Patienthistorier fra Østafrika

Her kan du læse om, hvordan det er at have kræft, diabetes, eller hjerte-kar-sygdomme i Østafrika.

Det er dyrt at overleve kræft i Zanzibar

09-08-2017
Brystkræftoverlever Mwanakhaniisi Mohd Abdallah klarede det som en af de få.

Mwana er en selvforsørgende kvinde på 55 år. Hun lever af at lave mad og sælge det til skolebørn uden for en skole i Stonetown. Hvis hun er heldig, får hun også jobs som kogekone til store selskaber.

En af de lokale helte

30-03-2017
Friday har de sidste 6 år arbejdet som leder af Mulago Womens Rariotherapi Hostel. Kvinderne opholder sig på herberget, når de kommer til Kampala for at få behandling mod deres kræft. De fleste lider af livmoderhalskræft, men der er også en del med brystkræft. Herberget har 16 små 3 og 4 sengsværelser.

Den dyre behandling fanger fattige familier i gæld

30-03-2017
Magrete er 70 år og livmoderhalskræft patient. Jeg møder hende på hendes lille 3 sengsstue i Mulago Womens Radiotherapi Hostel. Magrete fik konstateret livmoderhalkræft i 2012, men hun havde ikke penge til behandling.

Hvorfor tage medicin når det ikke gør ondt?

16-10-2016
Hanifa Zalwango er 43 år, hun driver sin egen lille virksomhed i KirekaTown, en forstad til Kampala i Uganda. Til en screening arrangeret af Uganda NCD alliance opdagede Hanifa, at hun har diabetes, og fik her udleveret sin første dosis medicin. Desværre holdt Hanifa op med at tage medicin, da hun havde brugt den dosis medicin, hun fik fra klinikken.

Mangler altid penge til medicin

01-03-2016
Aziz Mashatte er 55 år og har levet med diabetes 1 i 35 år. Det er en bedrift i sig selv i et land, hvor der er ringe adgang til medicin. Aziz er heldig. Han fik konstateret diabetes i tide – udover lavt blodsukker og forhøjet blodtryk – har han ingen følgesygdomme. Men han mangler altid penge til medicin.

Ingen hjælp og støtte under behandlingen

23-02-2016
Gertrude Nakigudde er 42 år og brystkræftoverlever. Der fulgte ingen vejledning med beskeden om at Gertrude havde brystkræft, f.eks. havde ingen forberedt Gertrude på bivirkningerne af kemoterapien. Efter et sygdomsforløb uden nogen form for vejledning eller støtte grundlagde hun Uganda Women’s Cancer Support Organization.

For svag til at vride en klud

19-12-2015
Pellagia har hjertesvigt, hun har dårligt kræfter til at løfte en klud og vride den. Hun er meget syg af en hjertesygdom som, hvis hun havde været dansker, kunne have været forebygget og behandlet, så hun kunne leve med sygdommen og have et fornuftigt liv.

Forladt af mor eller far

05-12-2013
Fattige familier i Uganda har meget svært ved at betale for transport og behandling, når et barn får kræft. Det går selvfølgeligt ud over resten af familien, at forældrene er væk og ude af stand til at arbejde samtidig med at de får ekstra udgifter. Det er et forfærdeligt dilemma for forældrene.

Om at kende vejen frem

01-11-2011
Emmanuel Job Kandusi fra Tanzania har prostatakræft. Emmanuel ville ønske, at prostatakræften var blevet opdaget tidligere, og han gør nu en stor indsats for ”at bryde tavsheden” og informere om sygdommen. Han håber, at andre mænd ikke får deres diagnose sent og går igennem den elendighed, han nu gennemgår.