12-05-2021

Hvordan har børns tidlige udvikling betydning for på den sociale ulighed i sundhed?

Over foråret er der afviklet tre Morgen Talks, som med de faglige inputs har bidraget til at skabe et fokus på nogle af de problemstillinger, som vedrører den sociale ulighed i sundhed

Onsdag 12. maj 2021 blev den tredje og i denne omgang sidste Morgen Talk afviklet med fokus på, hvordan børns tidlige udvikling kan have en betydning for den sociale ulighed i sundhed.

Oplægsholderne var:

  •  Dorte Fischer, næstformand, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker og sundhedsplejerske i Rudersdal Kommune

  • Tine Curtis, leder af Center for Forebyggelse i praksis i KL, forskningschef i Aalborg Kommune og adjungeret professor ved Aalborg Universitet og Syddansk Universitet

 Fundamentet for et sundt liv skabes i barndommen

 Forskningen viser, at de tidlige indsatser overfor sårbare grupper kan bidrage til at mindske en social ulighed i sundhed, hvorfor det var Dorte Fischers argument, at børns sundhed er en investering i fremtiden. De første 1.000 dage af et barns liv er nemlig vigtige for barnets trivsel og udvikling. Det blev hertil bemærket, at den sociale ulighed i sundhed særligt rammer børnene hårdest, hvorfor det er vigtigt, at der tages højde for de familier, som har særlige behov. Fundamentet for et sundt liv skabes i barndommen, da betydningen af den tidlige udvikling kan følge den enkelte ind i det voksne liv.

Det handler om at skabe sunde rammer i børnelivet

Den sociale ulighed i sundhed kommer oftest til udtryk blandt børn af sårbare familier. Tine Curtis argumenterede i denne sammenhæng for, at det er vigtigt, at der skabes nogle sunde rammer tidligt i barnets liv og videre i opvæksten. Det handler således om, at der udvikles indsatser, som kan berøre alle børn, også de som er mest udsatte og sårbare.

Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør Jesper Fisker var moderator til denne Morgen Talk, og han rundede arrangementet af med at konkludere, at det handler om at få mere ud af det positive møde mellem familier og de sundhedsprofessionelle, da der i denne fase vil kunne forebygges nogle af de sværere livsvilkår, som eventuelt opstår senere i livet.

Du kan nu se eller gense denne spændende Morgen Talk eller de tidligere Morgen Talks her: https://www.cancer.dk/ulighedisundhed/morgen-talks/

Dette var den sidste i rækken af Morgen Talks for denne omgang. Fra Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed skal der herfor lyde en stor tak til alle oplægsholderne, som har bidraget med spændende faglige inputs og synspunkter, og der skal ligeledes lyde en tak til alle dem, som har blandet sig i debatten og lyttet med.

Af Mathias Nielsen Sidst ændret: 12.05.2021