Det er rart at have styr på tingene

For Palle Heinrich Sørensen var det vigtigt at få lavet et testamente. Men hvordan stykker man sådan et sammen, når man ikke har nogen nære pårørende.

Af Camilla Rich           Foto: privatfotos

Palle Heinrich Sørensen

Palle lavede i sin tid et livstestamente, og registrerede sig som organdonor. Det var vigtigt for ham, at det ikke bare var overladt til tilfældigheder og især, at det ikke skulle være beslutninger, som hans søskende skulle stå med.

Men da Palle mistede sin storebror og sin storesøster til kræft, var der ikke længere nogle at tage det betænksomme hensyn til. Det betød dog også, at der heller ikke længere var nogle tætte pårørende - som det virkede naturligt for Palle - der skulle arve ham. Og det var en mærkelig følelse – især, når man godt kan lide, at der er styr på tingene.

Min bedste ven og Kræftens Bekæmpelse skal arve

En dag hører Palle om Det Gode Testamente og her faldt tingene på plads:

- Min bedste kammerat, Birger, og jeg kom fra samme by og lærte hinanden at kende for godt og vel 45 år siden. Vi deler de samme fritidsinteresser såsom jagt, fugle og dyr, og han og hans familie er blevet min familie. Derfor var det selvfølgelig ham, der skulle inkluderes i mit testamente. Da jeg skulle vælge hvilken god sag, der også skulle med i mit testamente, blev jeg stillet overfor en hel masse valgmuligheder. Men der var ingen tvivl – det var Kræftens Bekæmpelse, som skulle arve mig.

Palle har valgt, at Birger og Kræftens Bekæmpelse skal deles om arven. Såfremt Palle lever længere end Birger, er det Kræftens Bekæmpelse der skal arve ham 100 pct.

Det vigtigste var, at det var klaret

Mange går med et ønske om at få lavet et testamente, men der kan være lang vej til at få det gjort. Ubehaget ved at tænke på økonomiske spørgsmål, og nok især døden, kan spænde ben for de gode intentioner. For Palle var det dog vigtigere at sikre, at hans arv går til de mennesker, som står ham nær, og at pengene er med til at gøre en forskel for en vigtig sag.

- Når man er opvokset på landet og har arbejdet som bl.a. herregårdsjæger og skytte, har man et lidt mere naturligt forhold til døden. Så for mig var den barriere ikke til stede. Men mine søskende døde begge, da de var omkring de 60 år. Så da jeg selv begyndte at nærme mig de 60, begyndte tankerne langsomt at rumle. Det vigtigste for mig var bare at sikre, at det blev klaret, og at det blev mig der bestemte. Med testamentet på plads, er det ikke noget, som jeg tænker mere over.

Få gode råd om arv og testamente

I arveguiden får du gode råd til, hvordan du opretter et testamente og hvad du skal være opmærksom på. Du kan også læse om arveloven, og se eksempler på, hvordan arven fordeles med og uden testamente. Guiden er gratis og du kan få den leveret hjem til din adresse.

Bliv klogere på arv og testamente

Mange mennesker kan have stor glæde af at oprette et testamente – også selvom de ikke har en stor formue. Det er nemlig en udbredt misforståelse, at du kun har brug for at oprette et testamente, hvis du har mange penge eller meget vanskelige familieforhold.

Der er mange gode grunde til at oprette et testamente.