Samfundets indretning spiller en rolle

Den måde, vores samfund er indrettet på, har stor indflydelse på, hvad og hvor meget vi køber og spiser.

Men det kan være enormt svært at se, hvordan vi ofte bliver lokket til at købe og spise mere, end vi havde tænkt os.

Det vil vi give et indblik i her på siden.

Hvorfor får man overvægt?

Overvægt er ikke noget, man vælger at få. Vores kroppe er forskellige. Derfor kan man ikke tale om, at man ’bare’ skal bevæge sig nok og spise mindre for at undgå overvægt. Når mennesker får overvægt, skyldes det et komplekst samspil mellem gener, vores livsstil og det omgivende samfund.

Derfor er det vigtigt, at vi indretter vores samfund på en måde, så vi ikke hele tiden møder madvarer, der er fyldt med kalorier, men som ikke mætter.

Meget er blevet større

Det kan være svært at træffe sunde valg, for vi har indrettet vores samfund på en måde, der bidrager betydeligt til, at flere og flere danskere får overvægt.

Størrelsen på sodavand, portioner af mad, slik- og chipsposer er f.eks. bare blevet større og større over de sidste 50 år. Det er desværre sådan, at større pakker og portioner får os til at spise mere – og det kan føre til overvægt.

Vores hjerner elsker salt, fedt og sukker

Sådan har det været lige siden stenalderen. Udviklingsmæssigt er vi nemlig indrettet til at foretrække fedt, salt og sukker.

Problemet er i dag, at fødevarer med højt indhold af fedt, sukker og salt nærmest ikke er andet end tomme kalorier, der ikke mætter ordentligt.

Vi spiser hverken salt, sukker eller fedt i ren form, men blandet sammen på den rigtige måde kan det noget helt særligt – det kaldes for et ’bliss-punkt’. Den perfekte mængde fedt, salt og sukker udløser nemlig dopamin. Det er et hormon, som giver en følelse af belønning til hjernen, der gør os glade og veltilpasse. Produkter med den perfekte mængde fedt, salt og sukker er både billige og let tilgængelige.

Vi bliver lokket overalt

Vi bliver lokket overalt af fristende tilbud om velsmagende kalorietætte produkter - nærmest døgnet rundt. Det gælder ikke kun i supermarkeder og andre fødevarebutikker, men også steder der tidligere ikke solgte mad som f.eks. tankstationer og byggemarkeder. Det gør det endnu sværere for os at modstå fristelserne og kan få os til at købe f.eks. snacks, selvom intentionen slet ikke var der.

Test hvor svært det kan være at træffe de sunde valg

Tilbud frister os til at købe mere

Kiosker, supermarkeder, cafeer og fastfood-kæder er blot nogle af de steder, der frister os til at købe mere, end vi ellers ville. Der er mange former for tilbud f.eks. køb 3 og betal kun for 2, få en croissant med til din kaffe for kun 5 kr. ekstra, få en større menu eller sodavand for kun 10 kr. ekstra. Alle disse tricks har til hensigt at få os til at købe mere, end vi ellers ville. Det kan virke som et godt tilbud, men det får os til at betale lidt ekstra for nogle tomme kalorier, vi ikke har brug for.

Placering i supermarkedet

Når vi handler i supermarkeder, møder vi ofte varer som slik, chips og sodavand flere steder på vores vej til kassen. De er strategisk placeret. Først ved indgangen til supermarkedet, så på hylderne, ved kassegangene og ved selve kassen. Altid i øjenhøjde så chancen for, at vi ender med usunde varer i kurven, er høj.

Kræft og overvægt

Overvægt øger risikoen for mindst 15 forskellige kræftformer, og overvægt er en af de største risikofaktorer for kræft. Risikoen for kræft stiger, jo mere fedt der er lagret i kroppen.

I Danmark lever 53 pct. af voksne med overvægt, og heraf lever hele 18,5 pct. med svær overvægt.

Vil du vide mere om kræft og overvægt?

Podcast om overvægt