Mød andre unge med og efter kræft
Som nuværende eller tidligere kræftpatient skal du vide, at du ikke er den alene. I Ung Kræft kan du møde unge, der ligesom dig har eller har haft kræft og som ved hvordan det er når livet slår knuder. Læs mere om det på siden her.
Hvordan kan jeg møde andre unge med kræft?
Har du lige fået beskeden "du har kræft"? Har du netop klaret de første fem år efter du fik diagnosen? Er du uhelbredeligt syg? Du er altid velkommen i Ung Kræft, hvis du er mellem 18 og 39 år. I Ung Kræft kan du møde andre unge i samme situation. Både digitalt i vores lokalgrupper, i vores Facebookgruppe på tværs af landet og på vores landsmøde, du kan læse mere om nedenfor.
I grupperne er der plads til at dele erfaringer, stille spørgsmål til andre unge med kræft, der står i samme situation som dig eller søge nogen, der har lyst til at mødes. Diagnoser og prognoser kan være forskellige, men vores erfaring er, at det ofte ikke er det, det handler om. Tanker, følelser, frygt, bekymringer og senfølger og dét at være ung og få kræft er i højere grad dét, unge i Ung Kræft deler.
Læs mere om lokalgrupperne nedenfor og find Facebookgruppen for unge med og efter kræft på tværs lige her:
Ung Kræfts Facebook-gruppe for med og efter kræft
Du skal anmode om at blive en del af gruppen, og så bliver du lukket ind hurtigst muligt.
Følg også med på vores sociale medier, hvor en masse unge med og efter kræft deler deres oplevelser, fortællinger, tanker og følelser:
Aarhus
I Aarhus-gruppen møder du Michelle og Cathrine, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Cathrines billede og beskrivelse er på vej :)
Michelle
Hvem er du?
Jeg hedder Michelle (f. 1990) og bor i en forstad til Århus med min kæreste Thomas og vores to små børn og vores hund Asta.
Jeg har haft modermærkekræft flere gange, og går stadig til kontrol. Jeg var 24 år første gang, jeg blev syg.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg elsker vores Ung Kræft gruppe og hvad den er med til at give mig. Og hvad den gav mig, da jeg blev syg. Jeg håber at kunne give noget af den gode energi jeg blev mødt af videre til vores medlemmer i gruppen. Det er det skønneste selskab, og det frirum som bliver skabt sammen er med til at jeg kan være i sygdommen sammen med andre.
Jeg vil så gerne nyde livet, og hvad det kan udfolde sig til. Jeg håber at kunne gøre en forskel for andre i samme situation, så de kan komme gennem deres forløb en anelse nemmere. Udover det elsker jeg at være med til at planlægge aktiviteter og hyggelige sammenkomster.
Odense
I Odense-gruppen møder du Andreas, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Andreas
Hvem er du?
Jeg hedder Andreas (f. 1999). Jeg er uddannet tømrer og brænder for mit håndværk. I maj 2018 ændrede mit liv sig med et brag. Der fik jeg konstateret lymfekræft, og lægerne sagde, at jeg skulle sygemelde mig det næste halve år. Det var få uger, før min 19-års fødselsdag, og jeg havde aldrig overvejet, at jeg kunne blive ramt af en så alvorlig sygdom.
Jeg valgte med det samme, at jeg ville have ”ja-hatten” på og forsøge at tænke positivt om hele behandlingsforløbet, og så ville jeg have en så normal hverdag som muligt, og derfor ville jeg også fortsætte med at arbejde.
I den sidste del af mit kemoforløb, blev jeg dog nødt til at sygemelde mig, for der blev behandlingen for hård, og det resulterede blandt andet i et par indlæggelser på hospitalet.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Under min sygdom savnede jeg at møde andre unge kræftpatienter på min egen alder. Nogen man kunne tale med om sine bekymringer, oplevelser af behandlingerne, bivirkningerne og alt muligt andet. Jeg følte mig lidt som det ”eneste unge menneske i verden” med en kræftdiagnose. Derfor var jeg glad for at blive en del af Ung kræft og Proof of life, for her fik jeg nogle gode venner, som havde gennemgået det samme som mig.
