Gå til sygdomsliste

Ung med kræft

Hvert år får 1.400 unge i alderen 15-39 år konstateret kræft. Langt de fleste får det godt igen, men mange oplever også, at forløbet påvirker ungdomslivet og det tidlige voksenliv med uddannelse, rejseplaner, venner, kærester og måske familielivet med børn.

Vi er ikke specielt specielle – men så alligevel lidt. Vi er nemlig ikke børn, og vi er ikke voksne voksne – vi er unge. Dermed står vi i nogle andre problematikker, end man gør som netop barn eller voksen. Vores liv er først rigtigt ved at starte, vi er ved at finde vores egne ben at stå på – både fagligt og personligt. Derfor er det vigtigt at få noget hjælp til at takle det, der er svært som ung.

Sara, 30 år, brystkræft, gruppeleder i Ung kræft Aarhus
Bestil håndbogen her

Her på siden finder du links til gode råd i håndbogen for unge kræftpatienter: ’Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’. Den udleveres på landets kræftafdelinger til patienter mellem 15-39 år. Du kan også bestille den i Kræftens Bekæmpelses webbutik.

Lige fået beskeden: Du har kræft

Du har lige fået konstateret kræft, og du oplever måske et kaos af tanker og reaktioner, der skifter mellem frygt og håb for fremtiden. Pludselig går det op for en, hvor sårbart livet kan være. Mange tænker: Hvorfor mig? Vil jeg komme til at se anderledes ud? Nogle tænker også: Skal jeg dø af det her?

Her kan du læse om, hvordan personalet på hospitalet, psykologer og socialrådgivere kan støtte dig i din nye situation. Og om, hvordan du taler om din sygdom og de svære tanker og følelser med din omgangskreds, og hvor du kan møde andre unge, der står i samme i situation som dig.

De første tanker

Behandling og indlæggelse på hospitalet

Der er forskellige måder at behandle kræft på, afhængig af hvilken sygdom du har. Det kan føles uoverskueligt at skulle igennem kræftbehandling, men husk, at det, der virker overvældende nu, bliver hverdag senere.

Børn efter behandling?

Nogle typer kræftbehandling kan gøre det svært eller umuligt at få børn. Derfor er det vigtigt, at man både som mand og kvinde taler med sin læge om fertilitet, inden de begynder i kræftbehandlingen. Kvinder kan få frosset æggestokke og æg ned, og mænd kan få frosset sæd ned – inden behandlingen går i gang.

Her kan du læse om, hvordan du kan håndtere ventetiden, og hvordan det kan opleves at være indlagt. Du finder også en beskrivelse af, hvad de forskellige behandlinger går ud på og om de hyppigste bivirkninger.

Hospitalsliv

Venner, kærester og familie

Hvordan er man kærester, når den ene er syg? Og hvis man er single, skal man så fortælle om sygdommen, hvis man er på date? Og hvad med lysten til sex og intimitet?

Vil det påvirke forholdet til ens kammerater og venner, hvis man pludselig skal holde pause fra uddannelsen eller ikke kan være med til de forskellige sociale ting, som man plejer?

Det kan også være svært at håndtere sine forældres reaktion på, at man er syg, og hvordan taler man med sine børn om det? Heldigvis oplever mange unge, at familien og vennerne er der for en, men nogle oplever også, at forholdet til venner og familie kan ændre sig.

Mennesker i mit liv

Unge ligger i en cirkel

Ung kræft har grupper i hele Danmark, hvor du kan mødes med andre kræftpatienter. 

Ung kræft


Tiden og tankerne derhjemme mellem behandlingerne

Her kan du læse om den tid, du bruger derhjemme – enten mellem dine ambulante behandlinger, eller når du skal hjem igen, efter du har været indlagt. Mange oplever at få spørgsmål og tanker i forhold til at have en normal hverdag med skole/studie, arbejde, træning og venner. Læs om at gå i skole, på studie eller arbejde og om at bede om hjælp fra systemet, hvis du får brug for det.

Livet derhjemme


Tag ikke orlov, men meld dig syg

Sørg for at få en lægeerklæring, og meld dig syg på studiekontoret så hurtigt som muligt. Så har du nemlig mulighed for at få tillægsklip – altså SU i længere tid. Lad være med at droppe ud, så har du ikke ret til at få SU længere.

Økonomi og rettigheder

Her finder du et overblik over de muligheder, du har – hvad enten du går i skole, studerer eller har/søger et job. Hvis reglerne er svære at overskue, kan du altid få hjælp hos socialrådgivere og studievejledere.

Du kan også læse om dine muligheder for at få økonomisk støtte og juridisk hjælp, forsikring ved rejser, og hvordan du søger tilskud til medicin og psykologhjælp.

Alt det praktiske


Tiden efter behandlingen

Nogle bivirkninger kan vare ved efter behandlingen er afsluttet, og nye symptomer kan opstå lang tid efter, du er færdig med dit kræftforløb. Det kaldes senfølger og kan både være fysiske og psykiske. Mange oplever, at et kræftforløb ændrer dem for altid. Her kan du læse om, hvordan det kan opleves at komme tilbage til den gamle hverdag.

Tilbage til fremtiden

Screenshot fra Jeg er i live-film

Ung kræftpatient fortæller om sine erfaringer. Se flere film i samme serie.

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Netværk for unge med kræft

Ung kræft

Ung kræft skaber mødesteder for unge mellem 15 og 39 år.

Ung kræft