulsot kan også være et symptom. Mange har ingen symptomer.

Symptomer på leverkræft

Undersøgelser og diagnose af leverkræft

Hvis der er mistanke om leverkræft, får man udført en scanning af leveren. I mange tilfælde kan diagnosen stilles ved en scanning alene. Som regel kræves det dog, at kræftknuden kan ses med to forskellige metoder (f.eks. ultralyd og CT). I tvivlstilfælde tages en vævsprøve (biopsi), som bruges til at stille den endelige diagnose. Nogle gange tager lægen en blodprøve for et bestemt protein (alfa-1-føtoprotein), som ofter er forhøjet ved leverkræft.

Undersøgelser for leverkræft

Behandling af leverkræft

Hvis kræftknuden er lille, og der ikke er spredning uden for leveren, kan nogle patienter opereres. Andre kan få lokalbehandling rettet direkte mod kræften i leveren. Det kan f.eks. være ved at lukke af for blodtilførslen til den syge del af leveren (det hedder embolisering), der kan suppleres med lokal kemoterapi. En anden metode er at opvarme den kræftramte del af leveren (radiofrekvensbehandling).

Ved mere udbredt sygdom kan nogle patienter tilbydes medicinsk behandling.

Behandling af leverkræft

Det er ikke leverkræft, hvis en anden kræftsygdom spreder sig til leveren

Vær opmærksom på, at leverkræft og levermetastaser ikke er det samme.

Leverkræft er kræft, der er opstået i selve leveren. Det kaldes primær leverkræft. Kræft, der har spredt sig til leveren fra en anden kræftsygdom, kaldes levermetastaser. Levermetastaser behandles forskelligt, alt efter hvilken kræftsygdom de stammer fra. Levermetastaser kaldes også ’sekundær leverkræft’.

Læs om behandling af levermetastaser:

Levermetastaser

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leverkræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Råd til pårørende

Råd til pårørende

Få hjælp til at tackle livet som pårørende til en kræftpatient.

Råd til pårørende