Aalborg
I Aalborg-gruppen møder du Claudia og Mathilde, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Claudia
Hvem er du?
Mit navn er Claudia, jeg er 30 år gammel og bosat i Aalborg. Jeg er født og opvokset i Østjylland, men flyttede til Aalborg for knap 10 år siden. Jeg er uddannet sygeplejerske og arbejder på AAUH syd.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
En uge før min 30 års fødselsdag fik jeg konstateret brystkræft. Jeg synes det er enormt vigtigt med et fællesskab for unge mennesker, der skal igennem et langt og hårdt sygdomsforløb. Selvom man måske er omgivet af mange pårørende, kan man i sådan et sygdomsforløb, føle sig utrolig ensom. Det er dig, der hver dag, skal forholde dig til sygdommen, dets udfordringer og dig der kan mærke det på din krop. Ensomheden bliver heller ikke ligefrem mindre af, at man tit og ofte i forbindelse med behandling, kontroller og lignende, er den absolut yngste i venteværelserne. De fleste andre ventende omkring dig, kunne have været dine bedsteforældre. Det er en mavepuster, i en i forvejen ubarmhjertig situation. Så at kunne mødes med andre unge, snakke om de ting der fylder for os og de udfordringer sygdommen kan have givet og giver, letter.
Mathilde
Hvem er du?
Mit navn er Mathilde, jeg er 26 somre og så er jeg bosat lige midt i Aalborg. Jeg er født og opvokset i en lille forstad til Aalborg, i Gug. Jeg er uddannet skole/fritidspædagog, men arbejder til dagligt på et opholdssted for udsatte børn og unge, der er anbragt. Derudover er jeg også uddannet SoMe Manager.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
I påsken 22’ blev jeg konstateret syg med en sjælden undertype af Akut Leukæmi (AML), som er kendt under Akut promyelocyt leukæmi (APL). Som mange andre, forestiller jeg mig, så ramlede hele verdenen rundt omkring mig. Alt imens jeg var syg, indlagt og isoleret fra hele min sociale omverden, forsatte livet for ”alle” andre, ude på den anden side af sygehusets vægge. Jeg blev selv relativt hurtigt præsenteret for Ung Kræft Aalborg, men skubbede det også lige så hurtigt væk igen, og til det kan jeg kun erkende, at det var den største fejltagelse, hvilket jeg også senere erfarede.
Det at sidde og kigge andre i øjnene som har oplevet, erfaret og på egen krop mærket hvordan det er at have en kræftsygdom, kan unægteligt måle sig med andet. Fællesskaber som dette er altafgørende og man kommer ikke udenom, at det for mange også bliver et frirum, hvor man kan være den man er, lige nu og her og på samme tid udvikle på sig selv.
Jeg selv, har brugt Ung Kræft til at få delt og talt om alt det mine private relationer måske ikke altid lige forstår, men som fællesskabet i Ung Kræft, kan give mig. Fordi, hvor mange kan lige sidde og snakke med om at håret pludselig bare lod sig falde, de mange irriterende nerveskader en behandling kan føre med sig, eller trætheden, koncentrationsbesværet og hukommelsestabet? Og det vilde ved det hele er, at vi både kan sidde og grine og være seriøse omkring det, på samme tid.
Herning
I Herning-gruppen møder du Pernille, Nanna og Jeanette, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Pernille
Hvem er du?
Mit navn er Pernille (f. 1989). Jeg er bosat i udkanten af Silkeborg med min datter. Jeg er uddannet grafisk designer, men har fået blandet min uddannelse med min fritidsinteresse, Så jeg nu til dagligt arbejder som portrætfotograf.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
I 2018 blev jeg diagnosticeret med brystkræft, da jeg blot havde været mor i små seks uger. Det var en hård og meget meningsløs periode i mit liv og noget jeg stadig arbejder på at komme over. Men jeg har nu en kæk børnehavepige og en hverdag hvor kræften ikke konstant fylder. Så det går den rigtige vej må man konstatere.
