Mød andre unge pårørende
Som ung pårørende til en ung kræftramt er du ikke alene. I Ung Kræft kan du møde andre unge pårørende, der står i samme situation som dig. Det er både for dig, der er pårørende til en kæreste, ven eller søskende med kræft og til dig, der har mistet en, du elsker.
Hvordan kan jeg møde andre unge med kræft?
Ung Kræft har to nye Facebookgrupper til henholdsvis unge pårørende eller efterlevende og en lokalgruppe i Aarhus, der mødes fysisk. Grupperne er til for, at unge efterlevende og pårørende kan dele tanker med andre unge i samme situation - om at være pårørende, at føle sig overset, tanker om fremtid, parforhold, det at miste og alt i mellem. Det er både for dig, der er kærester, gift, søskende eller nær ven til en ung, der har kræft. Det er også til dig, der er ung efterlevende og har mistet, du elsker, til kræft. Prognoserne for jeres kære kan være helt forskellige, men til fælles har I det at være ung i alderen 18 til 39 år og have eller haft en ung i samme alder med kræft, tæt på jer.
Ung Kræfts Facebookgruppe for pårørende
Ung Kræfts Facebookgruppe for efterlevende
Du skal anmode om at blive en del af gruppen, og så bliver du lukket ind hurtigst muligt. I de digitale gruppe er der plads til at dele erfaringer, stille spørgsmål til andre unge, der står i samme situation som dig eller søge nogen, der har lyst til at mødes. Diagnoser og prognoser kan være forskellige, men vores erfaring er, at det ofte ikke er det, det handler om. Tanker, følelser, frygt, bekymringer og senfølger og dét at være ung pårørende og efterlevende i højere grad er dét, unge i Ung Kræft deler.
Læs mere om og find lokalgruppen i Aarhus nedenfor.
Følg også med på vores sociale medier, hvor en masse unge pårørende og efterlevende deler deres oplevelser, fortællinger, tanker og følelser:
Pårørendegruppe i Aarhus
I Aarhus-gruppen møder du Catrine, Thomas og Line som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Catrine
Hvem er du?
Jeg hedder Catrine (f. 1986) og bor i Aarhus. Til daglig arbejder jeg med marketing ved Fjällräven. I foråret 2019 braste hele min verden sammen, da jeg mistede min kæreste Mikael til bugspytkirtelkræft. Vi kæmpede alt, hvad vi kunne og troede lige til det sidste, at han nok skulle overvinde kræften. At han skulle dø, var slet ikke en mulighed for os. Han blev 33 år.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg vil rigtig gerne gøre en forskel, for det er så vigtigt at vide, at man ikke er alene. Jeg var selv ulykkelig over ikke at kunne finde andre unge at snakke med. Nogen der kunne forstå min situation, og nogle jeg kunne spejle mig i. Jeg søgte alle steder, men løb hele tiden panden mod en mur. Med gruppen vil jeg gerne være med til at skabe det fællesskab, jeg selv savnede.
Jeg brænder for at opdage nye drømme, leve livet og ikke mindst, at gøre en forskel for unge pårørende og efterladte.
Line
Hvem er du?
Mit navn er Line og er 23 år. Til dagligt studerer jeg til sygeplejerske i Silkeborg. I april 2022 fik min lillebror konstateret leukæmi. Leukæmien betød at han i februar 2023 skulle have nye stamceller, som jeg donerede til ham.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg er engageret i Ung Kræft, fordi jeg synes der er vigtigt at sætte fokus på at 'JA det er mega svært at være pårørende/efterladte til en ung med kræft', og for at de pårørende/efterladte ikke føler sig alene. Det er vigtigt, at man som pårørende/efterladt har nogle man kan snakke med og spejle sig i, som ved hvordan det er at stå i en situation som ligner den, de selv er i. Det er derfor vigtigt at have grupper som vores, hvor pårørende og efterladte kan mødes med hinanden og skabe et fællesskab. Jeg brænder for at hjælpe mennesker og gøre en forskel, hvor jeg kan. Jeg håber derfor, at jeg som gruppeleder, kan være med til at gøre en forskel for dem, der kommer i gruppen.
Thomas
Hvem er du?
Mit navn er Thomas, jeg bor i en forstad til Århus med min kæreste Michelle og vores to børn. Min kæreste har modermærkekræft.
Jeg arbejder på i en salgsvirksomhed, og er uddannet handelsøkonom.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Fordi det er så vigtigt at de pårørende også føler sig set og hørt. Jeg føler selv at jeg kan bidrage med at møde folk som står i en svær tid, da det ofte er “den syge” som er mest i fokus. Det er vigtigt at man ikke føler sig alene. Jeg brænder for det gode liv, og at se mulighederne som det kan byde på. Jeg håber at gruppen kan hjælpe de pårørende gennem en svær tid, ved at være til stede, lytte og tale med andre i samme situation.
Online arrangementer for pårørende
Vi arbejder lige nu på at stable nogle online arrangementer for unge pårørende og efterlevende på benene.
Send gerne ønsker til temaer vores vej på ungkraeft@cancer.dk.