18-10-2021

Nyhedsbrev nr. 6 - Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Velkommen til det sjette nyhedsbrev i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

Med alliancens hjemmeside er det sekretariatets ønske at samle alliancepartnernes viden og projekter et sted. Sekretariatet opfordrer derfor alle alliancepartnerne til at sende nyheder, rapporter eller nye projekter, som ikke allerede er på hjemmesiden, men som er relevante for alliancens øvrige partnere og interesserede i ulighedsdagsordenen. Materialerne kan sendes til Mathias Nielsen, matn@cancer.dk, som vil hjælpe med videreformidlingen.

Virtuelle Morgen Talks

I foråret 2021 afviklede sekretariatet tre virtuelle Morgen Talks med fokus på den sociale ulighed i sundhed. Vi kan nu byde jer alle velkommen til endnu en virtuel Morgen Talk

28. oktober kl. 9:00-9:30

Denne gang er der fokus på, hvordan almen praksis kan arbejde med sociale ulighed i sundhed. Afsættet for denne Morgen Talk er DSAM’s Hvidbog: Giv mest til dem med størst behov, som giver gode råd og værktøjer til, hvordan almen praksis kan arbejde med social ulighed i sundhed. Dette vil Lise Dyhr, praktiserende læge, bestyrelsesmedlem i DSAM og formand for interessegruppen bag hvidbogen, fortælle om.

Mogens Vestergaard, som er praktiserende læge i Grenaa, er endvidere inviteret til at fortælle om, hvordan der konkret og innovativt arbejdes med social ulighed i sundhed i Lægefællesskabet i Grenaa. Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, er som altid ordstyrer.

Denne Morgen Talk kan tilgås via dette link: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Yjc2ODk2YzktNGYyMy00YTU0LWFlM2YtMzk3Mzg1Y2U3MTdh%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%229ffd9551-461b-4f09-8b17-b822440a6649%22%2c%22Oid%22%3a%2281552e98-34fe-4ba3-b0af-59a43d6aef8f%22%2c%22IsBroadcastMeeting%22%3atrue%7d&btype=a&role=a

I kan til en hver tid se eller gense de forskellige Morgen Talks på alliancens hjemmeside.

Møde i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed 6. oktober 2021

De 73 partnere i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed var alle inviteret til det tredje partnermøde 6. oktober 2021. Denne gang var der fokus på børn og unge under overskriften for mødet: En ulige start på livet.

På mødet fik partnerne lejlighed til at drøfte konkrete initiativer og muligheder for at arbejde med den sociale ulighed i sundhed. Denne drøftelse blev foretaget på baggrund af nogle spændende oplæg fra eksperter, praktikere og ikke mindst en række partnerne i alliancen.

Sekretariatet vil benytte lejligheden til at takke de 87 fremmødte deltagere for opbakningen til partnermødet og ikke mindst for spændende drøftelser. Derudover skal der lyde en stor tak til alle oplægsholderne for at dele viden og erfaringer.

Oplæggene fra partnermødet kan tilgåes her:

Partnermøde i 2022

Sekretariatet vil opfordre partnerne til at sætte et kryds i kalenderen

7. april 2022 kl. 9:00-13:00

Her vil det næste partnermøde i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed finde sted. Denne gang er Kræftens Bekæmpelse vært, så partnermødet vil foregå på Strandboulevarden 49, 2100 København.

Såfremt I har forslag til temaer for partnermødet, må I sende disse til matn@cancer.dk og gerne senest 1. november 2021.

Nyt på vidensområdet

Som en fast del af nyhedsbrevene er der fokus på vidensdeling, så hvis partnerne er opmærksomme på nye rapporter, artikler eller lignende, som må deles i netværket, opfordres alle til at sende dette til undertegnede på matn@cancer.dk

”Brystkræft rammer de enlige hårdest”

En for nyligt offentliggjort undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at brystkræft rammer enlige kvinder hårdest. Undersøgelsen er baseret på data fra 2.616 kvinder i alderen fra 18 til 55 år. Alle kvinderne var diagnosticeret med brystkræft i Danmark mellem 2007 og 2011.

Undersøgelsen påviste, at enlige kvinder havde 1,8 gange højere dødelighed ved brystkræft. Blandt kvinder med en lav indkomst var dødeligheden 1,4 gange højere, hvortil kvinder med et lavt uddannelsesniveau havde 1,5 gange højere dødelighed. De kvinder, som på grund af helbredsmæssige årsager var uden et arbejde, havde 1,8 gange højere dødelighed. 286 oplevede et tilbagefald i deres brystkræft, imens 223 døde i løbet af de 10 år, som undersøgelsen varede.

Undersøgelsen viste et behov for, at nogle befolkningsgrupper herunder kvinder med brystkræft får ekstra støtte og opfølgning efter endt behandling.

Der kan læses mere om undersøgelsen her, hvor den videnskabelige artikel også kan findes.

Børns sundhed har social slagside

ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed har for nyligt offentliggjort en rapport, som viser, at der er store forskelle i børns sundhed, når der sammenlignes på tværs af forældrenes uddannelsesniveau.

Undersøgelsens analyser baseres på registerdata for hele befolkningen, hvor der er kastet et lys på børn af mødre, som er født i Danmark i 1953 til 1960. Analyserne viser, at der er store forskelle i sundhed i alle stadier i barndommen fra fødslen til ungdommen. Eksempelvis forekommer der en social slagside i risikoen for at have været indlagt på et hospital som ung. Børn af ufaglærte mødre, hvor folkeskolen er den højeste uddannelse, har 21,3 procent risiko for at have været indlagt på et hospital mindst én gang i 12-14 års-alderen sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Tilsvarende for børn af mødre med en lang videregående uddannelse er dette blot 15,5 procent for børnene.


Rapportens resultater og yderligere undersøgelser kan læses her

”En god start”

Mødrehjælpen iværksatte i oktober 2021 netværket ’En god start’, som har til formål at facilitere samtaler om, hvordan familier får en god start. Temaerne, som tages op i netværket, går på tværs af sundheds-, social- og børneområdet, og netværkets medlemmer går således også på tværs af to relevante alliancer – Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed og Småbørnsalliancen.

På det første møde i netværket 5. oktober 2021 var der fokus på efterfødselsreaktioner og manglende screening af forældre, som får en fødselsdepression. Derudover var der fokus på manglen på tilbud til sårbare familier, som får en hård start på familielivet, og hvordan der kan sættes ind på tværs af fagligheder og sektorerne. 

Alle gode kræfter er velkomne til at deltage i dette netværk. Såfremt det har interesse, kan politisk konsulent i Mødrehjælpen, Clara Albeck Japsen, cja@moedrehjaelpen.dk, kontaktes.

Velkommen til nye partnere

I Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed optages løbende ny alliancepartnere. Det er derfor med stor glæde, at vi kan byde velkommen til REHPA – Videnscenter for Rehabilitering og Palliation samt Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler. Alliancen har nu 75 medlemmer.

Vi ser frem til et spændende samarbejde.

Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 18.10.2021