Ikke desto mindre, så er det blevet mit livs mål, at få kræften til at have en mening. Skabe min egen mening med det jeg har været igennem. Både med mentale tanker omkring hvad det har rykket i mit sind, men også ved fysisk at hjælpe andre.
Så da jeg fik et virtuelt prik på skulderen, om jeg havde lyst til at være med i Ung Kræft Herning, så jeg det lidt som et kald. Og jeg glæder mig SÅ meget til at være med til at skabe fællesskab. I store grove træk drømmer jeg om at udfylde det tomrum man som kræftramt kan få. Følelsen af at være den absolut eneste selvom venteværelset ved onkologen er fyldt.
Jeanette
Hvem er du?
Mit navn er Jeanette (f. 1987) og er bosat i Silkeborg sammen med min mand og 2 drenge på 4 og 7 år. Jeg har en bachelor i handel og markedsføring og arbejder i dag som salgs- og projektkoordinator i en større virksomhed i Silkeborg.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
I oktober 2021 fik jeg konstateret brystkræft og havnede derfor i en situation, som jeg var helt uforberedt på. Det var svært at finde ståsted i situationen. Jeg kendte ingen andre unge med en kræftdiagnose, men Ung Kræft-netværket hjalp mig på vej til at møde andre i samme situation, hvilket var virkelig positivt givende. Ung Kræft har vist mig, at jeg ikke er alene og dét har jeg lyst til at give videre til andre, som bliver ramt af kræft.
Nanna
Hvem er du?
Jeg hedder Nanna (f. 1999) og bor i Køge på Sjælland. Til dagligt arbejder jeg fuldtid i KPMG som Revisor Trainee, og læser HD på deltid om aftenen på CBS. Mine fritidsinteresser er at hygge sammen med venner og veninder, oftest til et koldt glas hvidvin eller en varm kop kakao. Jeg kan godt lide at male og tegne, og bruger meget tid på at have en jordforbindelse gennem meditation og gode energier fra krystaller.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg fik selv konstateret lungekræft som 19-årig i 2019, efter et langt, hårdt og vedvarende sygdomsforløb på 5 år. Jeg havde en carcinoid tumor i min venstre lunge, hvor jeg på Odense Universitetshospital blev opereret, og mangler nu overlappen af min ene lunge (som svarer til lidt over halvdelen af den ene lunge).
Jeg manglede et fællesskab, det var hårdt ikke at møde andre unge mennesker gennem mit sygdomsforløb, selvfølgelig var det positivt da ingen skal gå igennem det jeg har eller få en kræftsygdom, men det var rart at kunne få en følelse af, at man ikke var alene, og have nogen som man kunne snakke med, som faktisk forstod en. Venner og familie har været der, men de kan aldrig forstå det, så det var en kæmpe lettelse, og efter mit førte arrangement, græd jeg af glæde og lettelse hele vejen hjem i bilen.
Derudover synes jeg, at senfølger har været det hårdeste, både fysisk og psykisk, og jeg mener at vi skal bryde tabuet sammen, da usynlige handicap findes i alle former, aldre og farver! Jeg vil gerne være med til at stå frem og bringe mere lys på det, og bryde tabuet.
Vejle
I Vejle-gruppen møder du 2 x Pernille, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Pernille M.
Hvem er du?
Jeg hedder Pernille (f.1992) og bor i Fredericia. I maj 2019 fik jeg konstateret brystkræft. Jeg fik kemo, brystbevarende operation og stråler, hvorefter jeg blev erklæret kræftfri.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg oplevede, specielt efter at være blevet erklæret kræftfri, at folk omkring mig havde svært ved at forstå hvordan jeg havde det, ovenpå sådan et hårdt forløb. For mig har det været sværere at håndtere livet efter kræft end med kræft, og derfor har det været meget givende at komme til at snakke med nogle som har været igennem det samme.
