Materialer til gÅ-vÆrter
På denne side kan du som gå-vært finde links til relevante materialer, der kan hjælpe dig med at udbrede kendskabet til dit gå-hold.
'Gå sammen i naturen' har udviklet en række materialer, som du som gå-vært frit kan bruge. Materialerne er hjælp og vejledning til, hvordan du promoverer dit gå-hold og skaffer flere deltagere.
Er der typer af maetrialer, som du mangler? Så skriv endelig til os.
GUIDE TIL HVORDAN DU FINDER DELTAGERE TIL DIT GÅ-HOLD
TIPS TIL DEN GODE GÅTUR
Her finder du en række tips og tricks til at planlægge og gennemføre den gode gåtur.
HVEM SKAL MED PÅ TUREN?
Når du planlægger turen, bør du også overveje, hvem du vil have med. Dit valgte tidspunkt og rute/terræn kan gøre, at nogle ikke kan være med eller omvendt rigtig gerne vil med. Du kan eksempelvis tænke over, om du planlægger din gåtur i arbejdstiden eller uden for arbejdstid, om det er en kort, nem tur eller en længere tur i mere ”besværligt” terræn. Din valgte rute, tidspunktet og terræn er vigtigt at gøre klart, når du inviterer til gåturen, så deltagerne kan vurdere, om det er noget for dem og på et niveau, hvor de kan deltage.
Fast starttidspunkt og sted
Vi anbefaler, at du beslutter dig for et fast tidspunkt og sted, som dit gå-fællesskab mødes på hver uge – uanset årstid og vejr. Så opstår der ikke forvirring omkring, hvor og hvornår gåturene foregår, og om de gennemføres. Det kan for eksempel være, at I mødes hver søndag kl. 12 ved en bestemt indgang til en skov, og starter gåturen derfra.
Samtalekort
For at få samtalerne i gang på gåturen, kan det være en god idé at bruge nogle af de samtalekort, som vi har udviklet i forbindelse med projektet ’Gå sammen i naturen’. Se og print samtalekortene og andre materialer til gå-værter her. Det kan både gøre gåturen sjov, men kan også bringe jer tættere sammen som gå-fællesskab og sætte gang i mange spændende snakke. Sørg altid for, at deltagerne i dit gå-fællesskab føler sig trygge og godt tilpas og pres ikke nogen til samtale, hvis det ikke er noget, de har lyst til.
PLANLÆG AKITIVITETER OG LEGE
For at gøre gåturene forskellige fra hinanden, kan du planlægge forskellige aktiviteter og lege til dine gåture. Det kan både være til før, under eller efter gåturen og det behøver ikke være på hver gåtur, men det kan f.eks. være en gang om måneden. Legene kan være navnelege, lær-hinanden-at-kende lege eller lege om den natur I befinder jer i for eksempel en gætteleg om ting i natur. Aktiviteterne kan f.eks. være sanketure, hvor I samler bær og spiselige planter eller fugleture, hvor I leder efter bestemte fugle. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når man er ude i naturen.
Styrk det sociale sammenhold PÅ gÅ-holdet
For at støtte op om og styrke fællesskabet blandt deltagerne på dit gå-hold kan I planlægge at mødes før eller efter gåturen. Her kan I samles til en kop kaffe/(kage) eller spise medbragte madpakker i fællesskab. Det kan også være at I slutter gåturen ved et shelter og laver snobrød eller mad over bål. Mulighederne er mange.
Tilpas tempo og distance efter deltagerne pÅ dit GÅ-hold
Det er vigtigt, at ingen føler sig ekskluderet fra dine gåture ud fra tempo og distance. Det vigtigste er at det er gåture, som alle føler, de kan deltage på uden at de føler at de skal presse dem selv og deres grænser. Vælger du gåture i lidt mere ”besværligt” terræn eller med en længere rute, er det vigtigt, at gøre det klart i beskrivelsen af gå-holdet, så deltagerne selv kan beslutte om det er et tempo og distance for dem.