Pernille T.
Hvem er du?
Jeg hedder Pernille (f. 1996) og jeg bor i Vorbasse sammen med min kæreste og søn. Jeg fik skjoldbruskkirtelkræft i 2022, og har efterfølgende været igennem en operation med total fjernelse af skjoldbruskkirtlen, samt radioaktiv jod på OUH i Odense, hvor jeg så blev erklæret kræftfri i april 2023. Jeg skal være på medicin resten af mit liv, netop fordi jeg ikke længere har min skjoldbruskkirtel.
Jeg er på nuværende tidspunkt lager- og logistikelev, som jeg bliver færdig med omkring marts 2024.
Hvorfor er du engageret i Ung Kræft?
Jeg er engageret fordi jeg selv har været igennem et kræftforløb. Jeg har haft god gavn af Ung Kræft, fordi et kræftforløb er svært og hårdt, og Ung Kræft-gruppen er et sted hvor man møder bedre forståelse, fordi man er sammen med nogle som har været igennem nogenlunde det samme. Jeg brænder for, at kunne tilbyde andre kræftramte hvad jeg selv manglede i mit kræftforløb. Følelsen af at man ikke er alene, at der er andre i samme eller lignede situation, at det er okay hvad end man føler. Jeg stræber efter at kunne fortælle om mit forløb med skjoldbruskkirtelkræft, som især andre med skjoldbruskkirtelkræft kan forholde sig til, få råd og min erfaring. Fordi jeg manglede rigtig meget om selve forløbet med denne type kræft, i og med at det ikke er meget udbredt og slet ikke for unge mennesker.
København/Hovedstaden
I København/Hovedstads-gruppen møder du Meryem og Hussein, som du kan læse mere om nedenfor. Gruppen har både et digitalt fællesskab på Facebook og mødes også fysisk. Du kan se meget mere inde i gruppen.
Meryems billede og beskrivelse er på vej :)
Hussein
Hvem er du?
Mit navn er Hussein og jeg er 36 år og bor på Frederiksberg. Til daglig arbejder jeg som asylrådgiver hos Dansk Flygtningehjælp. Jeg fik konstateret Spytkirtelkræft i næsen i januar 2022 efter jeg havde fået opereret en tumor ud af næsen nogle måneder forinden. Efterfølgende var jeg igennem et langt strålebehandlingsforløb, som har sat nogle spor både fysisk og mentalt. Jeg har siden kæmpet for at vende tilbage til livet med mange bump undervejs, men er i dag nået rigtigt langt.
Hvorfor er engageret i Ung Kræft?
Kræft rammer pludseligt og vender om på ens liv fra den ene dag til den anden. Da jeg stod i den situation, var det svært at finde de rette at tale med, da det er de færreste der kan sætte sig ind, hvad det vil sige at gå igennem en kræftbehandling. Ung kræft er et netværk, hvor man kan mødes og udveksle erfaringer, tale sammen og mødes til sociale arrangerementer. Det havde en stor betydning for mig, da jeg manglede nogen at tale med og derfor er jeg en del af Ung Kræft, så jeg kan give det videre.
Ung Kræfts landsmøde
Ung Kræfts landsmøde er for unge mellem 18-39 år, som har eller har haft kræft. Det er en fed weekend, hvor deltagerne bliver inspireret af hinanden, har gode snakke - både om livet med og efter kræft og om sjove memes, dating, sport og hvad, der nu end fylder hos deltagerne. Der er også tid til både kreative og sociale aktiviteter. En weekend, hvor vi får hængt ud med både nye og gamle venner på tværs af hele landet ♥
Det er Ung Kræfts ambition at afholde ét årligt landsmøde. I år mødes vi den 27.-29. september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her.